用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 ...
樓主: a1093carol
go

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 [複製鏈接]

上次掛住講人地個仔, 無講自己個.因都唔記得甘濟!

我個仔5歲時候同工人有拗叫, 個工人走來說: 唔見左手提!
工人話係亞仔收埋, 甘我問亞仔, 佢話:"無"!
後來我發現條toilet towel, 放了係馬桶後面個水箱, 卷起來, 甘我一定係攞起掛番, 點知一攞起, 就有個手提電話look出來, 甘我就知道係亞仔做, 佢想一有人攞, 個電話就跌落個馬桶內, 做成不在埸證據, 但物件就弄壞了.
我打到亞仔fly 起, 係打pat pat, 告我都無計!!
打完再講道理.
佢講大話, 意圖損害他人財物.
我死佬說我想得太detective, 細路來姐!

我唔會好似我d朋友o甘, 個仔(8歲) 用鐵鎚 & 釘, dou爛果廳既意大利地磚, 朋友仲要同個仔講

"d磚爛左唔緊要, 弄傷左你的手指, 媽媽  好心痛bor."
佢話係d教育專家教既!

亞仔回答 : 亞媽我會好小心+啦!

子不教, 母之過!
第日個仔整爛出面政府公物, 亞仔說: 亞媽唔冼擔心, 我無傷到自己.  

原帖由 Sindy 於 09-10-27 14:28 發表

打邊度都因住比人捉呀 ,我老爺成日都話,係教育,唔係鬧育打育......佢係八十幾果輩.....不過火遮眼時,我都會郁下手,都唔好覺得無問題 ...

"打" 唔一定好work, 因有d小朋友唔怕打, case by case 去教仔/女, 有d係收玩具 or 唔比最心愛野佢. 同埋唔可以成日打來解決問題, 大前題係小朋友點解要甘做, 解釋甘做有不當既地方.隅然打一次, 對我個仔就好work! 人地果d, 就5知!

其實我又唔覺得係一件大事!坦白講,我在4間學校做過,由band 1至band 3都做過,間間學校都有好老師&壞老師,好老師係佔大部分,but 壞老師鬧人既語氣,真係好衰都得.....有d講"垃圾","犯賤",有d粗口都有,有d為升職同校長打mahjong,有d勁打機......我講完之後,你地會唔會覺得好小事呢!

不過其實我地又唔知d老師講咩,真係好難下判斷架!

對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor.

比人鬧果個, 並唔係樓主自己既小朋友, 又點會叫過份保護啊 !!  佢係路見不平而出聲姐。

一個 7、8 歲既小朋友點解無可能做卑鄙既事?  上面好多家長都有舉例子. 世事無絕對.

而家個 point 唔係果個小朋友有幾< 卑鄙 >, 而係話個老師處理手法不當喎。

"應該揾個私人D既地方, 坐低同佢慢慢講, 點解要當住咁多人面對, 講一句咁傷學生自尊心既說話呢"  
>>> 第一, 學校已經係教導學生既私人地方, 係課堂有問題, 都係當住成班同學面訓導, 可以順便教導埋其他學生.  

當住成村人面前鬧, 連個帶自已小朋友去 interview 既樓主都睇倒, 即係話其他家長都睇倒喇, 又點會叫做响 [ 私人地方 ]教導學生啊 !!!

咁個老師係咪想順便教導埋D家長呢 !!!

第二, 正如有家長講鬧佢"死蠢, 無鬼用, 白痴" 就叫傷佢自專心je, 如果佢真係做左好錯既事用[卑鄙]已經叫好文雅架啦.

< 卑鄙 >已經好文雅 ???  唉, 我唔識點講喇。  

"以我理解, 老師講呢句說話, 代表佢冇興趣去幫個小朋友, 只係發洩緊自己不滿既情緒; 做老師應有既責任, 唔係應該想辨法教好學生咩 ????"
>>> 聽樓主講幾句, 你已經可以聯想到咁多野?? 仲認為個老師已經唔想教好個學生, 你會唔會諗得多左呀?  你又點知個老師之後無再解釋比個學生知點解咁話佢, 從而糾正佢既錯誤?

咁你又點知佢有呢 ???  根據樓主親身所見既描述,  我唔覺得佢會囉。

原帖由 G-Ma 於 09-10-28 12:44 發表
.對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor....

比人鬧果個, 並唔係樓主自己既小朋友, 又點會叫過份保護啊 !!  佢係路見不平而出聲姐。

就係唔係自己小朋友又唔知來龍去脈樓主都咁肉緊, 如果係自己小朋友的話定必更激動, 咁仲唔係過份保護.

而家個point 唔係果個小朋友有幾< 卑鄙 >, 而係話個老師處理不當喎。

唔知個小朋友做過D咩, 又點去決定個老師有無處理不當??

咁你又點知佢有呢 ???  根據樓主親身所見既描述,  我唔覺得佢會囉。

既然大家都唔知事情既發展, 只係睇左樓主一百字既簡單描述, 點解可以咁實牙實齒咁話個老師已經唔想教好個學生, 會唔會太武斷?

原帖由 中天英 於 09-10-30 01:29 發表
對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor.

一個 7、8 歲既小朋友點 ...

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-10-30 01:29 發表

一個 7、8 歲既小朋友點 ...

都唔知你點解要去爭辯,  這不過是樓主 去交表時望多兩眼,  聽到一個較為文雅的責罵詞....

其實要了解一件事,  最緊要了解發生的地點,  SMC 的校務處是位於校舍中間,  平日課堂時並沒有其他人在此,  祗有老師及學生,  樓主因去交表時才撞到,  我想老師責罵學生時並沒有想到有外人到訪.  (還有不可以用學生體型去判斷年齡.  我小女小六時有家長誤會她是小三學生.  )

下次希望樓主 多跟進一點,  問吓發生什麼事,  了解小朋友的年紀,  與老師討論或要求老師改進用詞.  我們在此都不會估估吓,   冇結論.

我只不過係一個去交申請表的家長, 如果我是smc 的家長, 我一定會走過去問清楚發生什麼事情,仲會去問吓校長究竟是否會容許d老師用"卑鄙"去鬧學生. 在此, 我再強調, 我只想帶出"一個小學生, 老師用"卑鄙"去鬧學生, 是否恰當呢?"

醒目開學勳章

原帖由 a1093carol 於 09-10-30 12:46 發表
我只不過係一個去交申請表的家長, 如果我是smc 的家長, 我一定會走過去問清楚發生什麼事情,仲會去問吓校長究竟是否會容許d老師用"卑鄙"去鬧學生. 在此, 我再強調, 我只想帶出"一個小學生, 老師用"卑鄙"去鬧學生, 是 ...

唔啩得老師冇晒權威.....
唷D去自....,  壓力大...

我係SMC的家長,  不過我尊重老師,  唔去問.

如果你自己嘅仔女被老師用"卑鄙"咁鬧法, 你身為家長, 你都唔去問清楚真相, 你都好唔負責任喎! 你呢d家長,老師最鍾意!

醒目開學勳章

原帖由 a1093carol 於 09-10-30 13:23 發表
如果你自己嘅仔女被老師用"卑鄙"咁鬧法, 你身為家長, 你都唔去問清楚真相, 你都好唔負責任喎! 你呢d家長,老師最鍾意!

我呢D家長幾受老師歡迎,  相反,  你這個家長......  

我女如果被老師罵,  我會了解,  但佢可能真係犯錯,  我還要多謝老師教導,  你估老師好得閒,  追著小朋友罵呀!

你可能覺得自己冇錯,   但係網上言論係不負責任.

我只係將事實報導出來. 沒有什麼不負責任.

I don't think using"卑鄙"去鬧學生 is 恰當. because it will not help the student much. There are many ways to teach the student, the teacher also can punish the student if the student did something bad. The purpose is to teach the student, to help the student to learn( Knows how to follow the rules is also learing.). Use that kind of word is not the best, sometimes maybe because the adult is angry.

But of couse it is not a big deal, sometimes we do get angry (better no )and the one who do wrong have to bear that!

原帖由 a1093carol 於 09-10-30 12:46 發表
我只不過係一個去交申請表的家長, 如果我是smc 的家長, 我一定會走過去問清楚發生什麼事情,仲會去問吓校長究竟是否會容許d老師用"卑鄙"去鬧學生. 在此, 我再強調, 我只想帶出"一個小學生, 老師用"卑鄙"去鬧學生, 是 ...

我覺得比老師罵卑鄙,總好過日後被法官罵。如老師於事後有足夠的跟進還可接受的,例如糾正學生的價值觀等。

醒目開學勳章

原帖由 IGLOO 於 09-10-30 15:13 發表
我覺得比老師罵卑鄙,總好過日後被法官罵。如老師於事後有足夠的跟進還可接受的,例如糾正學生的價值觀等。

老師會有跟進的,  每日放學後如有學生曾出現問題的話,  班主任會致電通知家長.  請家長留意.

時代唔同啦.而家有些小學生真係好卑鄙,好似對女同學做過份舉動,或欺凌低班同學等,屢見不鮮.

所以老師所言,未必無因.
而老師肯教,都好過唔理.
樓主亦不用對單一事件過份敏感.

原帖由 mcheung1 於 09-10-7 21:28 發表
我都覺得無問題, 可能老師想佢知道佢做個d行為就係"卑鄙"教佢以後唔好再做, 加上小丸子套卡通片成日都有這兩個子出現, 又有什麼奇怪, 唔好太保護小朋友, 要正視他們的問題, 我亦唔覺得小學生一定唔會做出卑鄙的事,  ...

究竟SMC的小學生真係咁卑鄙?
還是SMC的老師罵錯學生卑鄙?

原帖由 a1093carol 於 09-10-7 03:43 PM 發表
... 但突然他的聲線擴大, 令我緊張留意起來. 他不但只大聲鬧學生, 還用 ... 卑鄙

沒有更多事件資料,令人難以判決那位初小生究竟做錯什麼事(可能已是屢勸不聽),令老師生氣得大聲責罵他/她「卑鄙」。

卑鄙是很嚴重的字眼:指人格惡劣低下〔查國語辭典〕。常與「賤格、無恥」相提並論。比「低能、白癡」更有傷害性,只不至於「禽獸、畜牲」罷了。

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生

'...平日課堂時並沒有其他人在此,  祗有老師及學生,  樓主因去交表時才撞到...' --> I don't agree! The office staff told me that only Mon to Fri office hours is available for interview, and the interveiw schedule is very tight in Set and Oct. So the teachers should know this arrangement and avoid did such punishment in front of the 'outsiders'.  However, it may be good for us to know more about the real life disciplinary actions on students.

原帖由 Mimi_Ma 於 09-10-30 12:33 發表

都唔知你點解要去爭辯,  這不過是樓主 去交表時望多兩眼,  聽到一個較為文雅的責罵詞....

其實要了解一件事,  最緊要了解發生的地點,  SMC 的校務處是位於校舍中間,  平日課堂時並沒有其他人在此,  祗有老師及學 ...

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

真係.....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題