用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會茵怡幼稚園 將軍澳宣道會茵怡 Chat Room
樓主: 嵐豬仔
go

將軍澳宣道會茵怡 Chat Room

Re: 將軍澳宣道會茵怡 Chat Room

嵐豬仔,
Nice to meet you too! Yes, it was fun, my boy was so tired that he always cried afterwards.

Btw, I don't know the song. But I thought it's a pop song?

好期待觀課日快d到      

時間過得真係好快, 話咁快過多3個幾月豬仔就讀完 k1

嵐豬仔

我仔仔九月會讀 k1 , 我想問茵怡的學生鞋是否穿普通黑皮鞋就可以 , 有冇特別規定款式 . 因為仔仔四月尾會做花仔 , 要買黑鞋 , 所以想買了之後著一次 , 等到九月開學再著 .

iwff,
普通黑色皮鞋, 冇特別規定款式, 所以你可以買鍾意款式, 話咁快你仔仔都就o黎開學

嵐豬仔

係呀 ! 真係好期待仔仔快些開學 , 佢係一月二日出世的 , 所以係大仔 , 應該都好快適應的 . 我都打算報一些暑期班比佢習慣一下上堂的生活 (佢冇讀 Nursey) , 有冇好介紹呀 ? 區域當然係將軍澳寶林啦 !

iwff,
不如幫佢報 playgroup, 新都城一期翠茵小宇宙有類似活動, 仲好平添, 不過我唔係好清楚上堂時間  

嵐豬仔

我想同仔仔報一些興趣班 , 因為我知道playgroup多數比3歲以下的小朋友上 , 我仔仔星期日都有返教會兒童主日學的 , 玩得很開心, anyway 我會嘗試找下.

另外 , 我見到寶林地鐵站每逢節日就有茵怡學生的勞作展覽 , 今次係復活蛋 , 你仔仔有冇份呀 ? 這些是否叫做親子勞作 ? 將來我都會同仔仔做了.     

iwff,

興趣班都係離不開畫畫 or 音樂班, 咁呢兩樣都好多選擇喎

失禮 !! 失禮 !! 阿囝都有份貼堂, 我o地仲特登同佢去影相, 都幾好o架, 俾到d成功感小朋友        

嵐豬仔

冇錯係畫畫 or 音樂班 , 我會留意下新都城內的兒童學校.

我很多時都見到茵怡學生的勞作 , 做得很靚 , 相信家長同老師都很有心機教 , 其他的幼稚園展品比較少.

[size=medium]Hello 咁多位媽咪
我星期三都諗住去報讀今年k1依家得返下午班,因搬屋問題所以咁遲先報,我都想個女開開心心咁返學希望我無幫佢搵錯啦.     

kgpooh2,
希望你囡囡今年都開開心心開學, 多d上o黎傾下  

我今日去學校睇唔記得望下個washroom個水龍頭係"樓"定"禁"呢???各位媽咪你地知唔知呀??
同埋如你地小朋友k1係學校如去大大係咪都要叫嬸嬸抹定個小朋友抹左先之後比佢睇下得唔得咁呢??麻煩晒你解答我的問題,唔該晒   

kgpooh2,
如果我冇記錯, 學校廁所個水龍頭係擰o架, 豬仔咁耐以o黎都冇試過係學校開大大, 所以你第二個問題我答唔到你喎, 不過我估小朋友初初返學嬸嬸會跟到足, 到返耐d, 如果佢o地自己做到就會叫佢o地自己試下

HI ALL,
我今年都會去呢間幼稚園報讀下年K1,我想問下呢..如果報讀下午班,大約要幾點去排隊呢??
同埋想問下,上午班同下午班係咪同一班老師校長呢??
唔該晒各位...

hello ! k.kay,
以我所知, d 人好早去排隊係因為要報上午班, 如果你報下午班咁可以等d人散d先去報都得,即係大約學校開o左門開始接受報名之後
上午班同下午班係同一班老師校長o架 !!

HI 嵐豬仔,
乜上下午班差咁遠架...下午班就算開始接受報名之後去都仲有位架.......又會咁奇既?!
不過唔該晒你既解答!!

k.kay,

我仔仔已報了今年茵怡幼稚園 K1 , 我去年係之前一晚10:00pm去排隊的 , 已經有10個人排緊 . 再之前一年最早一個都係零晨4:00a.m, 我想一年比一年排隊早了 , 你若想報下年上午班 , 我想都要之前一晚排隊了. 其實一開始報名 , 上午班已全滿 , 下午班仍有部份名額 , 所以讀下午班就不用早去報名了.  你住在那裡呀 ? 到時可以叫老公同工人輪流排隊 , 只是辛苦一晚都o.k.的.

嵐豬仔,

我係另一個 topic 知道你有了第二名bb, Congratulation !多些休息了.    

哈哈, iwff, 好o野喎, 咁都知道我有o左, 我會好好休息, thank you !! 其實我都慶幸豬仔返學都上o左軌道先有o左     咁你幾時生第二個