用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 (自行分配學位)如有兄姐正就讀要記得帶埋其出世紙正副本 ...
go

(自行分配學位)如有兄姐正就讀要記得帶埋其出世紙正副本 [複製鏈接]

超級版主

如題,我今日就唔記得左帶要補交,另提示校方應該更新校網資料,以免家長要走多轉(我有朋友都係咁)。
   0    0    0    0

Thank you very much even though it is not relevant to me.  Am very glad to have a super helpful 版主.  My daughter just got the admission to 農圃道 for 10/11 academic year.  Very happy and no need to worry about her little brother as well.

超級版主

到時記得多D入黎交流吓

召藥司,

你囡囡係今年參加小學派位的嗎?????你幫囡囡都係揀農小????我見你講忘記交兄姐的出世紙. 點解最後你都揀返呢間, 你之前話對呢間學校有d失望, 希望囡囡博第二間???我想知你再揀返同一間學校既原因, 請指教.

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 09-11-25 06:30 PM 發表
召藥司,

你囡囡係今年參加小學派位的嗎?????你幫囡囡都係揀農小????我見你講忘記交兄姐的出世紙. 點解最後你都揀返呢間, 你之前話對呢間學校有d失望, 希望囡囡博第二間???我想知你再揀返同一間學校既原因, 請指教. ...

我另外有報直資,不過只入waiting list,我會一直等到6月,另外就俾細女入番農小(只因近接送,兩兄妹係學校有照應,另我老公唔想到時大抽獎唔滿意要叩門要個女同自己辛苦)。

如果直資最後都唔收佢,我就疊埋心水俾佢入農小,多d參與家教活及義工活睇住佢地。

34區我心水得好少,因為我同老公都唔鍾意有宗教背景小學,所以選擇不多。大仔入左農小,細女報馬頭涌實入唔到,大抽獎就要睇彩數。

原帖由 召藥師 於 09-12-1 03:41 發表

我另外有報直資,不過只入waiting list,我會一直等到6月,另外就俾細女入番農小(只因近接送,兩兄妹係學校有照應,另我老公唔想到時大抽獎唔滿意要叩門要個女同自己辛苦)。

如果直資最後都唔收佢,我就疊埋心水俾佢入農小,多d ...

召藥司,

其實我當初係希望你因為農小有進步而決定比囡園入讀. 睇完之後我又有少少失望. 不過好多事都唔係自己能夠決定. 我地d囡最後入邊間, 都要睇個天點去安排. 我自己就十分喜歡有宗教背景的學校(雖然我唔係教徒), 特別係女校. 始終覺得女校的小朋友會乖d, 我對女紀律方面比較鬆散, 嚴的學校會對佢地有幫助. 係呢, 你話要參加義工/家教會去睇住佢地, 點解"要去睇住佢地"呢???? 因為驚某d學生行為有問題會帶壞低年級嗎???

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 09-12-1 03:41 PM 發表

召藥司,

其實我當初係希望你因為農小有進步而決定比囡園入讀. 睇完之後我又有少少失望. 不過好多事都唔係自己能夠決定. 我地d囡最後入邊間, 都要睇個天點去安排. 我自己就十分喜歡有宗教背景的學校(雖然我唔係教 ...

因為我本身想了解佢地學校生活多d,始終小學唔同幼稚園,學校透明度低好多(因為唔會日日見到老師),做家長義工係唯一機會俾我去直接了解(我唔太喜歡同其他家長交際,毒女),又可以同老師傾多幾句,從而更了解學校。

阿仔一年級時我有做家長義工,經常放學後到圖書館包書,而阿仔就係圖書館入面做功課,我覺得我嘅付出對個仔有正面影響(圖書館環境好,佢可專心做功課,另外又多左機會借書及睇書),不過其後校方改左家長義工參與時間,一定要上課時間去做,我又要接個女放學及煮lunch box俾個仔,所以冇再做囉。

學校係有進步,仍有好多進步空間。

超級版主

有時自己仔女講學校嘅生活有可能不盡不實(有機會唔記得而加鹽加醋,又或者有部份隱瞞左冇講),所以我會做家長義工用自己對眼去睇清楚,而我老公送個仔返學時亦會細心觀察個仔同其他同學點應對等。

原帖由 召藥師 於 09-12-1 16:11 發表

因為我本身想了解佢地學校生活多d,始終小學唔同幼稚園,學校透明度低好多(因為唔會日日見到老師),做家長義工係唯一機會俾我去直接了解(我唔太喜歡同其他家長交際,毒女),又可以同老師傾多幾句,從而更了解學校。

...

原來係甘, 我都安心d.

學校有進步, 少少都好過冇麻. 對女點都有機會入黎讀, 聽到佢評價越黎越好, 我會好開心.

原帖由 召藥師 於 09-12-1 16:17 發表
有時自己仔女講學校嘅生活有可能不盡不實(有機會唔記得而加鹽加醋,又或者有部份隱瞞左冇講),所以我會做家長義工用自己對眼去睇清楚,而我老公送個仔返學時亦會細心觀察個仔同其他同學點應對等。 ...

你兩夫婦都好細心, 做你地o既子女真係好幸福 .

超級版主

原帖由 BOBO6 於 10-6-16 09:50 PM 發表
我想問如果我自行選母校,我只找到一張---上面台頭係寫住小六學生證,跟住係我的學生資料及小學名稱,小學校長簽名同小學校印,下面果PART就係我派去邊間中學,係唔係要用依張呀到時,我知9月就係自行交表,次序係點同仲有 ...

可以直接打去學校問。(我幫大仔報自行時係用我自己張畢業證書)

其實好簡單,係交表限期內親身到心儀學校交表(可到校網瀏覽有關安排),帶齊所需文件正本及副本(申請人身份證、孩子出世紙、水費、電費、差餉單等任何一張地址證明、父母或兄長在校就讀證明、兄長出世紙),另外要帶埋一個已貼上足夠郵資的回郵信封。

如果地址證明非申請人的名字,要提出足夠證明予校方(如是公公的名,就要出示母親出世紙證明關係),手提或上網單係唔接受。申請人應自己親身到校交表,除非您配偶做申請人,就由他去交表。

‹ 上一主題|下一主題