用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華德上午校vs九龍塘基華
go

華德上午校vs九龍塘基華

請問華德上午校和九龍塘基華比較,哪間學術成績、英文程度及派英中的比率較高? 15分搏哪間機會大D呢?
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

醒目開學勳章

我囝囝今年華德上午小一, 起初我都不太熟識此校, 對入此校都有少少擔心. 後來詢問過幼稚園老師, 老師說此校是一間很好學校,老師非常有愛心,還說我好運及叫我放心入讀. 直至開學前後參加了幾次家長會,發覺此校校長及老師都以家長及學生為第一位, 而今年係學校循環3年計劃中第一年, 首要加強兩文三語,學校以普通話教受語文科,中默用普通話默書,另有普通話堂教受拚音/會話.而英文科註校有3位外籍老師,一星期2堂外籍老師堂.最特別為幼小班級設雙班主任.而中,英文科更將一班25人再分2-3小班教學,2-3位老師同時在課室教受學生.今年課外堂設外籍老師教授英語話劇班 /  英語會話班,而上星期學校還請了外籍話劇團來表演.
囝囝日日都用唔喊唔淡既普通話答我,我真的對此校前景充滿希望.希望這此資料能幚到你.

原帖由 foster_ma 於 09-9-29 21:41 發表
請問華德上午校和九龍塘基華比較,哪間學術成績、英文程度及派英中的比率較高? 15分搏哪間機會大D呢?

15分搏哪間機會大D呢?

九龍塘基華機會大D,因為大班大班教學

請問華德上午校與下午校有何不同 ? 另外, 是否同屬於九龍塘區?? thanks !

babych,

Thank you very much for your detailed information. I have applied this school (華德上午) for 1st round at the end even though I'm not in net 41.

原帖由 babych 於 09-9-30 09:23 發表
我囝囝今年華德上午小一, 起初我都不太熟識此校, 對入此校都有少少擔心. 後來詢問過幼稚園老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad, 老師http://ads.baby-kingdom.c ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

華德上午/華德下午/基華(九龍塘)邊間好D?