用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) [複製鏈接]

Yes ! 我會加埋蔥同蒜頭.....yummy

本來聖誕節係打邊爐既好季節, 不過好可惜仔仔1月頭就要考試, 真掃興 !
原帖由 tinetinew 於 09-10-2 08:15 PM 發表
hi,

打邊爐之恩物!

yuk hei mum

Tomorrow is better

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-2 20:34 發表
Yuk Hei Mum 你既做法我好讚成, 有得1次就有第2次, 不過我都唔敢肯定會唔會發生係仔仔身上, 所以以你地既case 做借鏡, 嚟同仔仔傾計假設, 問仔仔如果呢件事發生係佢身上, 佢會點做, 佢話佢一定唔會同陌生人去街, 因 ...

仔仔分析能力好高, 一講就中point.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-2 20:37 發表
Yes ! 我會加埋蔥同蒜頭.....yummy

本來聖誕節係打邊爐既好季節, 不過好可惜仔仔1月頭就要考試, 真掃興 !

1月先考試, 12月打邊爐冇問題喎, 唔會廿四小時溫書啫, 始終要食飯家嘛

醒目開學勳章

我可能都係會買隻貓貓俾牛仔喇. 早幾日不停咁講, 講到我都心輭. 見果日去左朋友屋企, 佢有隻貓, 都唔見佢有咩問題, 我反而覺得開通宵泠氣既話佢會第二朝打一兩乞嗤. 不過跟住就會冇事.

醒目開學勳章

有冇睇自由果邊個雙颱風既topic, 如果又吹去台灣, 台灣就慘喇. 上次都未復原, 今次呢個風又來勢洶洶. 希望佢邊度都唔好去.

打邊爐要成大班人先至好玩, 多人又驚仔仔玩到心散, 加上我同佢唔係日日見面, 所以要爭取時間溫書....  
原帖由 veronna 於 09-10-2 08:41 PM 發表

1月先考試, 12月打邊爐冇問題喎, 唔會廿四小時溫書啫, 始終要食飯家嘛

一條蒜頭-係一pack有三粒個d......
泰國辣椒-"子"天椒細細隻個d,泰國出辣d,要問菜擋d人先知.
甘桔 - 過年浸個d四季桔

唔知你明唔明呢?

motherlau

原帖由 Elona 於 09-10-2 19:47 發表
Mother Lau 唔該哂

想了解以下問題:
一條蒜頭即係幾多?
泰國辣椒同甘桔係邊樹有得買?
以下既份量可以做幾多 ?
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

明白哂, thank you !!
唔係過年, 街市有冇甘桔買 ??
原帖由 motherlau 於 09-10-2 10:00 PM 發表
一條蒜頭-係一pack有三粒個d......
泰國辣椒-"子"天椒細細隻個d,泰國出辣d,要問菜擋d人先知.
甘桔 - 過年浸個d四季桔

唔知你明唔明呢?

motherlau

...

呢d可能就係溫室效應既共中一種副產品/禍害, 成日諗到仔仔老既時候, 個世界會變成點.....
原帖由 veronna 於 09-10-2 08:51 PM 發表
有冇睇自由果邊個雙颱風既topic, 如果又吹去台灣, 台灣就慘喇. 上次都未復原, 今次呢個風又來勢洶洶. 希望佢邊度都唔好去.

咸甘桔你要唔要呀 我可以比d你.......

motherlau

原帖由 Elona 於 09-10-2 22:19 發表
明白哂, thank you !!
唔係過年, 街市有冇甘桔買 ??

我聽日返我媽咪度做節, 記得佢應該有d存貨, 如果冇再麻煩你啦 ! :D :D  
原帖由 motherlau 於 09-10-2 10:39 PM 發表
咸甘桔你要唔要呀 我可以比d你.......

motherlau

醒目開學勳章

hi,

腳就開始慣,但pat pat就...

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-2 19:49 發表
你對腳好d未呀, 仲有冇咁痛 ? 你份工睇嚟都唔錯噃 !

醒目開學勳章

hi,

其實一個素未謀面嘅人,亞仔信到佢十足,我覺得好恐怖, 雖然未知佢係好人定壞人,不過如果佢係同學仔,我相信自己反應冇咁大!聽日放假真係要坐定定同亞仔傾計 !

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-2 20:34 發表
Yuk Hei Mum 你既做法我好讚成, 有得1次就有第2次, 不過我都唔敢肯定會唔會發生係仔仔身上, 所以以你地既case 做借鏡, 嚟同仔仔傾計假設, 問仔仔如果呢件事發生係佢身上, 佢會點做, 佢話佢一定唔會同陌生人去街, 因 ...

醒目開學勳章

hi,

我今日返工,所以我叫咗個fd車咗亞仔上佢屋企玩及做大哥哥教佢個仔彈琴!傍晚就去咗學琴,跟住就返英文班!今日好多謝劉仔陪旭曦仔搭車,不過就對劉仔非常抱歉!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-10-2 20:35 發表

咦! 唔知有冇記錯, 係唔係原先話約二號, 咁即係冇出到去啦.

醒目開學勳章

hi,

我都希望唔好!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-10-2 20:51 發表

醒目開學勳章

hi,

我打算今次統測試吓放手,因為係第一次,萬一失敗咗,都可以再嚟過!我會用張白紙,叫佢自己set個目標,之後我唔會再提!到時成績好我當然放心晒la,但真係不如意就叫佢自我檢討,諗個方法改善!係反叛期我唔再想做'常娥',我想引導佢多d為自己學業、前途諗,而唔係我為佢安排好,將來遇上挫折就返嚟揾我解决!而且佢間學校都好緊張成績,唔合格老師會幫手補課,所以我想早d試試!

不過上星期亞仔數學小測滿分七十,佢攞到五十七分,佢即刻上msn 改標題,而老師都讚佢話只係差幾分就入到拔尖班,叫佢下次再努力,雖然佢冇セ表情,但係我知佢內心好開心!佢重講話想cut咗數學補習,佢想試吓上堂專心d,唔得就先再補,我相信會專重佢呢個決定!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-2 21:18 發表
打邊爐要成大班人先至好玩, 多人又驚仔仔玩到心散, 加上我同佢唔係日日見面, 所以要爭取時間溫書....  

醒目開學勳章

hi,

近排要mark住亞仔及陪佢努力埋個樂理考試,所以我要等亞仔瞓咗才上網,希望大家唔好遺忘我!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi everybody,

中秋節快樂!

yuk hei mum

中秋節快樂!

motherlau

原帖由 tinetinew 於 09-10-3 01:58 發表
hi,

我打算今次統測試吓放手,因為係第一次,萬一失敗咗,都可以再嚟過!我會用張白紙,叫佢自己set個目標,之後我唔會再提!到時成績好我當然放心晒la,但真係不如意就叫佢自我檢討,諗個方法改善!係反叛期我唔再想做'常娥 ...

‹ 上一主題|下一主題