用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無人曾參加中大資優課程?
樓主: oscarmama
go

有無人曾參加中大資優課程?

原帖由 save 於 10-7-17 00:49 發表
auntykw ~ 我囡囡升小三, 成日話同班同學唔鍾意和她玩, 而她又好想有朋友仔, 你覺得有邊個課程比較適合她, THANK U.

認識朋友的話,我認為summer courses,或那些短期的工作坊(for instance, 中大大多數都是3-6天)其實是很難認識到朋友。可能是因為我女兒性格比較靦腆吧,他也是到中學,靠Facebook才勉強與兩三個中大/科大課程的同學keep了contect。 

雖然我大致認為中大課程不是想像中好,但近年與特別資優人士協會協辦的大哥姐計畫該是不錯的選擇呢。我女兒今年會去當大姐姐,而他前幾年亦參與過那協會與資優兒童家長會協辦的大哥姐。不太清楚這是否樓上在說的follow-up活動。Anyway,我女兒在那活動裡認識了來自不同學校、年級的朋友,也算擴大了他的生活圈子。

另外,不知你女兒有甚麼興趣?

我囡呢個年紀好難係活動後都KEEP 到朋友, 所以我係想囡囡係上活動期間有朋友.  因見囡囡係學校無咩朋友, 想睇吓返呢類工作坊會唔會好D, 我想知係個囡本身性格問題定係咩原因.

我囡囡比較鍾意畫畫同做手工.  佢係果D 玩時可以玩得好顛, 靜時可以坐定定做手工一小時的小朋友.
原帖由 auntykw 於 10-7-17 21:05 發表

認識朋友的話,我認為summer courses,或那些短期的工作坊(for instance, 中大大多數都是3-6天)其實是很難認識到朋友。可能是因為我女兒性格比較靦腆吧,他也是到中學,靠Facebook才勉強與兩三個中大/科大課程的同學keep了con ...

原帖由 save 於 10-7-19 10:59 發表
我囡呢個年紀好難係活動後都KEEP 到朋友, 所以我係想囡囡係上活動期間有朋友.  因見囡囡係學校無咩朋友, 想睇吓返呢類工作坊會唔會好D, 我想知係個囡本身性格問題定係咩原因.

我囡囡比較鍾意畫畫同做手工.  佢係果D ...

啊!忽略左,係呢到應該搞個朋友仔認識會,等佢地搵到真正啱 key 的好朋友。

請問特別資優人士協會有什麼活動對這些孩子有益??
另外,你女兒已經中三,除了報讀之前提及的課程外,還会怎樣培養她呢????我仔仔升小四,有讀下中大d courses 及 其他,佢樣樣都話鍾意,我自己就覺得在栽培上缺乏方向,而家仲係小學階段或者都ok,再大d,唔知應該點??可否分享下??
原帖由 auntykw 於 10-7-17 21:05 發表

認識朋友的話,我認為summer courses,或那些短期的工作坊(for instance, 中大大多數都是3-6天)其實是很難認識到朋友。可能是因為我女兒性格比較靦腆吧,他也是到中學,靠Facebook才勉強與兩三個中大/科大課程的同學keep了con ...