用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 對優才旺角校舍看法
樓主: rachncurtsmom
go

對優才旺角校舍看法 [複製鏈接]

搞到我都有點担心.
希望政府無咁快開始...

對於重建「波鞋街」, 我成日比作當年起「朗豪坊」, 泥頭車、塞車、噪音多, 當年報紙話連紅燈區都比佢整死。

醒目開學勳章

原帖由 ko06879 於 09-10-4 22:50 發表
對於重建「波鞋街」, 我成日比作當年起「朗豪坊」, 泥頭車、塞車、噪音多, 當年報紙話連紅燈區都比佢整死。

請問當年起「朗豪坊」起了多久?
重建「波鞋街」將於何時開始?

洗衣街打造體育用品城  

市區重建局宣布,啟動總成本達31億4,000萬元的洗衣街重建項目,打造「體育用品城」,以強化地區特色,預計2013年落成;並成立香港首個體育名人館。

http://www.news.gov.hk/tc/catego ... l/071221tc06004.htm

醒目開學勳章

原帖由 ko06879 於 09-10-5 09:40 發表
洗衣街打造體育用品城  

市區重建局宣布,啟動總成本達31億4,000萬元的洗衣街重建項目,打造「體育用品城」,以強化地區特色,預計2013年落成;並成立香港首個體育名人館。

http://www.news.gov.hk/tc/category/infra ...

2013年落成...

如果有幸入讀,咁讀3年咪做足3年?幾時開始?

現時起樓技術已改良,本人於旺角工作多年,見証朗豪坊收樓拆樓重建,好似好快完成也沒有感嘈吵,大家不如擔心下萬一唔收點算好!

旺角優才附近伊利沙伯體育館重建都唔覺太嘈.

May be found another targets if really worry about the noisy sound !

雖然旺角校舍相對比將軍澳校舍細,但其實只有1至3年級學生,活動空間都很足夠,觀察過內裡的環境、課室都幾新淨,面試個日我個仔,係人造草地上走過不停呢!

王國長老

而且三年真係好快過, 好似轉眼間我個女都升左三年班. 上兩年真係快活不知時日過, 冇學校太細呢個問題.

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-17 23:25 發表
雖然旺角校舍相對比將軍澳校舍細,但其實只有1至3年級學生,活動空間都很足夠,觀察過內裡的環境、課室都幾新淨,面試個日我個仔,係人造草地上走過不停呢! ...

我阿仔都好喜歡個校舍,好記得個草地,昨晚佢話俾姑媽姑丈聽考到間小學有好大的草地,有動物、課室好靚:課室內有個五颜六色的城市...
我覺得校舍的設計好適合初小學生,小朋友入到去會感到好開心!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-18 07:01 發表

我覺得校舍的設計好適合初小學生,小朋友入到去會感到好開心! ...

絕對同意

原帖由 edea 於 09-10-18 01:07 發表
而且三年真係好快過, 好似轉眼間我個女都升左三年班. 上兩年真係快活不知時日過, 冇學校太細呢個問題.

希望日後可以多點與你分享囡囡的返學開心事

回覆 31# SumSumBB 的文章

其實好多小學校舍都是差不多, 以中西區英皇同學會為例, 行樓梯上9層樓先去到天台"球場", 呎數可能大過GT小小, 但人數多唔只一倍, 香港地少人多, 要大就要向高空發展, 但一日行咁多樓梯, 老師轉堂也辛苦!

但旺角分校只有小一至小三小朋友就讀, 其實也不算太細, 對小朋友來說, 比幼稚園大就已經算很大了!

上星期五黃昏放工時段,去學校交留位費,課室內等候期間,感覺都很寧靜,察覺不到有很嘈雜的聲音!

醒目開學勳章

原帖由 fsforth 於 09-10-19 14:56 發表
但旺角分校只有小一至小三小朋友就讀, 其實也不算太細, 對小朋友來說, 比幼稚園大就已經算很大了!

很同意!如果以人均面積來計,旺角分校就肯定比阿仔的幼稚園大得多...是十分多!
另外,因每班得24人,我見課室顯得很寬倘,課室後方還每人有一大格櫃放自己的用具和雜物,很好的設計!

原帖由 feifei614 於 09-10-27 00:45 發表
上星期五黃昏放工時段,去學校交留位費,課室內等候期間,感覺都很寧靜,察覺不到有很嘈雜的聲音!
平時最嘈係佢地,你放左學先去梗係靜啦。

有道理!

原帖由 軍魁星 於 09-10-27 11:33 發表
平時最嘈係佢地,你放左學先去梗係靜啦。
‹ 上一主題|下一主題