用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B又想讀學前班N1...怎麼辦??
go

細B又想讀學前班N1...怎麼辦?? [複製鏈接]

12月出世又想讀學前班N1...怎麼辦??
由於小女是08年12月出世,
到10年8/9月份未夠2歲,
好多幼稚園都話唔會收佢讀學前班N1,
只可以等到11年8/9月份讀幼兒班K1,
想問下其他家長有無咩辦法呢??

0    0    0    0

我都想問,係唔係好少幼兒園收11,12月出世的細B?

Do you try Victoria and Cannan?

下學期才插班學校收唔收呀!  到時已滿兩歲。

我個女今年讀緊迦南 N 班, 佢有D 同學都好細個, 開家長會時先知, 有D 同學已經收左, 但要足2 歲先返, 即係如果收你個女, 佢就要 12月先返學. 但現家就要報名o架啦!!

你試下VICTORIA, 有d係收1歲8個月(指8月開學時), 君匯港個間係, 其他分校就唔知。

醒目開學勳章

我個B都係細B, 07年12月出世, 如果想讀N班, 只有插班, 唔可以同其他小朋友一樣係9月時上課, 不過, 幼兒園都有適應期俾返小朋友, 我報左果間, 校長話頭兩日, 可以同家長一齊上堂, 返半日, 等佢無禁驚同適應下, 之後2-3個星期(睇下小朋友而定)會返半日, 大約第4個星期就會開始返足全日, 有一點提提你, 大多數幼兒園都係全日班o架!

所以你現在就要報名啦! 因為好多幼兒園都會按你交表的先後次序去按排面試, 我個B因為在09年3月才交表, 遲左啦, 依家得1間幼兒園有得面試, 其他果D都話full左, 又或者話要見左D 08年交表o既BB先至見, 人地唔要個位, 先會再安排09年交表o既去面試! 所以我勸你都係快D交表先, 唔好遲啦!

My baby boy是08年10月出世. Already got rejected by 2 nursery (one of them is KCS) and Belcher's Victoria said that even if they interview my son, he will only be on waiting list if he performs excellently.  

If your baby 是08年12月出世.  Will you consider to repeat one year's nursery - becoming Big B? A lot of big B got a lot of offers of good kinder.

我的bb07年12月尾出世,是超級細b,我06年9月已開始幫佢報n1,in 左好幾間,最後有1間收佢1月插班讀n1。
我覺得for 12月bb,一定要報多幾間,in 得多不是問題,問題係in 成點,而家收呀女果間,老師interview時叫bb做咩,佢都做到,之後就收左,不過一定是下午班,所以如果你想你既bb出年1月插班,而家就要報多幾間了!
‹ 上一主題|下一主題