用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 (最快)2012可能搬新校舍轉(全日)......大家有咩意見呀? ...
go

(最快)2012可能搬新校舍轉(全日)......大家有咩意見呀?

P.M.(最快)2012可能搬新校舍
(全日)......
大家有咩意見呀?

支持 ? OR 反對 ?

反對,有d r 頭,那衹24個classroom,就算cut 班都欠 教室,重建就好了,可大d地方用

原帖由 cheechee 於 09-9-27 18:57 發表
我星期六水運會之後專登去一去新校舍"視察"一下.
有以下感覺 :
首先那處不近mtr, 要搭mtr上學的就煩很多了. 當然如果可有個設備似樣的校舍就要有取捨, 但那兒位處在一個三角位, 相信"重建"都無位擴大, 執都唔執到d ...

我都唔鍾意那處,灣仔現變國際學校,如那重建我都鍾意location多過causeway Bay個間,空氣都好d

原帖由 cheechee 於 09-9-27 18:57 發表
我星期六水運會之後專登去一去新校舍"視察"一下.
有以下感覺 :
首先那處不近mtr, 要搭mtr上學的就煩很多了. 當然如果可有個設備似樣的校舍就要有取捨, 但那兒位處在一個三角位, 相信"重建"都無位擴大, 執都唔執到d ...

斜馬路for中學就冇太大問題, for小學就危險d,那又舊又殘又小,有d P5-P6學生自行乘mtr返學,好不方便

hi,咁多位:
我都係咁唸......cheechee話齋:
(我支持轉全日(但只支持返學時間係8:30之後, 最多放學晏d), 但唔支持搬去果度.)

當初選下午校就係唔想返咁早.多D親子時間.
小朋友十點十一點訓  
~十點左右起身!
訓十個鐘都係仲有大把時間用...

補習..溫吓默書.預習備課.
學吓嘢.興趣.學藝班.
OR 慢慢享受早餐.聽吓學校CD.用吓電腦.
呢D親子時間我十分珍惜...唔想咁快就無.
**全日小朋友讀書就辛苦多了.
晚晚補習完已經得返半條命,
功課做完就要即刻食飯.訓覺~.**
以上時間當佢早07:00~21:00
已經佔用14小時.
如果要訓到十個鐘...跟本無晒親子時間...
咩嘢都要好趕..............!!!!!!!!!!!!!!!
仲要唔知學校會訂咩飯盒公司??????
,(I am 無飯煮婦)
anyway...
唔知學校係咪...問完意見調查都係會搬呢?
定係其實早已決定搬?
問意見...會唔會只係想問我地搬的細節呢?
唔知係唔係一定要下午校搬呢?
而家個校舍我幾滿意吖!
您地覺得呢?

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

唔知有無人係有咩嘢其他原因支持KA ???
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

原帖由 maggielee 於 09-9-28 00:27 發表
唔知有無人係有咩嘢其他原因支持KA ???

返全日真係無咩時間...我女由半日轉左全日...都嘈到拆天咁........我揀呢度,都覺得半日好d,又因為返下午好d,所以死都唔揀/轉上午咋

唔好意思!  我係今年要申請2010年度小一家長, 請問新校舍在那?  謝謝!

東院道.............聖雅各小學個位~

原帖由 Sindy 於 09-9-28 16:56 發表

返全日真係無咩時間...我女由半日轉左全日...都嘈到拆天咁........我揀呢度,都覺得半日好d,又因為返下午好d,所以死都唔揀/轉上午咋

讚成~

原帖由 cheechee 於 09-9-30 11:55 發表
我仔之前返全日(返自己區), 每天要早上6時多起床, 還要很趕的去梳洗, 食早餐也要一路行一路食. 由其冬天時, 天未光就要夾梗抱佢起床, 大人細路我都覺殘忍, 而家返下午好舒服.  
我見聖雅各個web site有校車時間, 大 ...

希望佢裝修耐d,遲d才轉

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
據我所知. 聖雅各既返學時間係比別人早 (返早放早的). 所以我諗上車時間也自然會早一點

原帖由 cheechee 於 09-9-30 11:55 發表
我仔之前返全日(返自己區), 每天要早上6時多起床, 還要很趕的去梳洗, 食早餐也要一路行一路食. 由其冬天時, 天未光就要夾梗抱佢起床, 大人細路我都覺殘忍, 而家返下午好舒服.  
我見聖雅各個web site有校車時間, 大 ...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

原帖由 JoJo 於 09-9-30 13:25 發表
cheechee,
據我所知. 聖雅各既返學時間係比別人早 (返早放早的). 所以我諗上車時間也自然會早一點

遲也都是好早起床,冇晒親子時間,反對全日制,好討嚴causeway bay個地方

醒目開學勳章 王國長老

ernestchow,
唔駛咁激動.   我都係講返個事實出黎. (聖雅各的確係返早放早)

在我立場. 無話轉好唔轉好. 但政府嘛.. 個陣教育局講過要全面推行小學轉全日制. 好似講過到2012年就會全面實行 (唔肯定, 請指正, 如我錯了)

我只會諗. 如到我個仔畢業都未必能轉到全日制咁 je.

或者再等學校出通告 update 個收集意見書既情況係點再任討論.

原帖由 ernestchow 於 09-9-30 13:36 發表

遲也都是好早起床,冇晒親子時間,反對全日制,好討嚴causeway bay個地方

主愛我

原帖由 JoJo 於 09-9-30 16:20 發表
ernestchow,
唔駛咁激動.   我都係講返個事實出黎. (聖雅各的確係返早放早)

在我立場. 無話轉好唔轉好. 但政府嘛.. 個陣教育局講過要全面推行小學轉全日制. 好似講過到2012年就會全面實行 (唔肯定, 請指正,  ...

好多還是半日小學都末有頭緒有地方搬,2009都話全都轉喇,2012希望都未必得

醒目開學勳章

原帖由 ernestchow 於 09-9-30 13:36 發表

上午班就收到通知, 依家都未知係上午班搬定下午班搬, 為何一口咬定呢?

醒目開學勳章 王國長老

CrabPincers,
你好呀. 我也是剛剛得知上午校也收到相同的通告 (9/30), 因下午校比上午校早出 . 所以便心想假設是下午校調遷 (而非上午校)

原帖由 CrabPincers 於 09-10-2 10:32 發表

上午班就收到通知, 依家都未知係上午班搬定下午班搬, 為何一口咬定呢?

主愛我