用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急:要寫醫生紙去做ADHD評估, 但醫生話唔識寫?? ...
go

急:要寫醫生紙去做ADHD評估, 但醫生話唔識寫??

Dear all,

我囡可能係ADHD

學校社工建議找醫生寫紙去排期做ADHD評估,
但個醫生話佢唔識寫??

問返我要點寫, 佢話驚寫錯???

請問有無人可幫吓我???
Thanks a lot.

可以去健康院
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

你可以印呢個登記須知比醫生睇

衞生署兒童體能智力測驗服務 新症登記須知
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

但個醫生話佢唔識寫封referral 嘅內容喎??

佢話未寫過驚寫錯???
佢話佢唔可以寫ADHD, 因佢唔係專家... 所以唔識要寫我囡係咩事??

其實係咪真係咁難寫???.. 已經係第2次叫醫生寫...

之前嗰個醫生又係話唔識, 推咗我....
寫張醫生紙已經浪費咗幾個月時間, 真係都好無奈....

原帖由 ricatong 於 09-10-2 15:36 發表
你可以印呢個登記須知比醫生睇

衞生署兒童體能智力測驗服務 新症登記須知
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

我囡2歲時都同健康院 D 姑娘講過, 我覺得個囡唔多對路.. 但D 姑娘 望2眼就話: 唔覺bor ???
叫我等小朋友返咗學, MISS 話有問題先算???...
即係點呢??... 算咩呢???... 唔明???... 佢地係唔理定係點呢???

我囡依家6歲半... 啱啱上小一開學唔夠一星期, Miss 就call 我....
學校社工只叫我找醫生寫信排期... 無叫我去健康院???

BTW, 健康院 D 姑娘 態度真係嘛嘛... 我都知佢地好忙, 但我囡有問題, 我可以點呢???...

原帖由 kikiboy 於 09-10-2 13:43 發表
可以去健康院

原帖由 mmak 於 09-10-2 16:10 發表
但個醫生話佢唔識寫封referral 嘅內容喎??

佢話未寫過驚寫錯???
佢話佢唔可以寫ADHD, 因佢唔係專家... 所以唔識要寫我囡係咩事??

其實係咪真係咁難寫???.. 已經係第2次叫醫生寫...

之前嗰個醫生又係話唔識, 推咗 ...

你叫個醫生寫番你個囡的行為問題,懷疑係ADHD,請專家評估就可以了。

另外你可PM我介紹我的醫生給你寫轉介信。

原帖由 mmak 於 09-10-2 16:23 發表
我囡2歲時都同健康院 D 姑娘講過, 我覺得個囡唔多對路.. 但D 姑娘 望2眼就話: 唔覺bor ???
即係點呢??... 算咩呢???... 唔明???... 佢地係唔理定係點呢???

我囡依家6 ...

就係囉,你個女有事,就算健康院姑娘態度差,都要試下架,不過就唔知6歲半仲睇唔睇,打電話去問左先啦。

你又會唔會問返學校社工,睇下有無建議俾你。

原帖由 mmak 於 09-10-2 16:23 發表

我囡依家6 ...

嗰時我仔細個三歲半仲未識得講野,健康院姑娘同醫生夠話無野兼正常啦!係之後我仔連環俾兩間幼稚園伸出黎,我對住健康院姑娘講野話企硬,一定要佢地寫轉介信,佢地至懶係無奈咁幫我寫.嗰時我都已經聽過做精神科醫生既同埋政府診所嗰位言語治療師親口講,佢地都話因為政府想慳資源同埋有好多人排隊,所以D健康院係咪都話小朋友無事,唔肯寫咁多轉介信轉介小朋友(嚴重到好明顯係要評估嗰D無計啦).所以都一定要堅持囉.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

~仔仔媽咪~ & rachncurtsmom,

Thanks.
我囡D行為唔明顯囉....
健康院D姑娘.... 多數唔會理我, 我唔想令自己唔開心... 難聽D講句, 好似當我去乞咁....

醫生肯幫我囡寫紙, 社工話有referal 就得...

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-3 12:08 發表

嗰時我仔細個三歲半仲未識得講野,健康院姑娘同醫生夠話無野兼正常啦!係之後我仔連環俾兩間幼稚園伸出黎,我對住健康院姑娘講野話企硬,一定要佢地寫轉介信,佢地至懶係無奈咁幫我寫.嗰時我都已經聽過做精神科醫生既同埋政府診所嗰位言語治療師親口講,佢地都話因為政府想慳資源同埋有好多人排隊,所以D健康院係咪都話小朋友無事,唔肯寫咁多轉介信轉介小朋友(嚴重到好明顯係要評估嗰D無計啦).所以都一定要堅持囉...