用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母學歷
go

父母學歷 [複製鏈接]

相信大家已幫寶寶填了唔少Application Form, 有部份form要填父母讀邊間中,小學, 甚至大學.

其實會否count on 父母學歷? 父母出於名校或高學歷對寶寶取綠機會大D?
   0    0    0    0

原帖由 Chris852 於 09-10-4 12:04 發表
相信大家已幫寶寶填了唔少Application Form, 有部份form要填父母讀邊間中,小學, 甚至大學.

其實會否count on 父母學歷? 父母出於名校或高學歷對寶寶取綠機會大D? ...

I have the same question when I was filling out the application form for Mungsang.

醒目開學勳章

The other way to see the question is, if those information are not considered, then why would they ask for them?

Worth to think about.

醒目開學勳章

原帖由 Chris852 於 09-10-4 12:04 發表

其實會否count on 父母學歷? 父母出於名校或高學歷對寶寶取綠機會大D? ...

問得你, 我都覺得學校係會consider 埋呢d 野.

父母的學歷當然有影響啦!!!!!

如果父/母在名牌小學畢業, 派位有20分, 入到的機會比其他人高, 這點足夠影響幼稚園的派位結果.  我見有幼稚園的報名表要填父母的小學校名.

咁如果父母只係得中五畢業又唔係名牌學出黎, 咁係咪即係唔駛報呢間x生書院???

其實呢樣正好顯示宜家小學派位制度的問題。因為,只要學校你官津,自行分配學位是父母是舊生就有20分,所以子女你入硬那一家小學。所以自行分配學位係好唔公平,不按學生表現,亦不是靠運,而是 "世襲", 所以有好多人一早已經話唔明點解公屋都已經無"世襲", 但係小學派位仲有。照理,要公平就大家全部抽,要考實力不如全部考。再不如一樣一半,但係父母在那裡工作或畢業同你個仔女讀的小學有什麼關係?

所以,好多"名幼稚園"的申請表都要父母填他們的小學及工作機構,其實係收生時就知道那些學生有機會夠分入名校,之後可以話自己幼稚園的畢業生有好多入到"好學校".....其實同佢幼稚園的學習關係跟本不大。那些小朋友就算讀任何一間都入,而你入到"名幼稚園",都唔會入到官津"名小學"。所以,有家長話入到xx幼稚園同報幾多興趣班可以入到喇x, 聖瑪x, x利諾, 係佢地唔清楚派位制度。

其實政府要教改成日整到班老師無空間教書,點解佢唔改下個派位制度呢? 係啦....佢地自己你好學校出來,保留"世襲", 係想益下自己d仔女, 香港貧苦源嚴重,連仔女學習而向上爬的機會都不公平,其實可唔可以去平機會或申訴專員投訴呢?

原帖由 jswailam928 於 09-10-4 16:22 發表
咁如果父母只係得中五畢業又唔係名牌學出黎, 咁係咪即係唔駛報呢間x生書院???

唔緊要啦..我都仲未說服到自己為囡囡報呢間,....除咗所為一條龍之外.

我覺得而家d小朋友真係好辛苦...d亞媽爸爸都好辛苦.................咩都係睇家底, 同小朋友搵學校, 慘過自己去見工....

原帖由 mama828 於 09-10-4 18:29 發表
其實呢樣正好顯示宜家小學派位制度的問題。因為,只要學校你官津,自行分配學位是父母是舊生就有20分,所以子女你入硬那一家小學。所以自行分配學位係好唔公平,不按學生表現,亦不是靠運,而是 "世襲", 所以有好多人一早已經話 ...

你講得很對,

有學校標榜自己的學生幾多%入到XX官津名校, 真係"取巧", 這全不是學校的努力, 而係學生家庭背景好, 父母兄姊來自名校.   

所以, 如果有學校考到好的直資/私校的學生多, 才是學校有實力的表現.

係呀..依傢幫小朋友考學校仲辛苦過自己去難搵工.我今年先幫個大囡幫左幾間小學,又要做履歷,又要去面試(起碼要經過兩次面試用先知收唔收你),仲要間間學校都起碼千幾二千人一齊去爭,係等待過程既心情真係幾難捱.今年都有幫個細仔報幼稚園,一樣咁辛苦呀.
我都覺得[世襲]制對一d小朋友唔多公平,點解唔可以一齊考或者一齊抽??好多歷史悠久的好學校都係有好多[世襲],無關係的人想入都好難.

原帖由 jswailam928 於 09-10-4 16:22 發表

除左呢間學校, 好多間都要填晒呢d資料

其實話無影響就無可能,如果唔係都唔會叫你填啦,仲有我睇父母做咩職業係咪大公司可能都有影響啦。

老實講你話X生我都無考慮呢間。

我見佢又要填父母,小中大學...已經即刻扔左落垃圾桶la.........................

我都覺得收的機會微. 但我都照報. 攞經驗.

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好諗咁多啦, 想報就報!

我就是睇完x生張form才raise這個問題.
我正考慮是否填哈佛, 牛津, 北大等肆業, 佢地會唔會check?

自行分配學位是父母是舊生應該係有10分,如果兄姊係到讀緊就係20分先岩

醒目開學勳章

原帖由 Chris852 於 09-10-5 12:34 發表
我就是睇完x生張form才raise這個問題.
我正考慮是否填哈佛, 牛津, 北大等肆業, 佢地會唔會check?

佢地邊有咁得閒check. 不過要諗下呢間學校係咪咁值得自己填呢d 野落去呢 ?

老實講, 我都好鄙視同睇唔起呢d 要查九代既學校, 教育唔係有教無類嗎? 知道父母的母校有何用意? 難道父母小學中學是一般平民百姓學校就不能進入他們學校入讀嗎? 現今作為父母也太艱難, 為了希望小朋友入讀一所理想學校, 即使認為是無理要求填寫資料, 但仍要報上! 即使要就範, 我亦不會虛報!

原帖由 jswailam928 於 09-10-5 02:45 發表
我見佢又要填父母,小中大學...已經即刻扔左落垃圾桶la.........................
‹ 上一主題|下一主題