用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 creative interview?
樓主: mimicatmao
go

creative interview? [複製鏈接]

我 18/10 都in 左了, 老師無問我問題 (內心反而仲有點不安), 又只係問我 am or pm class

我個女 都係第一次 interview, 她的表現比預期中原來差咁遠,,, 都不特止,,,,
唉!!! 佢衰到搶老師枝筆同紙 要寫字    老師當然無比佢la, 怕整親佢丫麻,,,, 所以老師唔問我問題都正常嘅, 我估都係唔得架la , in 完之後確實有點失落!

好似話 2weeks 內必定收到信

咁interview果位老師有無比一粒星星貼係你地囝囝/囡囡果張有自已既名字label到呀??? 因為interview完之後臨走一刻,個老師話我個囡囡好乖喎, 送左一粒星星貼左係我個囡囡張名字label到.唔知咁樣會唔會代表咩??anyway la, 成1700+張報名表爭得區區50+名額, 基本上我都打定輸數....

我bb也貼了一粒星, 是金色的.  我先生留意到星星有分了幾個顏色.  不知是否有意思呢?

有冇bb唔識中文考唔到幼稚園?

工人和我平時主要跟bb說英文, 搞到佢而家係英文人, 唔係好識中文, 幼稚園可以選英文作答嗎? 有沒有家人有類似的情況?

原帖由 whitelotus 於 09-10-22 12:46 發表
工人和我平時主要跟bb說英文, 搞到佢而家係英文人, 唔係好識中文, 幼稚園可以選英文作答嗎? 有沒有家人有類似的情況?

如果老師問你小朋友問題時, 你唯有在佢身邊講返英文

原帖由 saintbernard888 於 09-10-22 11:54 發表
咁interview果位老師有無比一粒星星貼係你地囝囝/囡囡果張有自已既名字label到呀??? 因為interview完之後臨走一刻,個老師話我個囡囡好乖喎, 送左一粒星星貼左係我個囡囡張名字label到.唔知咁樣會唔會代表咩??anyway  ...

有呀, 不過老師話無意思架喎, 只係表示 做左 interveiw 咁解, 怕有d 小朋友唔肯走, 仲留在課室內玩, d 老師就會以為佢未 in.

基本上我囡囡都有 say hi, say bye, 握手, 連飛吻都做埋,,,但佢係衰左搶老師紙及筆, 有人就話其實d 老師已經見慣見熟小朋友搶佢地d 野喎! 我都放心d 啦!

原帖由 saintbernard888 於 09-10-22 11:54 發表
咁interview果位老師有無比一粒星星貼係你地囝囝/囡囡果張有自已既名字label到呀??? 因為interview完之後臨走一刻,個老師話我個囡囡好乖喎, 送左一粒星星貼左係我個囡囡張名字label到.唔知咁樣會唔會代表咩??anyway  ...

其實我同我老公都聽到佢話收左 17xx 份form, 上下午班 各收 50人, 即其實係收 100人

My baby (08/01) had her interview on Oct. 18. Grandma and papa took her there because I had a business trip....

My husband said she was too concentrated on the toys...Didn't answer any questions from the teacher.

I think we are hopeless...

我想問有無人同我一樣選下午斑

18/10 個日IN1:15PM, 真係好多人, 我覺得我阿仔IN得都OK ge....老師講我阿仔個名, 佢即刻指住自己 , 但跟住問佢食左飯未? 佢緊係唔識答啦...之後睇下佢玩啊, 問我野多d...因我住荃灣, 佢巳經問我, 住咁遠會唔會坐好耐車黎??? 所以我都打定輸數呢..

老師冇咩問我嘢喎... 只係問我會唔會考慮pm... 咁我梗係話會啦, 哈哈!

不過我都唔知我個仔得唔得, 佢果日基本上坐唔定, 每樣玩具都只係玩一陣又走開, 好彩老師都有耐性, 仲跟住我個仔行, 見佢攞另一d玩具又會再問下佢嘢... 不過我個仔都唔多理佢, 激死...

係咪已經有結果啦..我見有媽咪已經收了取錄信..有無人報下料?

原帖由 suki_wong_hk 於 09-10-23 18:24 發表
係咪已經有結果啦..我見有媽咪已經收了取錄信..有無人報下料?

你喺邊度見有媽咪收到取錄信呀!

丫囡第一次interview,我都好心急知result

收左取錄信果d應該係k1架, 我記得個老師同我講(聽talk時趙校監都有提), 大約1-2星期先會有結果, 取唔取錄都會知喎.

今天問到下星期二開始會發信通知家長.

原帖由 ruima 於 09-10-23 22:49 發表
今天問到下星期二開始會發信通知家長.

哇,,, 好緊張呀!!!

Just finished the interview last week.

醒目開學勳章

Kinglong is studying at Kowloon Tong Creative N1 now. We were very nervous on last year too.  Good luck all.
Kinglong

原帖由 Kinglong 於 09-10-24 02:55 發表
Kinglong is studying at Kowloon Tong Creative N1 now. We were very nervous on last year too.  Good luck all.

咁你對creative有咩comment?囝囝開唔開心,同埋我想知佢哋通常會升邊間小學

醒目開學勳章

Kinglong likes to go to Creative. He can sing many songs and the teachers are very nice.
Kinglong
‹ 上一主題|下一主題