用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 ...
樓主: a1093carol
go

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 [複製鏈接]

樓主標題和第一段留言,不是"帶出",明顯地是作出批判,而且還可以說是差不多"指名道姓"。

樓主看見這情形而作出批判,是可以理解和顯示出樓主的正義感。不過,真相和表象可以是兩回事,如果怪錯了人便不好。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

我覺"卑鄙"這形容詞其實沒問題. 比賤格, 不知所謂文雅. 少了辱罵性. 但就不明老師為何要用這到形容詞形容學生. 究竟發生了什麼事? 這形容詞好像那學生做了頗嚴重的事. 不是一般頑皮不聽話的事. 如果有人用卑鄙形容另一人. 我認為除非做了很大很大的錯事. 例如欺騙了別人感情, 金錢, 不孝, 出賣朋友, 沒有人性, 奸角等, 而且卑鄙通常跟下流無恥一起用.  所以老師對學生這樣說. 我有保留. 因為不知來龍去脈.

好難去judge對或錯, 我應為視乎當時老師話佢"卑鄙"時的語氣, 係用侮辱性語氣還是教導性指出此行為是"卑鄙"~~

樓主標題用到"震驚"兩個字, 我仲以為學校有咩大醜聞tim.  但原來都唔清楚成件事既真相, 只係斷章取義咁抽一句說話去批判, 咁對學校及對該為老師都好唔公平.

原帖由 Ben2003 於 09-10-8 01:20 發表
樓主標題和第一段留言,不是"帶出",明顯地是作出批判,而且還可以說是差不多"指名道姓"。

樓主看見這情形而作出批判,是可以理解和顯示出樓主的正義感。不過,真相和表象可以是兩回事,如果怪錯了人便不好。 ...

Total agreed with you, especial of the teacher can use another term instead.

原帖由 silvia_ng 於 09-10-7 16:52 發表
我就覺得有問題喎....呢個詞語應該用係一個有機心既人身上,去做d小人野去害人。

但一個小學既學生....又有咩機心? 我深信一定會有一個更加適合既字眼去鬧學生.....

btw, 不喜勿插 ...

nowadays, being a teacher is torture.  Some parents over stress the "service" teachers provided to their kids, as if parents are the customers who support the living of the teachers.

"我深信一定會有一個更加適合既字眼去鬧學生" 例如呢??!?!!?
卑鄙?!?! is an adverb, 針對小朋友剛才所做既行為. 我覺小朋友如果係做錯事. 老師能指正是應該的.
佢又冇用一些針對小朋友本身既adjective.
令佢知道佢自己本身冇問題,係佢所做既事錯,佢係可以改的.這才是重要.

原帖由 FungMm 於 8/10/2009 11:31 發表
Total agreed with you, especial of the teacher can use another term instead.

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

雖然我不喜歡Reximom,不過她不致於"卑鄙"
只能說道不同不相為謀

原帖由 Homade 於 09-10-7 22:17 發表

Reximom,我覺得‘卑鄙’這兩個字,你實最清楚架啦,由你去解釋實卻之不恭啦!

卑鄙這個詞語多用在自己很討厭憎恨的人身上, 我都覺得如果由老師用這個詞語批評學生是不應該的, 如果我在我小朋友的學校內聽到老師這樣責罵學生我也會感到不高興

卑鄙呢兩個字有咩問題?或者個細路真係做左d好鄙劣既行為呢?如果遇有唔好既學生,老師連訓斥都唔做,我地要老師黎做咩?

題外話,我覺得好震驚世上竟然有d咁小題大做既家長!

我中文唔叻,唔想同大家討論何謂卑鄙。但如果一個細路,明知故犯,不斷三翻四次做d傷害到別人既事,又或是陷害/誣告同學仔,被老師咁樣鬧,我是接受到。

原帖由 a1093carol 於 09-10-7 23:06 發表
可能我描述得太少啦! 不過我只想帶出"卑鄙"這兩個字是否適用於一個低年級的小學生而已. 而且, 在一個咁開放的地方下鬧小朋友, 會否傷害了他們的自尊心呢? ...

i wonder if a 低年級的小學生 truly understands the meaning of that word...

我都唔覺有問題

其實"卑鄙"兩個字點解唔可以用係小朋友身上? 係因為佢仲細要保護佢弱小心靈?  如果佢犯既錯真係好嚴重, 明知佢好唔啱仍然用D好溫和既字去教訓佢?

我小學既時候有同學測驗好低分, 佢唔敢比父母簽名, 於是佢自己冒家長簽名, 結果比老師發現左.  又有另外一個同學佢利用同學既同情心問佢地借左好多錢買零食, 但結果又唔還, 後來家長投訴先發現.

以上兩個例子我都覺得老師可以用"卑鄙"兩個字去責罵果兩位學生, 因為佢地犯既錯係好嚴重, 如果宜家唔去嚴厲糾正佢地, 將來就一定會好大問題.  去到呢D地步所要用既字眼一定要重, 如果唔係佢地仍然以為係小錯, 唔會上心.

樓主見到果件事到底有幾嚴重, 我地唔知情況好難判斷老師用詞是否恰當, 只係想帶出唔係一定要作奸犯科先可以用"卑鄙"易容, 係小朋友既世界裡亦即係大人世界既縮影, 就算只係偷同學一蚊都已經可以係"卑鄙".

原帖由 Lovelybbs 於 09-10-8 14:11 發表
卑鄙這個詞語多用在自己很討厭憎恨的人身上, 我都覺得如果由老師用這個詞語批評學生是不應該的, 如果我在我小朋友的學校內聽到老師這樣責罵學生我也會感到不高興 ...

Just for information.                               

抗壓能力差 80後畢業生成職場“草莓族”
    2009年09月14日  北京晚報  

抗壓能力差 受不得批評

本報訊 “老是挨老闆批評,我要辭職!”今年剛研究生畢業的高小姐才工作了兩個月,連實習期都沒幹完就總嚷嚷著辭職。和高小姐有著相同經歷的職場新人不在少數,抗壓能力差、不能挨說、稍一承受壓力就“嗷嗷叫”是他們的“通病”,也因此被用人單位冠以“草莓族”的稱號。

今年25歲的小陳是家裏的獨生子,從北京某高校畢業後,應聘成為某網路遊戲公司的項目助理。由於業績突出,得到領導的賞識,不到三個月便成為一個項目的主管,這也讓小陳有點飄飄然。然而,在一次開會中,領導和小陳的意見大相徑庭,領導當場責備了小陳兩句。小陳毫不示弱,當時就和領導提出了辭職。“要我的地方多的是,我何必要聽別人的指責!”就這樣,小陳離開了才工作了幾個月的地方。在接下來的日子裏,他先後去了7家單位,而每家單位呆的時間都不超過三個月。小陳給出的離職理由也是五花八門,“錢少、離家遠、領導厲害、和同事相處不好。”

專家提醒職場新人,初涉職場,遭遇不如意是很平常的事情,職場新人首先要擺正心態,以晚輩的身份虛心向同事請教,此外遇到困難要及時調整心態,學會笑對壓力和挫折。如果遇到實在過不去的坎兒,也可主動向朋友、家人、同事傾訴,並尋找一個合理的發泄渠道,排解心中不愉快的情緒。

名詞解釋

職場“草莓族”

“草莓族”一詞最先流行于台灣,是指一些職場新人看似外表光鮮亮麗,“質地”卻綿軟無力,遇到壓力就抵抗不住,變成一團稀泥。網上也有人歸納出了“草莓族”的特性:

獨生子女,從小被父母寵愛;

從小不缺錢花,抗壓能力低,心理承受能力低;

一有小挫折或是被說兩句就像草莓被碰撞到全身,撞爛了且無法恢復。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

我記得自己讀小學時, 有位訓導主任每日都喺操場度捉d曳的男同學(女同學好少捉), 捉住佢地就會用手指彈佢地耳珠, 一邊彈一邊鬧佢地 "賤格! 賤格!", 最近跟一班同學聚舊都有講返, 大家得啖笑......

以前我地果個年代, 打手板,跪地扭耳仔都不知幾多, 邊有家長夠膽出聲投訴?? 現今呢個年代, 少少野家長就投訴, 因為子女在家如珠如寶, 父母都唔捨得鬧, 又豈容老師去hurt自己仔女??

所以呢, 十分讚同呢篇"草莓"文章的分享, 好值得父母深思啊~

原帖由 carfoon 於 09-10-8 21:40 發表
我記得自己讀小學時, 有位訓導主任每日都喺操場度捉d曳的男同學(女同學好少捉), 捉住佢地就會用手指彈佢地耳珠, 一邊彈一邊鬧佢地 "賤格! 賤格!", 最近跟一班同學聚舊都有講返, 大家得啖笑......

以前我地果 ...
真係好好笑

我唔覺得"卑鄙"兩字有問題.

學校係社會的縮影, 我地有時不能太過保護小朋友, 上面網友分享的文章, 值得我們思考.

"草莓"文章真係好值得我地多加思考.

時下的年青人動不動就自殺都係因為他們實在太脆弱, 遇到小小問題已經不知所措, 唔想面對.
‹ 上一主題|下一主題