用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2尾, band 3頭學生的出路
go

Band 2尾, band 3頭學生的出路

小朋友個性活躍, 愛唱歌, 跳舞,英文及普通話成績優良, 尢以會話更為出眾.

在九龍城小學 (可算是band 1)校內成績為 band 2尾, band 3頭.

請問有那些中學 (官, 津,私, 直資亦可), 校風純/好, 及比較包容學術成績不太優異的學生呢 ?

五旬節

胡兆熾

旺角勞工子弟

賽馬會官立

呢四間都可以考慮下....

校風應該以五旬節為佳~

原帖由 地獄社工 於 09-10-15 21:31 發表
五旬節

胡兆熾

旺角勞工子弟

賽馬會官立

呢四間都可以考慮下....

校風應該以五旬節為佳~

唔該, 如果直資呢 ? 係咪唔可以考 band 1果d ? 例如福建中學 ?

醒目開學勳章

hi,

唔試吓點知唔收 我亞仔係band two,福中cmi都收咗亞仔,我見佢都讀得都ok!

yuk hei mum

原帖由 Daisy媽咪 於 09-10-15 22:10 發表

唔該, 如果直資呢 ? 係咪唔可以考 band 1果d ? 例如福建中學 ?

醒目開學勳章

如果是南區
是Band 2尾, band 3頭
請問有那些中學 (官, 津,私, 直資亦可), 校風純/好, 及比較包容學術成績不太優異的學生呢 ?

醒目開學勳章

如果是南區 Band 2尾, band 3頭學生(男仔)

原帖由 Daisy媽咪 於 09-10-15 22:10 發表

有一點要留意,福建有分中英文部,band2、3的話其實好多時都會被編入中文部。同埋福建中學係唔係真係咁好,其實我個人有保留。仲有既係,雖然父母可能因為子女成績麻麻而感到失望,但咁樣都係於事無補,反而係呢d位俾返多d鼓勵子女,可能對佢個人成長/學業更有幫助。就我個人而言我哥哥係中二先開始發力向上,而我媽媽從來都無因為佢之前成績一般而係佢面前表現失望。
子女成長有一段好長既路,中學亦只不過短短幾年,唔係個個青年都會飛黃騰達,但亦唔代表一無是處,至於點樣先可以令佢有長線發展,好既中學只係其中一個配套而已,還原基本步-->良好親子關係,一個健全既家庭,相信俾任何野都重要。

九龍城band2尾band3頭大路選擇:

男女校:五旬節>胡兆熾>九龍塘
男校:鄧鏡波
直資:如果性格活躍好動,可以考慮下東九龍匯基,仲有顏保鈴。

原帖由 地獄社工 於 09-10-29 21:41 發表

至於點樣先可以令佢有長線發展,好既中學只係其中一個配套而已,還原基本步-->良好親子關係,一個健全既家庭,相信俾任何野都重要。

金石良言!

原帖由 River2004 於 09-10-29 22:43 發表

金石良言!

非常同意, 由四年班學期尾開遲 (雖然遲左少少), 我開始不再批評, 多讚賞她的優點, 至於她做得唔好既, 就用提點既方式勸佢改善, 大家關係真係好左... 佢冇咁怕我, 自己開始有d動力去溫習, 學習態度亦好左.

今次測驗, 我冇比壓力佢,只係提佢小心看題目, double check 答案等... 暫時派左佢最差既科目, 一科進步左十分, 另一科就保持水準.

我希望用這個方法可以慢慢將佢提升到 band 2 中或者頭啦 !

我本身幾鐘意福建中學, 因為近我家.而亞女d普通話口音好純正, 而拼音都冇問題, 遲些會安排好考基準試, 希望可以增加成功機會.
另外真道同培橋都好鐘意, 不過有小學, 所以都驚好難入. 但依兩間比較活動教學, 我相信亞女會讀得開心好多 !

請問元朗band2尾band3頭中學有冇好的選擇?

[quote]原帖由 地獄社工 於 09-10-29 21:41 發表

有一點要留意,福建有分中英文部,band2、3的話其實好多時都會被編入中文部。同埋福建中學係唔係真係咁好,其實我個人有保留。-- 深有同感..

另想請教有關 "浸大黃錦輝/啟思"之評語,
希望找到全人教育的中學.

Thx.

唔該葵涌區Band2尾BAND3頭有咩選擇呢  thanks

同埋福建中學係唔係真係咁好,其實我個人有保留。-- 深有同感..

can you elaborate more on this school? thanks.

回覆 1# ALAL 的文章

請問深水土步, 有何選擇

我會推薦以下三間真資:

1.保良局顏保鈴
  a.「保記」出品,信心的標誌.
  b. 英中,所有中文科目都是用普通話教的.此外,還有第三種語言可供選擇.
  c. 校舍頗大,設備齊全,如沒有記錯,還有暖水泳池.
  d. 最大的賣點是,有為數不少的外藉學生,理應可創造良好英語語境.
  e. 競爭頗大.

2.福建中學(觀塘)-英文班
  好處: a. 校風嚴謹,學校十分關顧學生.而且資源豐富,「拔尖補底」措施實在,並不是況況而談,老師異常勤力.說得難聽一些,
           卽使小朋友不能成材,也絕不容易學壞.
        b. 校舍頗大,設備齊全,也有暖水泳池.
        c. 往績實在,數年前也出過十A狀元,會考合格率更加是可圈可點!

壞處: a.學校位置附近環境比較複習.
        b.傳統愛國學校,不是每一個家長都能喜愛的.個人認為,這反而是優點,不喜勿插!!!   
        c.英文班競爭也是不少.

3.保良局羅氏基金
  b. 英中,所有中文科目都是用普通話教的.
  c. 校舍頗大,設備齊全,還有大學水平的Bio Technoloy實驗室,Science 科更是她的賣點.
  d. 學校位置偏僻,加上附近有職先中學,環境比較複習;但競爭相對少一點.

原帖由 emanthon 於 09-11-29 14:00 發表
我會推薦以下三間真資:

1.保良局顏保鈴
  b. 英中,所有中文科目都是用普通話教的.此外,還有第三種語言可供選擇.
  c. 校舍頗大,設備齊全,如沒有記錯,還有暖水泳池.
  d. 最大的賣點是 ...

羅氏基金中學,有錢的話請好好儲下,不要浪費在這校身上,學生品行問題嚴重......學生質素亦極之參差,我絕不建議選擇這所中學。

地獄社工,英雄所見略同!!!

保記出品,唔一定有保証!!

原帖由 地獄社工 於 09-12-1 21:15 發表

羅氏基金中學,有錢的話請好好儲下,不要浪費在這校身上,學生品行問題嚴重......學生質素亦極之參差,我絕不建議選擇這所中學。
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

hi,

本來我本人都幾抗拒,但真正接觸後,我反而幾鍾意!

yuk hei mum

原帖由 emanthon 於 09-11-29 14:00 發表
2.福建中學(觀塘)-英文班
  好處: a. 校風嚴謹,學校十分關顧學生.而且資源豐富,「拔尖補底」措施實在,並不是況況而談,老師異常勤力.說得難聽一些,
           卽使小朋友不能成材,也絕不容易學壞.
        b. 校舍頗大,設備齊全,也有暖水泳池.
        c. 往績實在,數年前也出過十A狀元,會考合格率更加是可圈可點!

壞處: a.學校位置附近環境比較複習.
       b.傳統愛國學校,不是每一個家長都能喜愛的.個人認為,這反而是優點,不喜勿插!!!   
        c.英文班競爭也是不少.

"希望找到全人教育的中學."

超難!!好彩我都搵到間有7-8成 ge 好中學....

motherlau

[quote]原帖由 fok1 於 09-11-6 22:03 發表
原帖由 地獄社工 於 09-10-29 21:41 發表

有一點要留意,福建有分中英文部,band2、3的話其實好多時都會被編入中文部。同埋福建中學係唔係真係咁好,其實我 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........