用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 21 Dec 09 o既 表演活動, 有冇諗住參加 ?
go

21 Dec 09 o既 表演活動, 有冇諗住參加 ?

如題 ! 小朋友連家長, 起碼HK580, 好似有d 貴 ? 諗緊學校實 arrange 晒大部份老師去攪個活動 ga la. 例如之前訓練和採排學生等等.  諗緊學校當日會點安排唔參加表演o既小朋友? 之前聽講過BK d  媽咪講話會 "pat" 低佢地自己玩或睇電影之類.

hi,

我睇通告日期係12月22日喎???
不過我都會去(2大+ 1小), 因為有舊年去過既家長話d氣氛搞得好好, 小朋友係演出亦都好精彩, 所以就當係聖誕節既其中一個family gathering....
我亦希望呢個彩排過程, 今小朋友更加對學校有投入感

我個女係K1 ar. 但我通告係12月21日 ar. 我仲諗個日未開始學校christmas holiday, 唔参加既子朋友係學校有乜做添!  唔通我張通告寫錯 ? 等我番去再睇真d先 ! btw, 我發覺佢地通告成日錯. 例如一次講邊段時間帶乜書寫左 Oct 2009 - Jan 2001.   

原帖由 PEGGYP 於 09-10-5 09:26 發表
hi,

我睇通告日期係12月22日喎???
不過我都會去(2大+ 1小), 因為有舊年去過既家長話d氣氛搞得好好, 小朋友係演出亦都好精彩, 所以就當係聖誕節既其中一個family gathering....
我亦希望呢個彩排過程, 今小朋友更加 ...

Hi, 我張通告都係寫21號喎, 不過唔明點解唔安排星期六或星期日, 要返工去唔倒.

原來學校話分開幾日搞.....
我估係weekday搞係因為, 租場費用平d

原帖由 mablechung 於 09-10-5 13:42 發表
Hi, 我張通告都係寫21號喎, 不過唔明點解唔安排星期六或星期日, 要返工去唔倒.

回覆 1# PEGGYP 的文章

聽閒以後仲要買表演衫俾小朋友著, 可能要俾多$1XX.

其實我寫左紙仔問班主任學校到時會點樣安排唔參加既小朋友,睇下佢晏d會唔會覆我,到時再update大家:

回覆 1# granlee 的文章

My notice is on 18-Dec Friday and I found that it states different classes of N1, L2 and U3 on the right hand corner but not cover all classes...

Most likely I & my kid will join because if my kid not joining, I'm afraid he may feel unhappy when seeing other kids are playing during rehersal.

Hihi,

Just recieved a call from teacher by chance, she says kids not joining the peformance in different classes will be grouped together and  given lesson & teaching as normal.  Besides, further notice will be distributed later to update the actual School Christmas Holiday. For example, though 21 Dec is normal school day per the schedule in student handbook, it will be changed to holiday (ie non-shcool day) later on.

我個仔今年K3, 上次(今年4月)都有參加, 氣氛真係幾好, 不過見到有dK1的小朋友cry, 可能唔習慣, 可惜今次12月22日我哋要出門, 所以唔可以參加, 希望有參加的小朋友玩得開心d啦!

回覆 1# windyli 的文章

非常同意你的講法....
其實之前聽d人講呢間學校好商業化.... 我都有d懷疑....
不過當小朋友入讀左呢間學校時, 我就覺得收費都算合理, 又有唔同類型既活動....., 而且d活動都搞的好出色
其實如果選擇得私立既學校, 家長係要預左有好多唔同既支出, 絕對唔可以同津貼學校相比...

回覆 2# windyli 的文章

I totally agree with windyli and peggyp! The most important thing is our kid can learn more and under a happy and good environment.

原帖由 granlee 於 09-10-5 01:40 發表
如題 ! 小朋友連家長, 起碼HK580, 好似有d 貴 ? 諗緊學校實 arrange 晒大部份老師去攪個活動 ga la. 例如之前訓練和採排學生等等.  諗緊學校當日會點安排唔參加表演o既小朋友? 之前聽講過BK d  媽咪講話會 "pat" 低 ...

你講得無錯,我小朋友上年都無參加表演...而佢地學校真係就咁比佢地睇電視,而且仲無晒d上堂時間!又無咗英文堂,我又唔明其實佢地表演點解要我地父母比錢?如果我唔參加其實你要比其他小朋友上堂先啱,如果真係下下都講錢嘅話。最基本我已經係比咗學費,但咪又係無得上堂!

yummivio,

問過老師, 佢話唔參加既小朋友會group 埋一齊好易平時咁正常地上堂喎, 唔知真係假嘞!! 好明白the signifiance/得著of the 表演, 但如果學校今年仲係好似你以上所講既安排,就真係對其他唔參加既小朋友唔公平, 奪去佢地應有既上堂時間.  希望學校冇敷衍答我問題, 雖然我最後都參加左.

原帖由 yummivio 於 09-10-13 23:38 發表

你講得無錯,我小朋友上年都無參加表演...而佢地學校真係就咁比佢地睇電視,而且仲無晒d上堂時間!又無咗英文堂,我又唔明其實佢地表演點解要我地父母比錢?如果我唔參加其實你要比其他小朋友上堂先啱,如果真係下下都講錢嘅話 ...

吃东西要小心

今年4月份我有参加,小朋友表演不错,可是每个班级只表演几分钟,吃饭的时候要注意,每个队伍都排好长,而且饭店的海鲜都不新鲜,小孩子只可吃个面条的,看了大半天就看她在上面蹦了两下,我吃了点三文鱼,结果回家拉肚子,小孩的服装也要钱的,4月份票是230一个人,12月份就290了,我是不去了。不过有时间有钱的人还是去的好。

真好笑, 學校原意係想小朋友多d 活動, 透過節日表演增加氣氛,  唔係一d幼稚園咁, 只教學, 老師懶得搞活動, 老師用盡心機去教小朋友排舞, 話刻, 功夫等... 我們所有出席的家長無不讚嘆, 而且每班小朋友上堂雖然可能約十分鐘表演, 但..係咪有句說話叫" 台上一刻鐘, 台下十年功" 每班小朋友的演出均十分精彩, 不會因沒有自己的小朋友便覺得沉悶. 最後, 仲有小丑魔術表演... 氣氛非常好, NET TEACHERS同老師同小朋友一齊表演, 真係好好眼...

而且是次表演是在酒店, 點解要比錢, 因為睇完表演會有lunch buffet,  唔通學校免費請晒大家食??? 食buffet 時都好有秩序, 由k1先, 跟住k2 & k3, 酒店不停出食物, 唔駛爭, 大把, 多到你唔食.~ 排隊是香港人文化, 有秩序的排隊攞野食, 唔駛搶咁失禮, buffet ok , 我地咁多家長就無聽人講話肚疴.

基本上老師負責晒所有道具, 背景,等, 但有些衣服因小朋友表演完會自己擁有, 咁先要自費, 都係幾十蚊一件衫.. 係咪有人用幾百蚊買衫, 我就唔知.

唔表演的是group 埋一齊上堂, 學校講咗, 上年有mami亦都係咁講, 但如果對學校無信心, 講咩都可以唔信.

我真係怕學校有日同我講, 為了少d 比人 '鬧', 佢地會cut 晒旅行, halloween party, christmas party, birthday party....  我不是有錢人, (窮人一個), 但我都想小朋友讀幼稚園時可以有美麗而開心回憶~~ 看看他們的相, $12一張5R, 可能有家長會講, 我出面晒幾蚊張咋... 但他們忘記了, 學校是請人返嚟影....  

你这个人才好笑

我说不好了吗,这里可以自由言论,我说了两句实情,我跟其他家长也有沟通的,相片有些是虚的,所以后来我就不订相片了,老师打电话问我,我就告诉她了。我从来没去学校闹过,也没去学校反映过,我知道很多家长反映情况,学校都各有利弊。虽然太商业化这点我不喜欢,但教学理念我还是赞同,不然,我不会我的两个孩子都选择这家学校,我女儿刚接到的两个学校入学通知书都录取她了。其他的还没到公布时间。我没有说没排队,我说是排了很长队,排队是全世界的文化,我们在加拿大时,加拿大人也
很有礼貌。香港是个言论自由的地方,不要听到反面意见就开始大笑,心平气和很重要,也是一种文化。

Totally agree !!!!!!

原帖由 lyge2 於 09-10-20 09:39 發表
我说不好了吗,这里可以自由言论,我说了两句实情,我跟其他家长也有沟通的,相片有些是虚的,所以后来我就不订相片了,老师打电话问我,我就告诉她了。我从来没去学校闹过,也没去学校反映过,我知道很多家长反映情况,学校都各有利弊。 ...

原帖由 lyge2 於 09-10-20 09:39 發表
我说不好了吗,这里可以自由言论,我说了两句实情,我跟其他家长也有沟通的,相片有些是虚的,所以后来我就不订相片了,老师打电话问我,我就告诉她了。我从来没去学校闹过,也没去学校反映过,我知道很多家长反映情况,学校都各有利弊。 ...

我之前的post 也只是把自己一些所知的和所感的說出來, 我不知為何你會把那些買相, 或投訴對號入座~ 那些公仔, 我就是選了一些較得意的就是希望舒緩氣氛, 想不到也給了你這些感覺, 那我就對不起了!  

我不知道你之前曾post了什麼,只是我想表達給大家,排隊也是好,而且條"隊" 是一直向前行, 不是停留不動, 不用急也不用怕, 當天的活動就是要大家享受表演, 享受親子時間, 而我亦說實情的是我所認識的差不多三十多位家長及小朋友都沒有肚疴, 因為如果有集體肚疴就可能食物不潔, 懷疑食物中毒了, 那就真的急險了, 故我只把我所知的讓家長考慮, 我沒必要偏幫酒店.  難道我也是錯了?

一所學校辦得好與不好, 是否適合家長及小朋友意願是每個人的個人感覺, 而我就是從心感激學校及老師對小朋友的道德栽培大於學術成就, 所以我才希望大家多一點包容, 多一點體諒,  少一點猜疑, 對學校多一點信心.

不再回應了, 其實參與活動與否純個人意願, 參與的得著亦只是個人體會, 隨心所欲吧!