用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 How to choose schools in Shatin
go

How to choose schools in Shatin [複製鏈接]

My son is studying P.6 and need to choose secondary school in the coming months.I have just moved in Shatin last year. Please give me some advice?
   0    0    0    0

沙田中學我咁排:由BAND1 - BAND3。
曾肇添
呂明才
沙官
林裘謀
培英
沙崇
聖羅剎
沙循
沙蘇
無玷
林漢光
培基(直資)
體藝
鄭榮之
郭得勝
德信(直資)
培僑(直資)
陳震夏
梁文燕
林大輝(直資)
胡忠
聖若瑟
馮黃鳳亭
楊葛小琳
馬崇
基督
青年會
陳楷
劉百樂
覺光法師
黃允畋
黃鳳翎
朱敬文
五育
曾璧山
馮堯敬
馬松深
台山商會
邱金元
樂道
崇蘭
潮州會館
明愛馬鞍山
董之英
因應你小朋友BANDING自已揀。
仲有2011年九龍塘黃芴南搬過黎大圍沙崇個位,不過佢3年後又搬返番出九龍塘,唔知咁算唔算沙田中學呢?

My son may be in the middle of Band one .
Which one is better then, LKM, KCC , TST or STMC ?

請給予意見。

朋友剛搬進沙田,她的女兒今年小六,深水埗區讀書,老師已告之她屬於Band 1
生。朋友欲以沙田網作升中大抽獎,她的女兒非常喜歡沙崇。現請教有關統一派位(乙
部)排名的意見。

排名次序:

1.沙崇
2.曾肇添
3.培英
4.呂明才
5.循道
6.沙官
7.林球謀
8.林漢光
9.蘇浙

由於不太熟悉沙田區中學的情況,請多多指教。你們會怎排次序呢?謝謝幫忙!

回覆 4# naffan 的文章

曾肇添.沙官,呂明才基本上不放第一位是沒有機會的,統一派位(乙部)是不是不受地區限制?但通常都是填所選校網的學校即兩部份所選的學校相差不大,甚至一樣,
沙田區的Band 1中學成績真的幾平均,所以我都很頭痛,想問那一間工課較多及多些quiz及test?我比較喜歡多課業的學校:)

其實入一間學校係有3個機會:自行、大抽獎同叩門。donomother講得啱,TST/LMC/SGSS你係大抽獎唔放第一位根本冇機會,但除左大抽獎,你仲有2個機會入去;不過,要身懷特異功能既學生機會會大啲;例如一啲公開比賽既獎項就幫助好大。
同埋2010年沙田Band1位我諗會好緊張吓,2008年嗰種輕鬆既情況好難再出現。

原帖由 naffan 於 09-10-11 12:05 發表
請給予意見。

朋友剛搬進沙田,她的女兒今年小六,深水埗區讀書,老師已告之她屬於Band 1
生。朋友欲以沙田網作升中大抽獎,她的女兒非常喜歡沙崇。現請教有關統一派位(乙
部)排名的意見。

排名次序:

1.沙崇
2.曾肇添
3.培 ...

其實你朋友個女點解咁喜歡沙崇呢?竟然排係TST之前,係唔係因為佢2011年搬校舍?

原帖由 pineapple0983 於 09-10-11 14:12 發表
其實入一間學校係有3個機會:自行、大抽獎同叩門。donomother講得啱,TST/LMC/SGSS你係大抽獎唔放第一位根本冇機會,但除左大抽獎,你仲有2個機會入去;不過,要身懷特異功能既學生機會會大啲;例如一啲公開比賽既獎項就幫助好大。 ...

想知道點解2010年沙田英中位較以往緊張,是不是小班制的關係,或是多了些其他區的小學生跨網競爭?如果聯系中學是宣道會鄭榮之,但小朋友應該是Band 1 中至Band 1 頭,自行放棄宣道會鄭榮之是不是太搏呢?所以真的好煩,自行想選沙官,沙崇或林裘謀,仍未唔知那一間較有把握

原帖由 donomother 於 09-10-11 18:34 發表

想知道點解2010年沙田英中位較以往緊張,是不是小班制的關係,或是多了些其他區的小學生跨網競爭?如果聯系中學是宣道會鄭榮之,但小朋友應該是Band 1 中至Band 1 頭,自行放棄宣道會鄭榮之是不是太搏呢?所以真的好煩, ...

陳元喜?
其實如果小朋友係Band1中至頭,我建議你大抽獎可以進取啲。你講嗰3間都係好嘢黎。不過,好似你講,最好唔好將頭3個選擇(乙部)全部填哂厘3間,第三填番鄭榮之會保險啲;至於自行,咪填嗰3間中2間囉。

6.沙崇
1.曾肇添
5.培英
3.呂明才
4.循道
2.沙官
6.林球謀
8.林漢光
7.蘇浙

我會甘排

原帖由 牛咪咪 於 09-10-11 20:29 發表
6.沙崇
1.曾肇添
5.培英
3.呂明才
4.循道
2.沙官
6.林球謀
8.林漢光
7.蘇浙
我會甘排

牛咪咪你點解會咁排架?你覺得培記唔值得排係第一選擇咩?
另外,你又係將TTS排係TST同PYC/LMC之前,我好想知點解,你可以講比我聽點解嗎?

頭先係我以沙田名氣排名, 亦都係我地小學老師甘排, 不過因為每個小朋友性格吾同, 我個女當時我係甘排0既自行係1培英2沙祟, 大抽獎就前1培英2沙祟3沙SO 4林X光5鄭榮之6係KWOK德勝7係胡忠...跟係吾記得啦,

人地學校以學生為本, 而我係亦都係亞女因本, 因為亞女好LIKE培英, 如果入吾到就沙祟(因為多佢小學D同學), 其他無所謂, 亞女係一個好有主意0既小朋友, 甘我就諗, TST我有同事個小朋係到讀, 佢壓力都幾大, 所我吾博啦, 沙官/呂中因為有小學, 仲有兩間, 放出來0既位吾多, 沙循我都想做NO 1, 不過亞女吾係甘LIKE, 老公又吾LIKE佢地點, 要轉車, 甘我就放棄, 而林求謀培英我同老公都LIKE, 甘亞女睇完培英就好LIKE, 而且我又有兩個同事小朋友係到讀, 佢地都好評, 校風好老師校長都友善同有愛心教育工作者, 甘我就甘CHOOSE,

甘開左學個多月, 都大至OK, 沙田英中都好好, 而我又吾係博三強0既家長, 因為亞女性格很有主意, 而且都係BAND 1, 所以我尊重佢0既CHOOSE, 就算剛開左學, 全部英文, 有D辛苦, 但係佢都係投入0既,

小朋友都係情緒, 係佢開左學之後, 見人地有D小學有十幾個小朋友升上來, 有講有笑, 佢同我講, 媽咪我有D後悔無CHOOSE沙循同沙祟做NO.1 2呀, 因為我好掛住D朋友, 甘我就同佢講既然自CHOOSE左就要俾心機去讀, 朋友係再認識0既, 而您小學個D朋友, 我地有假期再見到佢地0既, 甘一個月後而家都有朋友, 仲有D會同佢有共同興趣0既, 手球/睇書, 甘我都很開心, 小朋友係要鼓勵, 多D時間同佢傾下, 希望呢D可以HELP到您呀

原帖由 牛咪咪 於 09-10-11 21:56 發表
頭先係我以沙田名氣排名, 亦都係我地小學老師甘排, 不過因為每個小朋友性格吾同, 我個女當時我係甘排0既自行係1培英2沙祟, 大抽獎就前1培英2沙祟3沙SO 4林X光5鄭榮之6係KWOK德勝7係胡忠...跟係吾記得啦,

人地學校 ...

哦,原來係咁,等我仲估培記同沙呂有乜問題添。
你厘個選校排位幾好,平衡倒各種可能既情況;但係第七我下次會揀啲仲低小小既,因為胡忠係好多人既第一志願黎架。

做家長真係幾難, 避重就輕, 就小朋友能力/返學車程/學校校風/仲要小朋友取向, 太高吾想博, 太低又吾好, 真係難為了亞媽, 希望2010家長都派到心中理想中學啦
原帖由 pineapple0983 於 09-10-12 10:22 發表

哦,原來係咁,等我仲估培記同沙呂有乜問題添。
你厘個選校排位幾好,平衡倒各種可能既情況;但係第七我下次會揀啲仲低小小既,因為胡忠係好多人既第一志願黎架。 ...

原帖由 牛咪咪 於 09-10-12 11:42 發表
做家長真係幾難, 避重就輕, 就小朋友能力/返學車程/學校校風/仲要小朋友取向, 太高吾想博, 太低又吾好, 真係難為了亞媽, 希望2010家長都派到心中理想中學啦
...

想各位俾些意見,
小兒 全級名次 30/140,
都唔知算唔算BAND 1尾,
咁應點 選英中 及 次序呢?
只須四間 名次?
謝謝!

請問沙田以下學校是BAND 1頭/尾, BAND 2學校嗎?你們是如何得知各校的成績呢?以下學校校風如何?請指教

1. 無玷聖心
2. 體藝
3. 郭得勝
4. 聖羅撒
5. 林求謀

原帖由 ELING 於 09-10-13 11:34 發表

想各位俾些意見,
小兒 全級名次 30/140,
都唔知算唔算BAND 1尾,
咁應點 選英中 及 次序呢?
只須四間 名次?
謝謝!

是那間小學?? 或 pm 我 ..

原帖由 angelsmama 於 09-10-13 12:57 發表
請問沙田以下學校是BAND 1頭/尾, BAND 2學校嗎?你們是如何得知各校的成績呢?以下學校校風如何?請指教

1. 無玷聖心
2. 體藝
3. 郭得勝
4. 聖羅撒
5. 林求謀 ...

呢 4 間我就咁排.
St Rosa
LKM
聖心
郭得勝
體藝

我就聽家長講. 我的仔仔和佢的補習班的 sir 咯

沙田區真係比較熱門,年年都有人問;其實Band1生可以參考吓牛咪咪今年1月既討論:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1695765&extra=&page=1

My son's class teacher told us that he will be a bit in front of the middle of Band One.
Any parent has the experience in choosing schools in Shatin?
Personally, I prefer曾肇添 , 培英 , 循道,and  林球謀
Could anyone give me some advice?

‹ 上一主題|下一主題