用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山中學
go

馬鞍山中學 [複製鏈接]

有咩好學校?

0    1    0    0

講問你講嘅馬鞍山頭三位中學係邊三間?我都係住呢區,就嚟要幫阿囡揀學校,所以想知多d?thanks!

老實話每間學校都有自己的Fans,但就本人所見,東華三院黃鳳翎的學生真的不像樣(在馬鐵上所見的言行 )而且工作上認識一位男孩子(現在都25至30歲)是該校畢業,但我都忍唔住要抄咗佢,所以我絕對唔會推薦別人子女在這間學校就讀,當然Band 1甚至Band 2頭都唔會唸這類學校,但如果Band 2中至尾或Band 3那類學生要選MOS區,我捱薦中國婦女會馮堯敬中學,因為學校真的管得很嚴,我有親戚的小朋友在就讀,雖然成績一直都係麻麻地,但起碼沒有學壞,至於較好的學校,應該是保良局胡中,青年會及中文大學陳震霞中學

其實band 2 中至band 3的學校,千萬吾好凈看高考成績, 其實最緊要看會考成績,因為高考成績有好多係由其他學校轉過來, 因有好多
band one 學生自己原校收吾到, 便要搵其他
比較次一d 的學校, 所以有一d band 2-3的學校 都話自己高考成績點好, 但其實係吾係自己學校栽培出來, 心裡又數

個人覺得管得嚴,未必是好事,有些孩子越嚴越反叛!
原帖由 donomother 於 09-10-10 09:34 發表 因為學校真的管得很嚴,我有親戚的小朋友在就讀,雖然成績一直都係麻麻地,但起碼沒有學壞,

黃鳳翎的確近年進步好多;但講到佢好過SJ好似誇張左啲。佢應屬BAND2尾,已升呢。
東華啲學校我咁排:
黃笏南
李嘉誠
甲寅年
吳祥川
陳兆民
盧幹庭
李潤田
呂潤財
伍若瑜
馮黃鳳亭
辛亥年
黃鳳翎<----------
張明添
邱子田
郭一葦
馬振玉
邱金元
鄺鍚坤
係馬鞍山我覺得陳震夏唔錯,反而胡忠名過其實。
不過,無論如何都唔好去錯黃鳳翎隔離嗰間。

甲寅明顯好過李嘉城!甲寅是北區三間英中其中一間,李只是中中。
至於黃鳳翎,2008-09學年中一得3班,明顯是一間面臨殺校的band 3學校。

原帖由 pineapple0983 於 09-10-10 14:23 發表
黃鳳翎的確近年進步好多;但講到佢好過SJ好似誇張左啲。佢應屬BAND2尾,已升呢。
東華啲學校我咁排:
黃笏南
李嘉誠
甲寅年
吳祥川
陳兆民
盧幹庭
李潤田
呂潤財
伍若瑜
馮黃鳳亭
辛亥年
黃鳳翎 ...

回覆 5# ytpeople1 的文章

對於一個正常的小朋友,當然不用嚴加管教,最好係因材施教,但是就一班本身入學時成績已不是好的學生,很多時家庭都不會多教導自己的子女,所以通常這一類學校老師所面對的問題比起Band 1 - 2(top)的學校為多,個人認為成績比起品格來說已經為次要,即先管而後教,我指嚴的意思是學生的髮型,校服(身為學生應該有學生的外表)我真是眼見mos區很多赫死街坊的學生,如曾x山,董x英,潮x會館,而且馮堯敬f1-f3是不准學生外出午膳,很多學校只是f1留校,起初我都覺得太過份吧,但在商場很多時見學生的言行,覺得這決定都是有道理的,我個人認為就正正因為是反叛期的學生才要管得較嚴,因為過了那段期間,已經長大了,想管也真的管不了

如果睇今年會考既成績, 黃鳳翎中六60個位, 第一階段收生剩咗51個, 絕對係band3尾既成績. 至於校風, 就要家長自己去睇.

當學生在反叛期,若學校老師只是管得嚴而沒有關懷與愛心的話,那些學生會否聽從老師說話?就算表現出聽話,也只有口服心不服。(只是個人感想)
原帖由 donomother 於 09-10-10 17:35 發表
.反叛期的學生才要管得較嚴..

黃鳳翎好似係band3頭band2尾

其實如果俾我排馬鞍山中學既排行
我會咁排:

保良局胡忠中學
馬鞍山聖若瑟中學
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學
青年會書院
馬鞍山祟真中學
德信中學(男校)
東華三院黃鳳翎中學
香港中國婦女會馮堯敬中學
曾壁山中學
潮州會館中學
仁濟醫院董之英紀念中學
明愛馬鞍山中學

唔知大家會點排呢?

點解德信排咁後? 甚至在馬祟及青年會之下。 德信是英文直資中学,有甚麼原因呢?

原帖由 son9698 於 09-10-11 14:02 發表
點解德信排咁後? 甚至在馬祟及青年會之下。 德信是英文直資中学,有甚麼原因呢?

唔係英文直資就一定好, 呢o的中學好多時主要收band2生, 成績未必好. 德信上年會考各科平均合格率係73.2%. 今年會考估計6科14分係21.68%, 低過馬崇(25.5%)同青年會(24%).

原帖由 khmama 於 09-10-11 16:03 發表

唔係英文直資就一定好, 呢o的中學好多時主要收band2生, 成績未必好. 德信上年會考各科平均合格率係73.2%. 今年會考估計6科14分係21.68%, 低過馬崇(25.5%)同青年會(24%). ...

I see.  因為朋友的兒子在德信讀得唔錯,校風幾好,只係唔知程度會唔會較淺。據學校話上年會考是最後一批必須接收德信小学較弱學生的一屆,今年F.5的已開始是學校自己揀質素好的學生。不知是否有咁大差別。

黃鳳翎相對差啲係事實,但攞佢同Band2頭比亦唔多公平。佢校風近厘兩年有好大改進;如果有機會去馬鞍山度睇,講到啲學生係街上既出位言行,點輪都輪唔到黃鳳翎啲學生。
德信我覺得幾好,亦唔同意佢排係青年會同馬崇之後。
有時睇學校好唔好,應該結合成績同校風黎睇會好啲。

德信是以英文考會考的,不能與其他中中直接比較整體合格率。

原帖由 khmama 於 09-10-11 16:03 發表

唔係英文直資就一定好, 呢o的中學好多時主要收band2生, 成績未必好. 德信上年會考各科平均合格率係73.2%. 今年會考估計6科14分係21.68%, 低過馬崇(25.5%)同青年會(24%). ...

原帖由 tictactoe 於 09-10-11 21:25 發表
德信是以英文考會考的,不能與其他中中直接比較整體合格率。

我只係比較6科14分, 呢個同是否用英文考會考冇直接關係.

原帖由 pineapple0983 於 09-10-11 20:59 發表
黃鳳翎相對差啲係事實,但攞佢同Band2頭比亦唔多公平。佢校風近厘兩年有好大改進;如果有機會去馬鞍山度睇,講到啲學生係街上既出位言行,點輪都輪唔到黃鳳翎啲學生。
德信我覺得幾好,亦唔同意佢排係青年會同馬崇之後。
有時 ...

黃鳳翎有如此既進步,係1個好開始
我亦都希望佢繼續保持進步
係沙田區成為一所校譽好成績好既好學校

本人認為單以催谷學生及普遍學校不盡不實的大學入學率,並唔能夠反映學校本身的真實狀況。以本人所在區域為例,有一間band2頭既學校,佢公報既大學入學率為7成2,但實際進入學士課程的只有1成,自從社區學院及副學士課程不斷擴張以後,很多大學都會將入副學士、高級文憑一併計算在內,因此我地真係唔可以單信數字。另外,公開考試成績亦然,係本人身處既區域,有三間公認的band3學校,近幾年既會考都有學生攞到27、8分,呢d事係十幾年前幾乎唔可能發生。原因係在於呢十幾年會考已經俾母語教學及補習天王攻破....如果我地單單以入大學率、催谷學生、公開考試成績(片面)去揀學校的話,會有好多風險。

我個人覺得如果家長真係想清楚少少學校既情況,多d觀察下學生係公共場所既一d表現以及學生對待校服的態度,就可以了解多一d,學校既校風同埋校規既嚴謹程度....
‹ 上一主題|下一主題