用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 邊度可以驗有冇中鉛毒?
go

邊度可以驗有冇中鉛毒?

老公話想帶亞仔check 下, 但又唔知應該點做.
你地有冇相關經驗?有效嗎? 點樣排毒?
我就唔想無啦啦要亞仔抽血驗.
你地點睇?
Thanks

香港有幾個醫生會有安排重金屬檢驗,通常跟美國嗰套叫DAN Defeat Autism Now,尖沙咀愛賓中心同灣仔瑞安中心都有,見一次診金不過一仟,不包化驗費。驗重金屬通常係去化驗所剪頭髮驗,某些特別情況(如染髮)才驗尿。

詳細資料可到 香港自閉症聯盟 網頁查詢

我之前問過"st. pual hospital"
兒科醫生話驗頭髮冇驗血咁準喎.
佢幫我問了醫院話有得驗.
但唔知有結果後會唔會再跟進.
其實食咩野可以幫助排呢類毒素?

醒目開學勳章

沙田果個馮宜亮好似驗呢d,同埋開藥排毒,之前都有關於佢既介紹,係特殊教育版.

我就同阿仔去將軍澳的梁淑芳醫生驗, 唔駛抽血同驗頭髮, 只需驗小便。化驗要拿去法國做, 所以都幾貴。

回覆 3# owl_2046 的文章

食方法排毒分2大種;自然和非自然。前者着重吃天然食物,好處是非常少/冇副作用,但效果較緩慢。
非自然主要吃補充劑,甚致排重金屬藥(如DMSA)

另外除用吃方法外,還有吊針、塞肛、皮膚膏、甚致沐浴方法都有。

至於檢測重金屬方法,各有各好,如吃DMSA的話,有可能經驗尿出來的結果有先後次序,即較重濃重或較易被DMSA吸出來的較易從尿中排出。驗頭髲就易受外界汚染及較受新陳代謝影响(頭髲生長快慢)。

請問幾多錢?幾耐有report?同埋梁淑芳是否會/點樣排重金屬呢?

原帖由 Cheukyin0108 於 09-9-29 15:57 發表
我就同阿仔去將軍澳的梁淑芳醫生驗, 唔駛抽血同驗頭髮, 只需驗小便。化驗要拿去法國做, 所以都幾貴。

請問在St. Paul驗要幾錢呢?

原帖由 owl_2046 於 09-9-29 12:20 發表
我之前問過"st. pual hospital"
兒科醫生話驗頭髮冇驗血咁準喎.
佢幫我問了醫院話有得驗.
但唔知有結果後會唔會再跟進.
其實食咩野可以幫助排呢類毒素? ...

差不多要$1,500,約3星期有結果,梁醫生主張自然方法,例如多食蔬菜、有機食品、少吃肉類及深海魚。如有需要,她會介紹另一位醫生開藥。我就採用自然方式。

大約$500-$600
因上次亞仔感冒睇醫生時我順便問句.
佢叫我等一等幫我問下.
跟住有位姑娘話佢地化驗室有得驗.
我又唔記得問到有冇跟進添?

原帖由 dada5 於 09-9-30 00:14 發表
請問在St. Paul驗要幾錢呢?

再想問句, 你地幫囝囡驗後係咪個個都超標呀?
老公話中鉛毒同自閉症好相似.
死啦, 都唔知係咪有左亞仔後我日日食燕窩有關....

我之前睇BK另一版時已有家長因為排毒方法令自己個仔辛苦而放棄(塞肛,吊針)
呢D要亞仔受皮肉之苦, 兼且係入侵性療法我就真係唔比亞仔試啦.

原帖由 rpang001 於 09-9-29 18:06 發表
食方法排毒分2大種;自然和非自然。前者着重吃天然食物,好處是非常少/冇副作用,但效果較緩慢。

另外除用吃方法外,還有吊針、塞肛、皮膚膏、甚致沐浴方法都有。

至於檢測重金 ...

我仔仔驗頭髮驗倒銻/鉛/水銀超標,驗尿更驗倒有超標砒霜,夠曬毒

老公話想帶亞仔check 下, 但又唔知應該點做.
你地有冇相關經驗?有效嗎? 點樣排毒?
我就唔想無啦啦要亞仔抽血驗.
你地點睇?
Thanks

請問你帶你仔仔去邊度驗?
之後有咩野跟進?
又冇話點解會有咁多毒呢?
Thanks

原帖由 rpang001 於 09-10-1 05:08 發表
我仔仔驗頭髮驗倒銻/鉛/水銀超標,驗尿更驗倒有超標砒霜,夠曬毒

請問有咩副作用?

原帖由 rpang001 於 09-9-29 18:06 發表

至於檢測重金 ...

你個仔驗佐未?

我都想知...

我舊陣時用過含鉛超標嘅面霜,唔知阿仔喺咪咁影响咗阿仔呢?

原帖由 june1997 於 10-1-7 22:24 發表
你個仔驗佐未?

未驗呀, 老公成日追我帶個仔去驗, 你地又冇諗過去驗下?

原帖由 june1997 於 10-1-7 22:24 發表
你個仔驗佐未?

可能係.
因我懷孕時日日吃燕窩, 一心想個仔吸收...但原來都含重金屬, 所以我好內疚
原帖由 waterfall 於 10-1-11 01:27 發表
我都想知...

我舊陣時用過含鉛超標嘅面霜,唔知阿仔喺咪咁影响咗阿仔呢?