用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 21 Dec 09 o既 表演活動, 有冇諗住參加 ?
樓主: granlee
go

21 Dec 09 o既 表演活動, 有冇諗住參加 ?

其實各位家長不如冷靜少少,基本上呢間學校出名"商業化"!而且各人要求唔同,是實上我都應同學校有比心機舉行活動比我地。但係樣樣都係金錢行頭,而且講返表演件事,係無可能比免費午餐。但係可唔可以唔JOIN食飯個PART且小朋友個個都有得表演,學校真係無諗得咁好!應該係個個小朋友都有得表演,咁佢地先可以個個學習到。但係好可惜,無參加個D小朋友真係係學校睇電視...咁樣要用金錢先可以比小朋友學習,我自己覺得好似教到小朋友都有D現實。因為我小朋友問我點解唔比錢就無得參加表演,大家都係YORK學生!!!已經無咗個個意義...

有畀錢就可以演出,冇畀錢就冇得演出,呢點是合情合理. 但.......個個小朋友都有交學費,點解冇份演出就冇堂上只被安排睇電視? 呢點正是我raise this topics 既原因, 亦係我之前既main concern !

Anyway, 只希望學校明日公平呢樣野lor ! 就係咁簡單. 但如今,既然學校話唔表演既會group 埋一齊上堂, 咁就最好喇!!!:)

: :
:)

反而我個仔話唔想參加, 因為上年參加過, 我又覺得冇乜特別, 而且年年都係差唔多, 相反去旅行既節目我就會參加, 至於唔參加既同學要睇電視或者group埋其它人一齊上堂, 其實同參加左既同學咪又一樣, 佢地需要練習咪又係冇時間上堂學野.

回覆 2# granlee 的文章

各位媽咪,

以過來人平常心看, (我個囡剛上年畢業), 看完post後, 其實大家都知$$$ 是讀York的重要因素, 這3年間, 基本上學校所有的活動我都會比個囡參加, (註:我都是窮人), 其實每個活動, 你會看到老師花了很多心機和誠意教小朋友,而當中小朋友也要發揮團體精神,學會聽指示和合作,這也是小朋友要學習的.  另一方面,我個囡同班有個小朋友, 由K1至K3任何活動都不參加, 就算學校旅行都無參加, 她每次考試成績都在三甲內, 所以我個人覺得看事是可以多方面看.  Take it easy! Lets your kid have a good life.

totally agree.  The parents of my son's class also enjoyed the show very much last year and most of them will join again this year.

The teachers spent much time in training them for the show and they are caring. Other than the fee for the buffet lunch, our class students only needed to pay less than $50 to get a polo T-shirt for the show and the price was reasonable.

原帖由 shirleymatt 於 09-10-19 18:29 發表
真好笑, 學校原意係想小朋友多d 活動, 透過節日表演增加氣氛,  唔係一d幼稚園咁, 只教學, 老師懶得搞活動, 老師用盡心機去教小朋友排舞, 話刻, 功夫等... 我們所有出席的家長無不讚嘆, 而且每班小朋友上堂雖然可能約 ...