用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

[/url][url=http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=494678&extra=&page=139]http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=494678&extra=&page=139

28    0    0    0

hello sindy
想向妳請教一下有關小提琴的問題目

囝囝今年六歲學小提琴一年,之前租用學校的小提琴,半年之後自行買了一部二手小提琴用,但不明何以部琴經常走音,老師曾說過部琴唔錯.新琴是很容易走音..請問是不是呢.
很多時囝囝都會按不準二手指琴音的位置.是不是代表手勢或是部琴尺碼不配呢.

最苦惱的是每當練琴囝囝總是不想不願意.每次差不多要用盡威迫利誘.....有時搞到親子關係惡劣...但經過一輪博鬧後,他有可以拉出正確的音色....

請問這情況是不是很普遍的問題,另外部琴是不是有問題呢.要不要買過部呀..要是買過部,好似好浪費因為部琴用了半年到..
thanks

原帖由 Sindy 於 09-9-29 00:01 發表
mayc:7級琴也不需貴琴,幾仟大陸手工琴也可以,最難是聽音色!琴行價錢比上面買貴很多!你是yw?
分享 http://forum.baby-kingdom.com/images/bk/icon/icon1_home ...

原帖由 isak 於 09-9-29 04:07 發表
hello sindy
想向妳請教一下有關小提琴的問題目

囝囝今年六歲學小提琴一年,之前租用學校的小提琴,半年之後自行買了一部二手小提琴用,但不明何以部琴經常走音,老師曾說過部琴唔錯.新琴是很容易走音..請問是不是呢.
...

唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....要問下老師先知呀,我諗唔駛買過,質唔實可以松香壓碎,灑係支野度,會無咁滑,新線既話,就靠每次調音,過一排就會穩定架喇.........音準呢樣野,要慢慢浸架.....初學通常係咁,但要糾正佢....

死火..我唔係主理人呀....諗住幫佢地開返個topic咋...高手請出手呀

hello sindy
我無睇錯呀...妳仲未瞓..還是...
多謝妳咁快覆我呀..

這問題令我傷透腦筋啊..
小朋友原先租用學校的琴還學得很好,好開心,但自從換了部琴就出事.
現在每次練琴都在角力,其實佢可以做到但總是提不起勁練琴,但要表演時他又可以做到很好..
我一直堅持要他每天練小提琴,但他態度總是...
每首歌拉一次,有八首歌...
我己經無執他的錯處,可以說無要求...其實我唔想.但.
他學鈴木...

個琴音色...
我都不明何解囝囝二指不能按準位置.
音色經常走音.是不是要多搽松香呢但朋友和老師都說不雖搽太多..

原帖由 Sindy 於 09-9-29 04:28 發表

唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....要問下老師先知呀,我諗唔駛買過,質唔實可以松香壓碎,灑係支野度,會無咁滑,新線既話,就靠每次調音,過一排就會穩定架喇.........音準呢樣野,要慢慢浸架.....初學通常係咁 ...

唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....

Sindy,

難怪,阿二買4/4新琴時,順便換咗線,初初真係好難較好音。

大陸邊度買?

原帖由 judy 於 09-9-29 10:26 發表

Sindy,

難怪,阿二買4/4新琴時,順便換咗線,初初真係好難較好音。

大陸邊度買?

大陸邊度買?<<<<買咩?

原帖由 isak 於 09-9-29 05:03 發表
hello sindy
多謝妳咁快覆我呀..

小朋友原先租用學校的琴還學得很好,好開心,但自從換了部琴就出事.
現在每次練琴都在角力,其實佢可以做到但總是提不起勁練 ...

走音同怪聲又唔同呀....如果怪聲,多搽d松香係弓度,增加佢同線既磨擦都可以,但走音...就係上唔實條線/新線未穩定(通常係呢兩樣)

Hi Sindy & 各位高手, 想請問換4/4琴, budget below $2500. 買Scott Cao 好, 還是VIF BV300好呢? 分別在那裏?
小孩不太懂選琴,怎辨? 不太想找老師選 (咁平的琴,老師也未必會陪選), 因有同學仔找(同一)老師買了一隻二萬多的琴,後來經其他人評為只值6千或7千。真你唔知點算。

自己上廣州買是否不智呢?

Thanks in advance!

原帖由 Sindy 於 09-9-29 11:55 發表

大陸邊度買?

買小提琴。

Sindy,

宜家呢度妳係最高手, 靠哂妳喇...

之前那位高手,都冇出現好耐......

講開線, 套Dominant通利要10月中先有貨.  我冇諗過dominant 唔夠4個月就玩完.  下下300大元都好甘下...

唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....要問下老師先知呀,我諗唔駛買過,質唔實可以松香壓碎,灑係支野度,會無咁滑,新線既話,就靠每次調音,過一排就會穩定架喇.........音準呢樣野,要慢慢浸架.....初學通常係咁 ...

我好初級係度發下up風架咋....

你一定好勤力呀...........我好懷念佢仲係唔駛二百蚊既時期...好在我識得人,都唔駛三百,唔係都幾傷......講開,原來呢隻線,有兩隻packing架.....e線有分別... 129同130....兩隻都唔同價錢,有時以為買平左..原來係唔同貨.....但外表要細心睇先知

原帖由 beetle 於 09-9-29 12:52 發表
Sindy,

宜家呢度妳係最高手, 靠哂妳喇...

之前那位高手,都冇出現好耐......

講開線, 套Dominant通利要10月中先有貨.  我冇諗過dominant 唔夠4個月就玩完.  下下300大元都好甘下...

...

2指按不準, 可以做一些手指練習.

例如E線  :  F# G# A G#   F# G A G 重複練, 音要準  

原帖由 isak 於 09-9-29 05:03 發表
hello sindy
多謝妳咁快覆我呀..

現在每次練琴都在角力,其實佢可以做到但總是提不起勁練 ...

原帖由 judy 於 09-9-29 12:19 發表

買小提琴。

我以前個1/4同1/2就係香港搵人去大陸拎的,幾超值架....跟住3/4就求其買左個600蚊加個3/4粉紅色BV-50...而家呢個4/4就係韓國旅行時買的.....所以都有一排無搵果個人買囉........

話時話,個bv-50我都想放.....1/2朋友果個又想放埋....hehehe,太多無用既琴係屋企....

原帖由 beetle 於 09-9-29 13:09 發表
2指按不準, 可以做一些手指練習.

例如E線  :  F# G# A G#   F# G A G 重複練, 音要準  

我兩個都係3指(g)唔準......我細囡搞左幾年都唔肯改

原帖由 son9698 於 09-9-29 12:15 發表
Hi Sindy & 各位高手, 想請問換4/4琴, budget below $2500. 買Scott Cao 好, 還是VIF BV300好呢? 分別在那裏?
小孩不太懂選琴,怎辨? 不太想找老師選 (咁平的琴,老師也未必會陪選), 因有同學仔找(同一)老師買了一隻二萬 ...

我諗最主要都係睇返小朋友鐘意咩....我女有時一渣起上手個琴,佢就知道鐘唔鐘意.........買琴既野,如果自己唔識咁計....買你分到高低既範圍,因為就算人地同你揀左個貴d好d既,你自己都唔覺得係好在/無分別,咪拎錢黎side.....

原帖由 Sindy 於 09-9-29 13:15 發表

我諗最主要都係睇返小朋友鐘意咩....我女有時一渣起上手個琴,佢就知道鐘唔鐘意.........買琴既野,如果自己唔識咁計....買你分到高低既範圍,因為就算人地同你揀左個貴d好d既,你自己都唔覺得係好在/無分別,咪拎錢黎s ...

呀...............早排上左深圳樂器城...雖然唔係有好多舖頭,但都算多.......如果上開去,可以行下,價錢都ok...不過無幫親過,唔知有無古或出,你知上面乜都.....唉

可能我個女暑假練多咗呱, 開咗學都冇時間練了.....

妳有冇聽講過Dominant 有假貨? 我聽d staff 講的.....
我個隻係130, 係平d定貴d?

原帖由 Sindy 於 09-9-29 13:07 發表
我好初級係度發下up風架咋....

你一定好勤力呀...........我好懷念佢仲係唔駛二百蚊既時期...好在我識得人,都唔駛三百,唔係都幾傷......講開,原來呢隻線,有兩隻packing架.....e線有分別... 129同130....兩隻都唔同 ...

原帖由 beetle 於 09-9-29 13:23 發表
可能我個女暑假練多咗呱, 開咗學都冇時間練了.....

妳有冇聽講過Dominant 有假貨? 我聽d staff 講的.....
我個隻係130, 係平d定貴d?

呀.........我d e線賣晒比人..睇唔到添.........打去tom lee問下啦

請問校際小提琴grade 2, 速度最慢可以是多少? 我小兒年紀小, 不能拉太快, 但又怕太慢被扣分

謝謝

blackmamba24  份譜寫左係92, 你拉可以快少少OR慢少少既都唔會差太遠, 不過練習時最好拉慢D喇! 拉熟左先慢慢加快囉, 而家練緊66-70  發表於 12-12-14 10:28

原帖由 busybusy 於 09-9-29 13:56 發表
請問校際小提琴grade 2, 速度最慢可以是多少? 我小兒年紀小, 不能拉太快, 但又怕太慢被扣分

謝謝

盡量跟啦...除非太慢,唔係都扣好小分......最緊要係其他野啫
‹ 上一主題|下一主題