用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 五級樂理試難合格嗎?
樓主: wasabb
go

五級樂理試難合格嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 wasabb 於 09-11-3 11:16 發表
我個琴老師反而話密集式上堂好啲,因為好多野要記,如果拖長嚟教,會好容易教到後面又唔記得前面果啲,所以倒不如上雞精班,一次過記所有既野,而且小朋友既短暫記憶應該比較強,咁我就比佢由暑假開始,等佢可以多啲時間上堂同做past ...

我個女同你個仔都係差吾多呀, 都係係summer holiday 密集式training, 依家無上啦................

原帖由 wasabb 於 09-11-3 11:16 發表
我個琴老師反而話密集式上堂好啲,因為好多野要記,如果拖長嚟教,會好容易教到後面又唔記得前面果啲,所以倒不如上雞精班,一次過記所有既野,而且小朋友既短暫記憶應該比較強,咁我就比佢由暑假開始,等佢可以多啲時間上堂同做past ...

謝謝妳提早給了我心理準備:)
我個琴老師都是說要連續上及單對單,可惜佢係part time教琴,只可Sat上堂,如一次過學樂理要上2小時,那麼又要在同一日學埋琴,嘩!咁樣學法,唸起都驚....

咁你個女係咪响10月考咗試啦?

原帖由 CrabPincers 於 2009/11/5 15:47 發表

我個女同你個仔都係差吾多呀, 都係係summer holiday 密集式training, 依家無上啦................

如果你個小朋友唔係趕住考琴試,咁可以暫時唔學琴而剩係上樂理,你閒時叫佢自己响屋企練吓教過果啲歌咁咪唔會生疏囉,要佢哋連上兩個會好攰,一陣兩頭唔到岸仲得不償失,不如集中火力應付一個考試仲好...

原帖由 A+BJ 於 2009/11/6 08:44 發表

謝謝妳提早給了我心理準備:)
我個琴老師都是說要連續上及單對單,可惜佢係part time教琴,只可Sat上堂,如一次過學樂理要上2小時,那麼又要在同一日學埋琴,嘩!咁樣學法,唸起都驚.... ...

wasabb,

Can't wait to see if my girl can pass or not.  I think there are 2-3 more weeks til the result is released.

Yanamami,

考完之後我都冇諗咁多啦,得就固然開心,唔得就再嚟過啦,我同啲老細講唔想考多次就比啲心機,否則自食其果(其實我都覺得好多野要記,老實講就算唔合格我都唔會怪佢哋,我幫佢哋溫既時候都覺得好多野要記,佢哋肯考巳經好好,隨遇而安啦)

wasabb

原帖由 Yanamami 於 2009/11/6 19:58 發表
wasabb,

Can't wait to see if my girl can pass or not.  I think there are 2-3 more weeks til the result is released.

Same feelings.  It's not easy to stuff so much in the brain within weeks.

原帖由 wasabb 於 09-11-7 00:28 發表
Yanamami,

考完之後我都冇諗咁多啦,得就固然開心,唔得就再嚟過啦,我同啲老細講唔想考多次就比啲心機,否則自食其果(其實我都覺得好多野要記,老實講就算唔合格我都唔會怪佢哋,我幫佢哋溫既時候都覺得好多野要記,佢哋肯考巳經 ...

原帖由 wasabb 於 09-11-6 13:06 發表
如果你個小朋友唔係趕住考琴試,咁可以暫時唔學琴而剩係上樂理,你閒時叫佢自己响屋企練吓教過果啲歌咁咪唔會生疏囉,要佢哋連上兩個會好攰,一陣兩頭唔到岸仲得不償失,不如集中火力應付一個考試仲好...

...

謝謝妳的建議,我今日同佢老師商量完後,大家都希望小朋友平常心去面對考試,囡囡係剛升小一,已經要面對學校功課及考試壓力,而佢出年又是第一次考琴試,加上報了出年校際音樂比賽,這個又是第一次,雖然她至今還未呻辛苦,但我希望還是保留原本學琴的宗旨是為興趣而學,所以決定了拖長時間嚟學,預6~8個月,每星期學半小時,到尾段時期才加至45or1小時,希望囡囡咁樣學會開心d......

你真好,明白囡囡所面對既壓力,而家好多父母只係不停咁迫啲細路參加呢樣果樣,又會覺得點解人吔得你唔得,最終攪到兩敗俱傷,所以話而家做父母難,做小朋友更難~~

原帖由 A+BJ 於 2009/11/7 21:57 發表

謝謝妳的建議,我今日同佢老師商量完後,大家都希望小朋友平常心去面對考試,囡囡係剛升小一,已經要面對學校功課及考試壓力,而佢出年又是第一次考琴試,加上報了出年校際音樂比賽,這個又是第一次,雖然她至今還未呻辛苦 ...

醒目開學勳章

原帖由 wasabb 於 09-11-6 13:03 發表
咁你個女係咪响10月考咗試啦?

考左啦, 但未有成績

醒目開學勳章

原帖由 A+BJ 於 09-11-7 21:57 發表

謝謝妳的建議,我今日同佢老師商量完後,大家都希望小朋友平常心去面對考試,囡囡係剛升小一,已經要面對學校功課及考試壓力,而佢出年又是第一次考琴試,加上報了出年校際音樂比賽,這個又是第一次,雖然她至今還未呻辛苦 ...

y 吾留返係summer holiday 學樂理呢? 到時吾駛返學, 起碼吾駛兼顧學校功課

又有多d 時間

我女上年summer holiday 真係忙到七彩, 樣樣野都話要考試要補堂, 結果一星期忙足6日................

今個月考埋最後一個試, 就可以專心學業

原帖由 wasabb 於 09-11-10 12:29 發表
你真好,明白囡囡所面對既壓力,而家好多父母只係不停咁迫啲細路參加呢樣果樣,又會覺得點解人吔得你唔得,最終攪到兩敗俱傷,所以話而家做父母難,做小朋友更難~~

...

謝謝妳的讚美!我都覺得而家做父母同小朋友一d都唔輕鬆架.....

原帖由 CrabPincers 於 09-11-13 14:17 發表

y 吾留返係summer holiday 學樂理呢? 到時吾駛返學, 起碼吾駛兼顧學校功課

又有多d 時間

我女上年summer holiday 真係忙到七彩, 樣樣野都話要考試要補堂, 結果一星期忙足6日................

今個月考埋最後一 ...

Dear CrabPincers:

謝謝妳的意見,因為老師比過我睇好似2,6,10月考,2,6月都是撞學校考試溫書,所以選10月,貪呢個月無乜其他嘢攪
清閒d,但又因老師是part time教,佢得weekend得閒,前文提過,假如谷埋一日上,阿囡會辛苦,唔想佢辛苦,何況我覺小女資質有限,要谷佢三四個月晌暑假明晒,應該未必得,還掂佢又不是趕住考6級,比佢慢慢學會開心d,反正學琴是她自己揀嘅,我唔想佢覺得點解考完呢個又要佢考嗰個,令佢學到反感就唔好啦....

阿仔係初中生,10月考完,佢話好易,好早做完。佢話如果小朋友得7、8歲可能會覺得難。

咁我個仔咪涷過水.....

原帖由 agoodfox 於 2009/11/14 13:02 發表
阿仔係初中生,10月考完,佢話好易,好早做完。佢話如果小朋友得7、8歲可能會覺得難。

最緊要係安排一個啱阿囡既學習schedule

原帖由 A+BJ 於 2009/11/13 22:51 發表

謝謝妳的意見,因為老師比過我睇好似2,6,10月考,2,6月都是撞學校考試溫書,所以選10月,貪呢個月無乜其他嘢攪
清閒d,但又因老師是part time教,佢得weekend得閒,前文提過,假如谷埋一日上,阿囡會辛 ...

好似今個月出result

原帖由 CrabPincers 於 2009/11/13 14:14 發表

考左啦, 但未有成績

Can't wait....keep my fingers crossed.

原帖由 wasabb 於 09-11-15 10:42 發表

醒目開學勳章

原帖由 A+BJ 於 09-11-13 22:51 發表

清閒d,但又因老師是part time教,佢得weekend得閒,前文提過,假如谷埋一日上,阿囡會辛 ...

icic
我個女都係自己要求學琴, 但佢比其他人遲起步, 佢今年6年級啦

所以上年老師本來想佢考5級琴(遲起步), 我都turn down 左, 寧願佢第一次考拿個自信心好過, 所以最後都係考3級, 又因為打算今年放榜之後, 同佢去外國旅行(long trip)輕鬆下(吾駛叩門既話), 所以好多試都迫住今年年尾考晒去, 出年就吾會再甘攪啦...............

醒目開學勳章

原帖由 wasabb 於 09-11-15 10:42 發表

佢考完就算架啦我, 吾pass, 未下次再試過law, 無謂比甘大壓力自己同個女

學校考試已經好大壓力, 課外活動都係想佢輕鬆下, 得就得, 吾得就再黎過, 但琴老師話, 5級樂理吾難pass
‹ 上一主題|下一主題