用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問有關聖方濟各面試問題.....
go

想問有關聖方濟各面試問題.....

我聽位家長講話學校面試時,要考5張紙(筆試).係咪真的?咪好難考..
學校會唔會考其他嘢??有冇過來人可以講下.
thx!!!

paper exam or group interview or one to one interview???

One to One interview.     Chinese (include Mandarin), English and Mathematics.   Multiple choice and + / -.     K3 questions.    Don't worry.    The exam takes around 1 hour to finish.

希望個囡到時可以表現得好d.學校教d數咁淺,都未必可以應付呀...

醒目開學勳章

原帖由 birdmom 於 09-9-29 22:42 發表
One to One interview.     Chinese (include Mandarin), English and Mathematics.   Multiple choice and + / -.     K3 questions.    Don't worry.    The exam takes around 1 hour to finish.

咁多人報名, 面試一日內可以完成嗎 ??
筆試 - 真係冇信心, 解題都未識, 點答呢 ??

甘細個都要筆試
原帖由 rolandbb 於 09-9-30 11:21 發表

咁多人報名, 面試一日內可以完成嗎 ??
筆試 - 真係冇信心, 解題都未識, 點答呢 ??

回覆 6# carolsum 的文章

唔係早幾年取消左筆試咩? 真係有筆試?
~easybring~

醒目開學勳章

有筆試,上年我個女就考左,同埋中,英,數,普考哂

原帖由 polarbb 於 09-9-30 23:23 發表

polarbb 請問可唔可以詳細d講吓考試內容呀!
popowong :oops: :sleep: :sick: :chair: :sleep: :party:

我聽人話有八張紙喎.真喺唔易吖!

原帖由 polarbb 於 09-9-30 11:23 PM 發表

NO NO NO
上年我個女都有考呢間,但冇中英數考.只有一張紙比佢地計吓數.

唔會是筆試, 都唔容許...

我女兒舊年考, 以我記憶所及, 係一日入in晒所有applicant, 約一千人吧... 分組每組大約30人, 跟哥哥姐姐入班房, 坐定定, 係有一張答題紙, tick a, b, c... 考咩唔係好記得, 好似認字, 連環加數之類... 跟住老師會續個叫出去, 啊女話比塊whiteboard你答老師的問題..... 其實我女兒唔係好當時唔係好出色. 但勝在肯坐定定, 阿女話老師讚佢乖, 之後是收了...

所以我覺得要train 小朋友學術外, 如何可以在30人入面做最守規個幾位都有著數...
Hello

what kind of questions will they ask? Do they still need to do the group or individual interview?

醒目開學勳章

佢地會做選擇題,跟住又會一個個叫出去再答問題,會有普通話同英文. 基本上中英數都會問,一定會有拎起枝筆要佢地做野(選擇題). 基本上拎得起枝筆就已經算係筆試. 係唔比,不過唔知點解佢地都係照舊.
其實佢地一定會收比預期多D人,上年收左成6百人,因為預左好多人會唔揀(因為有D考到第2間,有D派左位).
我女上年考,都收左.

醒目開學勳章

有呀,我個女出黎話返比我聽有計數,有問字,有聽野圈答案,中美數考哂架,重有普通話,不過佢話老師問個D佢唔識,不過佢就同老師講有D佢識問老師可唔可以講佢識個D,計數重有連加法,係一個個小朋友叫出去考/問.
原帖由 鎧惠 於 09-10-1 20:10 發表

NO NO NO
上年我個女都有考呢間,但冇中英數考.只有一張紙比佢地計吓數.

wheno,

我估唔只一千人吧...
今年DBS 同陳守仁都話三千人

polarbb

同埋點解會收 6百人咁多既 ?
就算五班, 每班 35人都係得 175人

醒目開學勳章

如果你搵到上年個post就知,有結果個日好多家長去睇,睇完後返黎講佢地數住收左幾多人,佢地數到起碼收左4,5百人.
我上年冇去睇,係打電話去問,因為打去問佢地都好好會話你知個結果.我地上年個D媽咪都有講點解會收多咁多(其實好多間私校都係咁)估計可能想收多D留位費同埋佢地預算到會有好多人留左位都會放棄.
我自己上年都留左幾間,間間都要比6,7百留位費.不過最後全部都冇揀,因為有心水津校收左.
原帖由 bowling68 於 09-10-1 23:57 發表
wheno,

我估唔只一千人吧...
今年DBS 同陳守仁都話三千人

polarbb

同埋點解會收 6百人咁多既 ?
就算五班, 每班 35人都係得 175人

想試下個小一面試班

交表果日收左張傳單話
有個前sfa入學試主考官開小一面試班
想去試下....
大女入唔到...都想細女有d讀sfa~

大家有冇收到傳單?!
或有冇人報左?!

一班40人,4班共 160人, 會唔會收 4-5百人?? 流料來.  如果係收左,都唔使去門口睇啦,前一日已收取綠信啦.
冇錯,聖方濟各相比其他小學係考的內容多,時間長.特別係學術性,中英數,普通話. 上學小兒數學有被問: 7+3+2=?, 普通話有一句子叫小朋友讀,小兒出來第一句問我: 旅行普通話怎麼講.  小兒話一班人在課室內等(會個別叫名去見老師),有筆,紙,顏色筆..小朋友可以繒畫,小兒話上年有的小朋友係度搶筆,周圍跑..還有,小一係上2年級英文,一下數學..校長話家長不用擔心,收地你們的小朋友,程度會跟的上..  加油!  希望下年見到你們的小朋友入到聖方濟各大家庭.