用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 lunch box
go

lunch box

My daughter says she doesn't finish her lunch box everyday since it taste not good.  I think I will give her home made lunch box for November.  Does your daughter have any comment about the school lunch box?

原帖由 BOBOMAMANDY 於 09-10-8 10:29 發表
My daughter says she doesn't finish her lunch box everyday since it taste not good.  I think I will give her home made lunch box for November.  Does your daughter have any comment about the school lun ...

唔好食

從第一天起,囡囡已說好難食,又話個盒有好大陣膠味,惟有同佢講唔好要求咁高,相信佢都只係食半盒。唔知有無lunch helper有comment呢?但我又無親身試過,唔知究竟係點???

老實講------健康 : 少油, 少塩 = 冇味 , 再加上焗住左咁耐, 幾dry下, 雖然我冇食過, 不過睇個樣都真係唔係好得.

小朋友得一兩個可以食晒, 其他真係要迫佢地食, 食到一半巳好彩, 大部份食1/3咋. 我上年年尾係問卷巳勁投訴, 可惜今年都係用呢間公司.

試下問下你保母車有冇得車飯? 十一點幾到你上校車地方攞飯, 我而家都係咁.

亞囡之前部有講D飯有陣膠味、一打開個飯盒就想嘔。我都有打去飯商問、佢地話會唔會啊囡唔鏡意食個D餸便話有怪味!我相信我唔係第一個咁反映俾佢地知,佢哋竟然唔改善問題、仲將個問題推落係小朋友身上。真是唔明學校何仍用這間供應商,攪到個女又食唔飽兼浪費食物,唉!
原帖由 purpletulip 於 09-10-8 11:16 發表
從第一天起,囡囡已說好難食,又話個盒有好大陣膠味,惟有同佢講唔好要求咁高,相信佢都只係食半盒。唔知有無lunch helper有comment呢?但我又無親身試過,唔知究竟係點??? ...

原帖由 BOBOMAMANDY 於 09-10-8 22:26 發表
亞囡之前部有講D飯有陣膠味、一打開個飯盒就想嘔。我都有打去食商問、佢地話會唔會啊囡唔鏡意食個D餸便話有怪味!我相信我唔係第一個咁反映俾佢地知,佢哋竟然唔改善問題、仲將個問題推落係小朋友身上。真是唔明學校何仍 ...

我囡都有提過有小朋友食飯, 食到嘔, 我自己都見過, 所以, 真係食唔落 ge 時候, 都唔會迫佢哋食 lor

有幫送飯 ge  nanny bus 好少 ga 咋, 其實, 我都好想有保母車有得車飯.....

Oh my god! 点解D飯咁差學校都唔改飯商?我識兩朋友的仔囡個學校用第二間飯商的lunch box 就食到叫頂瓜瓜!我們個飯商好似党得自己沒有改善的需要:;pppp: ,真奇怪?。其實老師佢吔知唔知嫁?
原帖由 bbqueen 於 09-10-8 22:43 發表

我囡都有提過有小朋友食飯, 食到嘔, 我自己都見過, 所以, 真係食唔落 ge 時候, 都唔會迫佢哋食 lor

有幫送飯 ge  nanny bus 好少 ga 咋, 其實, 我都好想有保母車有得車飯..... ...

我覺得食到嘔係d小朋友唔想食的鬼主意, 我對仔女都係咁.  

一係買d日本飯素放係學校比佢地送飯, 我對小朋友一唔開胃就用飯素比佢地可以食晒成碗飯.

炒粉面唔好簡, 勁dry, 簡d有汁的餸可以送飯.
栗米魚都麻麻, d汁冇晒, 舊魚吸晒d汁一"pat"咁.

twu_hk,

咁你見到有咩好食架? 我女今個月都係食學校訂既飯盒, 佢又話今次無咁難食哦, 好似好過往年?   都唔知佢係唔係麻木左. 會覺得好食.

不過我都決定下個月會帶返飯架啦! 始終都係自己家的好食d!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-9 11:52 發表
twu_hk,

咁你見到有咩好食架? 我女今個月都係食學校訂既飯盒, 佢又話今次無咁難食哦, 好似好過往年?   都唔知佢係唔係麻木左. 會覺得好食.

不過我都決定下個月會帶返飯架啦! 始終都係自己家的好食 ...

今年真係麻麻哋, 好多小朋食得最多 ge 係白飯, D 餸 & Veg 都冇 mud 點食 ga!

ckckcktina

你個邊唔係有 nanny bus 幫你哋送飯咩?

其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有這安排,但可惜有2位已畢業,所以今年尚欠2家,如有興趣,可留下你住何區?看看可否適合。

原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-12 00:03 發表
其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有 ...

唔知點解 pm 唔到比你, 可以 pm 番比我嗎?

bb queen and spoopy,

I pm to you, pls check.

My girl also says  the lunch tastes awfully.
Can we request school to find another lunch supplier?

bbqueen,

係呀, 我地架車肯收飯架. 每次收十蚊. 你又想搵車送咩? 不過你咁遠, 送得來會唔會都凍晒架?

Natalie_Mommy,

Sorry, I make a mistake.  Please check PM. Thanks!quote]原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-12 00:03 發表
其實,有無人有興趣安排一起送飯,即每家安排工人送一天,如可5家人同住一區,就可以每天各自安排小主的午飯盒,然後在集合處收集,再由那天當值的工人送回學校。那每一小主有自家飯盒,而工人只需每星期輪送一次。我區本有 ... [/quote]

Bobomamandy,

Nothing in my pm box.

Hi Natalie_Mommy,
Please check PM.  Thanks!
原帖由 Natalie_Mommy 於 09-10-15 22:54 發表
Bobomamandy,

Nothing in my pm box.

Hi BoBomamandy,

checked, 無野係pm.

Natalie_Mommy,

Please check PM.  Thanks!