用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK普通話考試
樓主: csk家長jj
go

GAPSK普通話考試 [複製鏈接]

回覆 12# Sherryko9 的文章

"看圖說故事"好似有4張圖畫,即場作故事.....

Is there any timer to count the 2 minutes in 看圖說故事?

而家問番我真係印象模糊,當天囡囡考完出後,我淨係問佢似唔似本書甘,佢話"味又係甘!"果日一班小朋友排隊跟no.入去辦事處,大人唔可以跟入去,只可以係門口和大堂等,囡囡話入面每個位(有間隔)有個headphone,有錄音設備,開始會有人(我唔記得真人定錄音)講解規則,應該全部一齊計時卦!因為係全部一齊收卷和出來;其實唔駛太緊張,起碼呢個唔係學校考試,到時成班小朋友一齊做,無話邊個會雪底和著數!最緊要清楚佢果本指南,入面講晒全部規則,囡囡考完出來個樣無異樣,還說媽咪甘緊張做物!
錄音和淨做試卷分兩個地點,錄音(朗讀和說故事)部份在GAPSK果辦事處(過左黃大仙下一個站),淨做試卷那次的試場在將車澳某間學校,又係只準小朋友入禮堂,禮堂前面果台放個映光幕和大鐘比考生睇,跟住會有個真人在台上講解規距等,好似會考甘!
希望幫到你呢!記著不要太細去考,太細的小朋友理解能力唔高,可能聽唔明考官講物!D考官唔會當你地係幼稚園生,捉住你的手仔去解釋賽例給你知.當日囡囡是小4升小5那個暑假去考,前後用左大約1個月時間去準備,最緊要是做GAPSK果幾本練習便可.

原帖由 RS 於 10-7-29 10:43 發表
"看圖說故事"好似有4張圖畫,即場作故事.....

Is there any timer to count the 2 minutes in 看圖說故事?

試後結果:
會有兩張紙寄回給考生,都幾耐吓,差不多成兩個月.
一張是證書,上面列出考生姓名/編號,學別(小學/中學),應考日子和等級(A,B,C,D);
另一張是成績單,又係有晒上述的資料,但另加考試項目,分別是筆試(聽/寫共兩項)和口試(讀/說共兩項),總共四項(卓越/優良),最後得出總成績(A/B/C/D);在張成績單另一面有晒等級描述和分數介別,知道每項每個等級能力分析,只差在沒有分數顯示.

筆試果part"聽"係在禮堂果台上播大會錄音,唔係個別帶上headphone,有無回音?真係唔清楚,淨知囡囡無受影响.

原帖由 Sherryko9 於 10-7-29 11:37 發表
試後結果:
會有兩張紙寄回給考生,都幾耐吓,差不多成兩個月.
一張是證書,上面列出考生姓名/編號,學別(小學/中學),應考日子和等級(A,B,C,D);
另一張是成績單,又係有晒上述的資料,但另加考試項目,分別是筆試(聽/寫共兩 ...

記得的和知的都嘔晒架啦!

原帖由 Sherryko9 於 10-7-29 12:03 發表
筆試果part"聽"係在禮堂果台上播大會錄音,唔係個別帶上headphone,有無回音?真係唔清楚,淨知囡囡無受影响.

我愛你這個圖,你使用它非常合適。

Thanks a lot.

原帖由 Sherryko9 於 10-7-29 12:05 發表
記得的和知的都嘔晒架啦!

我的女兒參加了8月的考試,結果將在10月報告。我比我的女兒緊張。

Anyone took 8月的考試?

當年我都係幾緊張(口不對心),大人比細路還緊張,因為對囡囡普通話有一定寄望,當日諗如果攞唔到好成績就唔會攞去報中學,考過便算!要等成6-8個星期,都幾耐.你女兒幾年級呀?我覺得最遲P5升P6果個暑假要報(如果想報的話),8月考10月派成績,趕得切報第1輪升中.

原帖由 RS 於 10-9-27 12:52 發表
我的女兒參加了8月的考試,結果將在10月報告。我比我的女兒緊張。

Anyone took 8月的考試?

yes, she was P5升P6果個暑假報 the exam, we just brought only 1 sample book for it, so......very nervous.

原帖由 Sherryko9 於 10-9-28 14:01 發表
當年我都係幾緊張(口不對心),大人比細路還緊張,因為對囡囡普通話有一定寄望,當日諗如果攞唔到好成績就唔會攞去報中學,考過便算!要等成6-8個星期,都幾耐.你女兒幾年級呀?我覺得最遲P5升P6果個暑假要報(如果想報的話), ...

囡囡有個女同學考了剛過去8月份果個試,話見到1個同校P4同學應考,希望你家小朋友拿到理想成績!

原帖由 RS 於 10-9-28 15:35 發表
yes, she was P5升P6果個暑假報 the exam, we just brought only 1 sample book for it, so......very nervous.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

講開普通話水平試, 我女岩岩9月都考左個理大既"小學生普通話水平測試" (類似咁名啦)
報名後派左本mock paper + CD, 入面有3分卷, 我都有同個女溫..........溫既意思, 係oral果part, 我女學校係普教中, 我從來無擔心過佢唔識講, 我係要溫technique
例如有"先聽後講"要溫點jot notes, 因為真係好多details要記, 仲有一part係答問題, mock paper入面例子係"你喜歡上體育課嗎? 為什麼?" ok, 我又同佢溫time keeping點樣叫做講足一分鐘要停, 自己set左好多問題黎溫啦
結果真實既問題係"你覺得中國最偉大的發明是什麼? 為什麼?" 全場細路即時O咀 腦袋一片空白, 結果個個EE ER ER講唔出
真係嬲死我呀, 而家究竟考語言定係常識急轉彎呀

原帖由 shirley73a 於 10-9-28 06:36 PM 發表
我都想幫囝囝報.你地有冇試題簿出讓..

有意請pm我有幾多成新及價錢..tkx~

你囡囡考成點呀?8月份考試成績已出了!囡囡同學攞到2A1B1C,總成績係B,另一個低佢一班的同學亦拿了B,我估計囡囡同學仔應衰在口試那部份(1B1C).

原帖由 RS 於 10-9-28 15:35 發表

無試題簿!GAPSK機構出版左幾本練習書和考試指引,分中學和小學部,囡囡雖然考了,但那本GAPSK練習書學校還教緊,加上比囡囡寫晒作答,所以不打算出讓了!

原帖由 shirley73a 於 10-9-28 18:36 發表
我都想幫囝囝報.你地有冇試題簿出讓..

有意請pm我有幾多成新及價錢..tkx~

Yes, my child got B. Yes, the 口試 was difficult.  Hope this cert is useful for going Form 1 interview la........

原帖由 Sherryko9 於 10-10-15 14:32 發表
你囡囡考成點呀?8月份考試成績已出了!囡囡同學攞到2A1B1C,總成績係B,另一個低佢一班的同學亦拿了B,我估計囡囡同學仔應衰在口試那部份(1B1C).

簽名被屏蔽

老實講,真係唔知有無用,不過有多張証書好過無甘解!大家努力吧!

原帖由 RS 於 10-10-15 16:48 發表
Yes, my child got B. Yes, the 口試 was difficult.  Hope this cert is useful for going Form 1 interview la........

我都覺得8月份考好D,唔駛心掛掛學校D考試,又有充足時間温吓GAPSK練習書,大家都努力啦!

原帖由 shirley73a 於 10-10-17 09:27 發表
係呀..諗諗吓都係唔好貪平..買過本新好d..

其實幾本我都買晒喇..諗住每日比囝囝做幾頁..等佢適應吓習慣吓先..plan咗出年8月份考..因想佢完咗學校d 考試測驗先..另仲有校際有幾樣item都要出賽..所以有排忙喇..
大家 ...

醒目開學勳章 王國長老

請問有無人可以幫幫我
承上所講, 我女考左個普通話試, 令我好唔甘心, 因為我覺得自己付出左金錢時間, 結果"出人意表" (雖然成績未返, 我都無眼睇) (唔甘心既程度, 係我簡直想自己報考gapsk呀!!)
我尋日特登去左商務, 就係為左睇下究竟gapsk係咩一回事, 結果見到oral果part, 比起我女考果個試, 直接多了! (讀還讀丫, 起碼岩就岩唔岩就唔岩, 唔好好似我女考果個試, 又要jot note又要猜謎, 簡直玩死)
我而家只想要一份pass paper, 等我可以同學校傾傾, 以後可以揀個比較正常既試黎考.........scan copy都可以, 有無人可以幫幫我, 感激不盡
唔該唔該唔該唔該唔該唔該
原帖由 Sherryko9 於 10-10-15 02:39 PM 發表
無試題簿!GAPSK機構出版左幾本練習書和考試指引,分中學和小學部,囡囡雖然考了,但那本GAPSK練習書學校還教緊,加上比囡囡寫晒作答,所以不打算出讓了!
...

我諗pass papers無人可以幫到你勒!因為試後兩袖皆空出番來,"輕輕的我來了,正如輕輕的我走了!"其實GAPSK幾本練習書和指引書都附試題sample,你可以當pass papers看待.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-18 13:46 發表
請問有無人可以幫幫我
承上所講, 我女考左個普通話試, 令我好唔甘心, 因為我覺得自己付出左金錢時間, 結果"出人意表" (雖然成績未返, 我都無眼睇) (唔甘心既程度, 係我簡直想自己報考gapsk呀!!)
我尋日特 ...
‹ 上一主題|下一主題