用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ENOPI & 公文數的分別和特點
go

ENOPI & 公文數的分別和特點

有無人可以分享吓 ENOPI 及公文數的分別和特點.  謝謝!

我之前都有問過呢個問題~~
最後無人回..我決定自己打左去centre問
我朋友有小朋友係讀緊公文...佢話一直要佢小朋友狂做數, 加上我姨甥原來之前o係公文幫手做o個度d姐姐, 所以佢都有同我講下情況..
數學公文似乎係練習多..係咁做, 係咁做, 做到你熟到記得為止
而我上次打去enopi度問..佢就話佢地都會做數, 但係首先會評估小朋友程度去到邊, 然後再同家長達成共識小朋友程度, 選擇報讀邊一級。
而最大唔同應該係, 佢地話train完基本數之後, 每一級最後部份係會訓練小朋友既邏輯思考, 唔使死做, 例如有d腦筋急轉彎既遊戲同基本邏輯問題, 想令小朋友一理通百理明..大概我記得係咁。
我而家幫我囝囝讀左enopi level10, 佢上左2堂左右, o係佐敦個邊...之前有家長話個邊d環境差, 原來有一個centre係新既.o岩o岩開張無耐, 環境幾好, 至少好新, 同埋因為好似而家學生唔多, 佢地可以就我時間, 呢點都幾方便我.......個老師都幾nice, 我唸住俾個囝讀住數學先, 睇下情況我唸我會報埋英文。

How old is your son?

原帖由 christina046 於 09-10-20 17:51 發表
我之前都有問過呢個問題~~
最後無人回..我決定自己打左去centre問
我朋友有小朋友係讀緊公文...佢話一直要佢小朋友狂做數, 加上我姨甥原來之前o係公文幫手做o個度d姐姐, 所以佢都有同我講下情況..
數學公文似乎係練 ...

Enopi好似要4歲, 公文就3歲都得,另外仲有一隻叫Kwik Maths, 唔知又有咩分別呢

我都好想知KWIK MATHS AND ENOPI 邊樣好,
我個仔下月四歲,係本年七月報左ENOPI,但有時老師話佢唔
咪好肯做BASIC o個 part, 走來走去,上了四個月,平均三分一時間都比miss投數,不過我個仔可能係活躍左d,要佢坐係度數數目佢覺得悶,一悶佢就冇心機,定話enopi 係唔係悶左d呢,因回家做的習作都唔少架,三本功課,三分一上堂做左,三分二回家做,都要分兩天先可做得曬.
basic (計數)佔兩本,有百多題.對一個四歲未夠小朋友黎講你咪多左d呢?
我真係好想知kwik maths係咪都係甘,有冇家長比子女,
讀緊kwik maths,功課多唔多,會唔會要大量計算.
趣味性足唔足夠?

謝謝!

原帖由 beibeimomo 於 09-10-20 19:48 發表
How old is your son?

我囝囝7歲..小二
好彩都去到lv 10..
幾驚佢跟唔上其他小朋友既進度呀

原帖由 SACOTANG 於 09-10-21 09:51 發表
我都好想知KWIK MATHS AND ENOPI 邊樣好,
我個仔下月四歲,係本年七月報左ENOPI,但有時老師話佢唔
咪好肯做BASIC o個 part, 走來走去,上了四個月,平均三分一時間都比miss投數,不過我個仔可能係活躍左d,要佢坐係度數數 ...

我覺得小朋友肯唔肯乖乖地坐o係度做數真係睇個老師有冇辦法
始終...要數學好, 練習真係唔少得
聽講公文就係係咁俾d小朋友做數, 唔熟都做到熟
我姨甥都話, 數學真係要做多d先得
不過我個人覺得公文會比較公式化...同埋半個鐘, 真係教得頭教唔到尾咁...之後就拎返屋企做, 咁同我地家長自己印野俾佢地做既分別都唔知o係邊...
我之前都有去睇過下kwik的數學
好似係教小朋友點樣計數計得快d
不過每個小朋友需要的都唔同
kwik好似係train d 小朋友既計數方法
我囝囝活躍...我想佢多d邏輯思考
所以先俾佢報enopi
因為我姨甥有同我傾過, 佢覺得而家d理科學生因為只識得計數個d...好似好多邏輯思考同思考問題上會比文科學生差, 因為唔使點表達, 計數, 一味計數
所以我都想我囝囝學數學會學得有趣味d, 唔好對數學產生抗拒...
希望有報過kwik的家長都分享下...
咁大家可以一齊參考
我囝囝睇落比較受enopi個套, 唔知kwik會係點?
有無家長俾左小朋友去學啦?