用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think - interview for PN
go

Think - interview for PN [複製鏈接]

Any idea what will be the content for the upcoming interview (PN)? Please share....
   0    0    0    0

前日十時多, 到達九龍塘去交form, 見好多人在打蛇餅... 聽人家說: 巳排了一小時都還在大門外, 未排到入去小花園, 正因太陽照頂, 老公又投訴, 結果, 放棄這間了.

其實, 為什麼這間幼稚園不鼓勵郵寄呢?

係呀. 我問左啦. 如果郵寄, 佢會考慮第二輪面試(即係話唔夠誠意, 未必比你入)

佢咁嘅安排只可以用一個字形容.....差
佢地可以任由d孕婦同bb係烈日當空下一路曬一路等,真係不知所謂,最離譜係佢地嘅中文notice-'箭'咀寫成'剪'咀, 圖書'閣'寫成圖書'角',老實講佢收我個仔我都唔會讀....

原帖由 dada_mama 於 09-9-28 13:49 發表
前日十時多, 到達九龍塘去交form, 見好多人在打蛇餅... 聽人家說: 巳排了一小時都還在大門外, 未排到入去小花園, 正因太陽照頂, 老公又投訴, 結果, 放棄這間了.

其實, 為什麼這間幼稚園不鼓勵郵寄呢? ...

我最初以為係即日安排面試時間所以需時, 原來只係要比番receipt, 後尾聽個校務小姐講可以郵寄(網址冇注明), 在10月2日前交, 所以你可以試下寄form過去. 有mommy話郵寄要第二輪先有面試機會, 我覺得可以照試, 因為呢間好多人只係後備.

我沒有等個半鐘, 校務小姐話我可以選擇放低form, 做當日最後一個, 有mud分別? 如果兩個小朋友面試後結果一樣, 會選先到先得.

我見通常排隊係攞form, 好少交form限死一日, 可能想有墟陷效果.

哎呀, 早知我都放低張 form 啦, 起碼第一輪有得 interview !

原帖由 qqbabe 於 09-9-28 15:30 發表

我最初以為係即日安排面試時間所以需時, 原來只係要比番receipt, 後尾聽個校務小姐講可以郵寄(網址冇注明), 在10月2日前交, 所以你可以試下寄form過去. 有mommy話郵寄要第二輪先有面試機會, 我覺得可以照試, 因為 ...

原帖由 TVb08 於 09-9-28 14:40 發表
佢地可以任由d孕婦同bb係烈日當空下一路曬一路等,真係不知所謂,最離譜係佢地嘅中文notice-'箭'咀寫成'剪'咀, 圖書'閣'寫成圖書'角',老實講佢收我個仔我都唔會讀.... ...

e...當日都無留意到有呢d錯誤, 其實我之前都無將呢間放係list度, 但有朋友個仔讀梗話ok, 老師對小朋友都有愛心, 照當日交form 時所見老師的表現, 的確很有禮貌....

Oh, i've called them before and they said that they will not receive mail form. That's why i gave the form by myself. In the beginning, i did not consider this kinder. But one of my friend said that it is ok and i can give $40 to have an interview experience. That's why i apply it. If i know that i need to wait for more than 2 hours, i will not apply.

I am one of the pregnant women with my kid, my husband and my maid. We waited for more than 2 hours and just got the receipt. Also the date of interview which has already announced in the web site. It is not a good arrangement. Quit disappointed to this kinder.

原帖由 TVb08 於 09-9-28 14:40 發表
佢地可以任由d孕婦同bb係烈日當空下一路曬一路等,真係不知所謂,最離譜係佢地嘅中文notice-'箭'咀寫成'剪'咀, 圖書'閣'寫成圖書'角',老實講佢收我個仔我都唔會讀.... ...

Really? 唔係ma? 真係要認真諗下比唔比小朋友讀喇 ... 我只係留意到佢張英文notice d 文法有問題 ... 原來中文都係咁 ... OMG ...

醒目開學勳章

我都去排咗兩個鐘, 我冇諗過要排咁耐架, 仲要鬼死咁曬, 排完之後成日都唔舒服

我冇留意佢D notice tim......我個仔係細仔, 要4月先可以interview, 到時再留意吓先...

回覆 7# qqbabe 的文章

我見條龍咁長, 老公又唔耐煩, 入去問吓, 結果與qqbabe一樣, 交低form, 走時我向一職員(or老師)說, 問她們會否安排些站著得閒的職員幫手收form(因只得兩人在慢慢收form), 可疏散外出的父母, 不用烈日當空下排咁耐, 她一笑表示沒辦法.
這樣安排都令我對這校扣了分!

其實佢地有classroom可以比交form家長坐住等,但佢地完全冇consider過, 家長有家長係烈日當空下曝曬,課室有課室係度空置,佢地根本唔識照顧別人,我點夠担比個bb佢地照顧

原帖由 TVb08 於 09-9-29 10:19 發表
其實佢地有classroom可以比交form家長坐住等,但佢地完全冇consider過, 家長有家長係烈日當空下曝曬,課室有課室係度空置,佢地根本唔識照顧別人,我點夠担比個bb佢地照顧 ...

我係去馬鞍山交表, 安排都係唔好. 得兩個書記坐響入面收表, 出面經後門(防煙門) 排到去商場.
其實佢地無做左d咩, 只係收表, check下係咩年份出世, 同齊唔齊料, 出收據. 係咁多

當時當然係超焗同熱(我諗好過九龍堂個邊交表的媽媽, 焗+晒+熱)
所以爸爸響出面排隊, 我同呀仔就照入間學校入面個 操場玩 , 無理由要個小朋友唔知做咩咁排咁耐.
其實交表係是旦搵個人去交到得. 都唔駛一家大小去

早知叫工人代努啦... (不過, 我本身都想參觀一下.)

就係唔知佢會點, 先諗住親身去, 同埋都係想睇下間學校係點既.

原帖由 fanmama 於 09-9-28 12:30 發表
Any idea what will be the content for the upcoming interview (PN)? Please share....

我仔仔上年報, 主要考幾樣野: 坐定定, 在白紙上畫野 (亂畫都得), 俾隻杯你飲水 (杯係無水架), 砌4塊 puzzles, 握手, give me five, bye-bye, 飛吻.  如有說漏, 麻煩大家補充.

我仔仔係12月出世的超細仔, 4月的interview佢除左puzzles做唔到, 其他都ok, 奶奶返黎話佢表現very good架, 可惜第一round無收佢.  以為阿仔與這校無緣之際, 點之9月頭有信黎叫佢再做 second interview, 好在這次他表現還可以, 可以明年1月插班n班.

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-29 16:09 發表

我仔仔上年報, 主要考幾樣野: 坐定定, 在白紙上畫野 (亂畫都得), 俾隻杯你飲水 (杯係無水架), 砌4塊 puzzles, 握手, give me five, bye-bye, 飛吻.  如有說漏, 麻煩大家補充.

我仔仔係12月出世的超細仔, 4月的int ...

Thanks jaycee-mami.
你仔仔係0712b? 佢今年4月巳經識得咁多嘢, 好叻bor....我阿女係0802b, 都想睇吓佢夠2歲可唔可以插班, 因為依家每日只有工人陪佢,加上係獨女, 所以想佢快d返學見多d人

原帖由 fanmama 於 09-9-29 19:12 發表

Thanks jaycee-mami.
你仔仔係0712b? 佢今年4月巳經識得咁多嘢, 好叻bor....我阿女係0802b, 都想睇吓佢夠2歲可唔可以插班, 因為依家每日只有工人陪佢,加上係獨女, 所以想佢快d返學見多d人 ...

yes ar, my boy is 0712 baby :)

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-29 20:28 發表

yes ar, my boy is 0712 baby :)

thanks for your sharing...jaycee_mami..
我想問佢地用中文定英文問呀?
‹ 上一主題|下一主題