用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (朗思,啟思,樂基,迦南,劍嗚)請問有無人知道邊間好?? ...
樓主: luiflora
go

(朗思,啟思,樂基,迦南,劍嗚)請問有無人知道邊間好?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 bbysh 於 09-10-16 01:30 發表
劍鳴有无普通話堂? 上堂用乜語言??

am班:
NET 英文, story telling
普通話老師教普通話..
廣東話上中文, 勞作, 茶點, 數

遊戲/唱遊 : local + NET
呢d係適應班時嘅觀察~

原帖由 MYPPBB 於 09-10-16 00:11 發表

我囝囝依家都係劍鳴讀緊NI,中文、英文差唔好, 形狀學咗圓形,顏色學咗紅色、教緊綠色,其他未有chop話教咗,你囝囝果班快咁多嘅?

我囡囡嘅進度同MYPPBB一樣

原帖由 bbysh 於 09-10-16 01:30 發表
劍鳴有无普通話堂? 上堂用乜語言??

一個星期好似有一定兩堂, 但係阿女呢個星期已經唱左首普通話兒歌, 我覺得有d驚喜.

elmolly & MYPPBB ,

想問下你地上年INTERVIEW N1 時, 情況係點架..可否分享下...想比自己小朋友讀劍鳴..比D COMMENT???

CHERRY

醒目開學勳章

原帖由 cherry_bird 於 09-10-16 10:54 發表
elmolly & MYPPBB ,

想問下你地上年INTERVIEW N1 時, 情況係點架..可否分享下...想比自己小朋友讀劍鳴..比D COMMENT???

CHERRY

group in 6
小朋友各自埋位玩玩具.. 老師會問家長响屋企用咩語言
然後起身坐地下聽英文故事 (要指頭/眼/口etc)
然後起身攞搖鈴.. 跟住老師跳舞
跟住要穿過條橋.. 還返個搖鈴俾老師
mark分嗰位老師會送一件玩具俾小朋友
that's all
全英文, 無直接問題要答
所以唔識講嘢都無問題~ (除咗佢expect你講thank you/謝謝)

原帖由 christywwk 於 09-10-12 12:55 發表
我個囝依家係劍鳴讀緊NI, 我都覺得的程度幾深.
囝囝已經學識中文 - 手,口,人,月,耳,
英文 - A,B,C,D,E
三角形,四方形,圓形,
顏色 - 紅,黃,藍,紫,粉紅,橙,白,黑
兒歌都有好多已經學唱
以上囝囝係返咗一個半月已經要 ...

我亞仔間學校(TW方方)都係學咗差唔多野, 中文多幾個仔, 顏色就少啲, 仲有數字, 不過就冇普通話學, 又唔覺得佢辛苦, 仲日日放學拎D書出黎睇完又睇...深只係大人既感覺, 小朋友一啲都唔覺>

Hi Kerkermui!

Thanks for your sharing!

My kid only knows jow to speak bye-bye.  I teach her thank you every day, but she is not willing to speak.

I only apply HKPS & Keen Mind N1, if not admitted by neither one, I will let her to stay in playgroup and apply for more kindergartens next year.

原帖由 kerkermui 於 09-10-16 11:39 發表

group in 6
mark分嗰位老師會送一件玩具俾小 ...

咁請問9龍塘方方又點呢?
N1 好唔好家?

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-10-17 22:27 發表
kerkermui,

Can mami stay with the baby during the whole process ?  

yes
either one of the parents

Kerkermui,
多謝你的分享 !!
但interview全英文,若bb聽唔明, mami可唔可以用中文
作提示呢 ? 咁會唔會被扣分 ?

原帖由 kerkermui 於 09-10-16 11:39 發表

group in 6
mark分嗰位老師會送一件玩具俾小 ...

醒目開學勳章

原帖由 BCLA 於 09-10-29 10:59 發表
Kerkermui,
多謝你的分享 !!
但interview全英文,若bb聽唔明, mami可唔可以用中文

我去嗰個session, 有兩個小朋友屋企只講中文
老師無話唔俾提水, 期中一個超大聲咁提水, 搞到我個仔分哂心, 唔知聽大聲廣東話好定係老師嘅英文好!

不過.. turn out結果收唔收就真係唔知喇!

OIC....
想請教吓咁你平時係屋企同囝囝只講英文嗎 ?
我就講中文,睇英文書時講英文。因怕bb會confuse....
可唔可以分享吓你點教到囝囝d英文咁叻呢 ?
用乜嘢教材?有冇上英文playgroup?
我bb係細b,多數都唔收。 唉 .....
記唔記得你哋舊年幾月in 呀 ?
Sorry for so many questions !!

原帖由 kerkermui 於 09-10-29 12:07 發表

我去嗰個session, 有兩個小朋友屋企只講中文
老師無話唔俾提水, 期中一個超大聲咁提水, 搞到我個仔分哂心, 唔知聽大聲廣東話好定係老師嘅英文好!

不過.. turn out結果收唔收就真係唔知喇! ...

醒目開學勳章

原帖由 BCLA 於 09-10-29 13:00 發表
OIC....
想請教吓咁你平時係屋企同囝囝只講英文嗎 ?
我就講中文,睇英文書時講英文。因怕bb會confuse....
可唔可以分享吓你點教到囝囝d英文咁叻呢 ?
用乜嘢教材?有冇上英文playgroup?
我bb係細b,多數都唔收。 唉 ..... ...

N班.. 應該3月in架~ 不過細b就好似5/6月in
其實佢考嘅嘢好淺.. e.g.隻小蜜蜂飛咗去個鼻度, 小朋友要touch the nose.. 唔識英文都可能識做, 不過最怕係識做唔願做!
又例如過橋, 真係有小朋友怕架, 咁我地上pg時導師都講過, 我會自己响屋企玩多d空間感嘅遊戲囉~
我反而覺得, 你應該答老師有响屋企有用英文 (咁你係有教喎!) 到時細細聲响耳邊提水囉!

至於我點教仔.. 我地用your baby can read同埋baby einstein.. 仲有好多英文書.. detail可以去我個blog度睇睇

Kerkermui, Thanks a lot !!
其實我已買咗ET, 你覺得我須唔須要買埋
Your baby can read 呢 ? YBCR 係唔係
for 細 d ge bb ? 我bb13個月大, 仍適合嗎 ?

原帖由 kerkermui 於 09-10-29 14:33 發表

N班.. 應該3月in架~ 不過細b就好似5/6月in
其實佢考嘅嘢好淺.. e.g.隻小蜜蜂飛咗去個鼻度, 小朋友要touch the nose.. 唔識英文都可能識做, 不過最怕係識做唔願做!
又例如過橋, 真係有小朋友怕架, 咁我地上pg時導師 ...

原帖由 BCLA 於 09-10-29 10:59 發表
Kerkermui,
多謝你的分享 !!

起果個場合唔會唔明既, 因為個個小朋友同老師都係做緊果d動作. 我就有講中文, 因為我個女無反應, 所以我有叫佢跟住做, 不過當然唔係大聲.

醒目開學勳章

原帖由 BCLA 於 09-10-29 14:42 發表
Your baby can read 呢 ? YBCR 係唔係
for 細 d ge bb ? 我bb13個月大, 仍適合嗎 ?

ET好似好多嘢.. 我唔清楚佢地點教, 不過ybcr對bb初學認字係幾好... 應該3歲都用得, 有無需要.. 我唔敢講, 因為ET應該都好好架~
而且.. 你interview唔係考認字架! 問題係你教唔教到d簡單句子同生字.. 無呢d"教材" 都應該教到!

醒目開學勳章

原帖由 BCLA 於 09-10-29 14:42 發表

ET好似好多嘢.. 我唔清楚佢地點教, 不過ybcr對bb初學認字係幾好... 應該3歲都用得, 有無需要.. 我唔敢講, 因為ET應該都好好架~
而且.. 你interview唔係考認字架! 問題係你教唔教到d簡單句子同生字.. 無呢d"教材" 都應該教到!
‹ 上一主題|下一主題