用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學題
樓主: cclbaby
go

數學題 [複製鏈接]

too bad you are not the teacher..
原帖由 judy 於 09-10-14 15:42 發表

我有見到。

但我就覺得個先生錯咗。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 cclbaby 於 09-10-2 11:43 發表
我亞女的數學功課, 其中有一題唔明點做, 請問有冇人可指點?

7個圈的分數為︰-
328, 102, 235, 314, 214, 55 及 53分

有三隻小動物玩拋圈遊戲
(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中214, 102 及 314分, 因此牠共得分數為 630分;
( ...

我想問呢條問題係老師自己出的, 還是出版社出的? 如果是後者, 請問是哪一間出版社?

原帖由 Rattie 於 09-10-14 15:55 發表
too bad you are not the teacher..

何bad之有。

或者老師特登出條錯誤的題目呢 ,講下笑…

不如大家等答案出左,咪知道

Can i try the answer......

328+102+235+314+214+55+53+328+314

=1943

可能簡單的答案就是正確的答案。因為這是小二題目,可能是教連加法。而題目說每隻小動物只能拋三次,所以這三隻動物既已拋了三次,牠們的已得分數便不會增加,最高的得分便是所得分數的總和,即630+581+504=1715

原帖由 Rattie 於 09-10-14 15:20 發表
Two possible answers perhaps.

簡單嘅答案係就咁加:
630+581+504=1715

複雜嘅答案就係組合中最大3個數加埋:
314 + 314 + 235 = 863分

已知
“328+314+235 = 877 都係錯”

hope this helps ...

The question itself is a bit ambiguous and I also hope the simple answer will do the trick.

cclbaby, we look forward to hearing the answer from your teacher.

原帖由 AmyWonglo 於 09-10-14 23:44 發表
可能簡單的答案就是正確的答案。因為這是小二題目,可能是教連加法。而題目說每隻小動物只能拋三次,所以這三隻動物既已拋了三次,牠們的已得分數便不會增加,最高的得分便是所得分數的總和,即630+581+504=1715

...

唔駛估lu, 我剛剛問人借咗本教師用書睇, 個答案係328+328+328=984
但我又唔明點解有媽咪寫呢個答案, 老師都話唔啱...

原帖由 MaMa2008 於 09-10-21 10:06 發表
唔駛估lu, 我剛剛問人借咗本教師用書睇, 個答案係328+328+328=984
但我又唔明點解有媽咪寫呢個答案, 老師都話唔啱...

呢條題目中間那段和題目無關,只為搞亂思路。只需考慮:

7個圈的分數為︰328, 102, 235, 314, 214, 55 及 53分。請問如每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分?

所以,答案是:328 + 314 +235=877。

當然,如果是引用抽圈後放回原處之方式(通常要注明),即抽一個圈,再放回原處,再抽過,如是者三次,就會得到328+328+328=984的答案。

唉!依家的教師水準真係差劣!
‹ 上一主題|下一主題