用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 ...
樓主: a1093carol
go

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生

醒目開學勳章

原帖由 Ben2003 於 09-10-8 20:19 發表
Just for information.                                                                   抗壓能力差 80後畢業生成職場“草莓族” 2009年09月14日  北京晚報                 抗壓能力差 受不得批評
   ...

The teacher shouting  for high school students or Primary?

As i know some SMC high school students still not that good! Nowaday some students are not easy to manage.

咁老實講, 體罰我唔贊成.
但罰係一定要的!
改就更加啦!!!

原帖由 VKwan 於 9/10/2009 15:08 發表
真係好好笑
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 G-Ma 於 09-10-9 17:10 發表
"草莓"文章真係好值得我地多加思考.

時下的年青人動不動就自殺都係因為他們實在太脆弱, 遇到小小問題已經不知所措, 唔想面對.

同意

時下年青人太脆弱, 我諗主要係因為家庭環境做成, 係D父母太保護佢地喎, 我睇唔倒一個老師用[ 卑鄙 ]鬧個學生, 會改變呢個情況。

"我只有兩個字形容你(指學生)<卑鄙>", 是出自該老師口中。

呢句說話, 係一個老師, 响公眾地方, 對一個初小學生講既, 你地唔覺得有問題咩 !!!

一個 7、8 歲既小朋友, 你話佢頑皮我會相信, 究竟佢做左乜野咁<卑鄙>既事呢???

就算佢底鬧, 老師應該揾個私人D既地方, 坐低同佢慢慢講, 點解要當住咁多人面對, 講一句咁傷學生自尊心既說話呢???

以我理解, 老師講呢句說話, 代表佢冇興趣去幫個小朋友, 只係發洩緊自己不滿既情緒; 做老師應有既責任, 唔係應該想辨法教好學生咩 ????

我認為講D咁嚴厲既說話, 仲係當住成村人面前添, 只會令事情更僵化, 唔會幫倒個學生, 而佢就從此背上左 <卑鄙>兩個字响身上。

原帖由 G-Ma 於 09-10-9 17:10 發表
"草莓"文章真係好值得我地多加思考.

時下的年青人動不動就自殺都係因為他們實在太脆弱, 遇到小小問題已經不知所措, 唔想面對.

乜你覺得咁係啱咩 !!!!

你知唔知道呢D做法, 對我地父母呢一代人, 自信心打擊有幾大呀。

我唔希望我既仔女, 會响同樣既環境下長大。

我絕對贊成唔好過份保護仔女, 小朋友做錯事, 一定要承担責任; 但係而家講緊既係, 一個老師應該用乜野方地, 去教導小朋友, 去令佢知道做錯野, 更加重要既係, 去令佢改過自新, 唔好再犯同樣錯誤。

我唔認為呢位老師公開鬧一個7、8歲 學生 <卑鄙> 既做法, 可以正面咁幫倒個學生喎。

原帖由 carfoon 於 09-10-8 21:40 發表
我記得自己讀小學時, 有位訓導主任每日都喺操場度捉d曳的男同學(女同學好少捉), 捉住佢地就會用手指彈佢地耳珠, 一邊彈一邊鬧佢地 "賤格! 賤格!", 最近跟一班同學聚舊都有講返, 大家得啖笑......

以前我地果個年代, 打手板,跪地扭耳仔都不知幾多, 邊有家長夠膽出聲投訴?? 現今呢個年代, 少少野家長就投訴, 因為子女在家如珠如寶, 父母都唔捨得鬧, 又豈容老師去hurt自己仔女??
...

中天英,

As parents of SMC, we do not have encountered any adverse and material findings that the coaching of teachers are inappropriate.

Do not want to comment this event - it is not a big deal at the first glance; we were not at the spot and did not know the whole story.  If the students did something that constituted 卑鄙, then there was nothing wrong if the teacher "explained" to them.

I think most of the SMC parents would agree teachers are actually very kind heart.  We have a lot of communication flow and are in a better position to understand "where they come from".

7、8 歲已可以發生卑鄙的事?

我想大家不要再就此事再爭論下去了, 大家都有不同的觀點. 有的家長認為老師用"卑鄙"去訓育自己的子女是無問題;但有的家長(包括我)就認為不能接受老師用"卑鄙"去訓育自己的子女.

原來, 卑鄙一詞並不是想像中嚴重.

在辭典中,卑鄙一詞又解作不光彩的事, 如欺騙人, 講大話以取得某些利益, 暗地作一些損人的事............即是說:抄襲功課, 出貓, 詐病, 講大話, 背後講人壞話都是卑鄙的行為.

如小朋友犯了上述行為, 老師罵他卑鄙是合情又合理的. 最重要是, 老師應解釋一下何為"卑鄙",以免小朋友/家長一頭霧水.
;-)

原帖由 boying 於 09-10-27 10:35 發表

我都覺得一個正在學習既小朋友,應唔應該用卑鄙黎形容佢

p.s.應該係:係咪需要用卑鄙去形容個小朋友呢

係真人真事, 我朋友住深水步唐樓, 佢個仔得5歲, 佢係露台出面or尿落街,個小朋友同佢亞媽講: 如果有人望上來, 就對住果個人既頭射, 等佢敢唔敢再望上來喎!

我朋友聽d專家講唔打得, 只係同個小朋友解釋-----唔可以or尿落街+亞仔.........講好多理由比佢聽就算.

e+ 6歲半, 間唔中都係甘, 因同朋友講電話, 佢都有講  "唔好or尿落街亞仔" ! 佢個仔有讀障, 個腦轉數好快, 但讀唔到書.

如果佢係我仔, 我5單止要說 " b b " , 還要打到佢飛起. 我自己個仔細個時做錯野, 照打, 不過唔打頭.

我都唔介意老師說 bb, 只要詞語係可以用來形容件事便可, 少少事就攞出來講一餐, 將來仲有邊個說我很想當老師?   

原帖由 boying 於 09-10-27 10:35 發表

原帖由 catcatmom 於 09-10-27 13:13 發表
係真人真事, 我朋友住深水步唐樓, 佢個仔得5歲, 佢係露台出面or尿落街,個小朋友同佢亞媽講: 如果有人望上來, 就對住果個人既頭射, 等佢敢唔敢再望上來喎!

我朋友聽d專家講唔打得, 只係同個小朋友解釋-----唔可以or ...

打邊度都因住比人捉呀 ,我老爺成日都話,係教育,唔係鬧育打育......佢係八十幾果輩.....不過火遮眼時,我都會郁下手,都唔好覺得無問題

以下兩個真實個案是發生在8歲小朋友身上的:

1) A同學因妒忌B同學得到老師的獎賞(大概是功課紙上的 sticker),他把功課紙偷了回家收藏起來,後來給媽媽(我的同事)發現,媽媽要求他物歸原主,他答應後卻偷偷把功課紙撕毀,扔到街上的垃圾箱中,校車 anut 看見了,把事件報告給學校,學校致電給媽媽,媽媽問兒子是否巳把功課紙還給同學,他很輕鬆的說巳歸還了。

2) A同學品學兼優,老師對她庝愛有加,她偷了B同學一些文具,B同學問A同學為何要偷了她的文具,A同學很理直氣壯的說文具上貼上了有自己名字的 sticker,所以是屬於她的。B同學不願意把A同學偷竊的事情告訴老師,因為她很清楚老師根本不會信任她。

Whether the above 2 cases are justified as despicable is subjective.  To me, they are.

真係好卑鄙下喎.........

原帖由 CHIULHJ 於 09-10-27 15:04 發表
以下兩個真實個案是發生在8歲小朋友身上的:

1) A同學因妒忌B同學得到老師的獎賞(大概是功課紙上的 sticker),他把功課紙偷了回家收藏起來,後來給媽媽(我的同事)發現,媽媽要求他物歸原主,他答應後卻偷偷把功課紙撕毀,扔到 ...
;-)

始終我地唔係現場, 就算係現場既都唔清楚成件事, 我覺得大家都唔應該太武斷去斷定老師應否用呢兩個字.

原帖由 中天英 於 09-10-27 02:02 發表
時下年青人太脆弱, 我諗主要係因為家庭環境做成, 係D父母太保護佢地喎, 我睇唔倒一個老師用[ 卑鄙 ]鬧個學生, 會改變呢個情況。

"我只有兩個字形容你(指學生)", 是出自該老師http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...

Agree to  Reximom, 我相信老師在公共場所向學生说這樣的話, 多是那位學生做了讓老師很失望的錯事.
"嚴師出高徒"!!!!!

原帖由 Reximom 於 09-10-7 16:07 發表

"卑鄙"? 唔覺有咩問題喎, 如果個老師係鬧得佢啱既話!

我只係反對d老師用d羞辱學生既形容詞, 例如死蠢, 豬咁蠢, 廢柴...!

回覆 17# G-Ma 的文章

Totally agreed.

對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor.

一個 7、8 歲既小朋友點解無可能做卑鄙既事?  上面好多家長都有舉例子. 世事無絕對.

"應該揾個私人D既地方, 坐低同佢慢慢講, 點解要當住咁多人面對, 講一句咁傷學生自尊心既說話呢"  
>>> 第一, 學校已經係教導學生既私人地方, 係課堂有問題, 都係當住成班同學面訓導, 可以順便教導埋其他學生.  第二, 正如有家長講鬧佢"死蠢, 無鬼用, 白痴" 就叫傷佢自專心je, 如果佢真係做左好錯既事用[卑鄙]已經叫好文雅架啦.  

"以我理解, 老師講呢句說話, 代表佢冇興趣去幫個小朋友, 只係發洩緊自己不滿既情緒; 做老師應有既責任, 唔係應該想辨法教好學生咩 ????"
>>> 聽樓主講幾句, 你已經可以聯想到咁多野?? 仲認為個老師已經唔想教好個學生, 你會唔會諗得多左呀?  你又點知個老師之後無再解釋比個學生知點解咁話佢, 從而糾正佢既錯誤?  

原帖由 中天英 於 09-10-27 02:02 發表

"我只有兩個字形容你(指學生)", 是出自該老師http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...

我都唔覺得有什麼問題. "卑鄙"都係一個形容詞, 家長是否應瞭解一下, 學生的問題先呢.

如果下下都只用正面的字眼, 日後長大出來做野時, 我真係怕自己小朋友面對唔到任何批評了.

而且小朋友係電視上學到的字咪仲差.