用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會茵怡幼稚園 將軍澳宣道會茵怡 Chat Room
樓主: 嵐豬仔
go

將軍澳宣道會茵怡 Chat Room [複製鏈接]

Re: 將軍澳宣道會茵怡 05Chat Room

kkwchow

你好 ! 我係問第一條問題關於茵怡課程深淺問題及問可否銜接到小一課程 . 你是否問英文教授的上堂時間那位家長呀 ? 你好似係眼大大的 , 對不對 ? 好開心認識你 , 你對茵怡有什麼意見呀 ? 我喜歡它的學習環境及老師親切 , 又近的屋企.

iwff
the person who ask this question ....that me :)) nice to u guys

iwff 寫道:
kkwchow

你好 ! 我係問第一條問題關於茵怡課程深淺問題及問可否銜接到小一課程 . 你是否問英文教授的上堂時間那位家長呀 ? 你好似係眼大大的 , 對不對 ? 好開心認識你 , 你對茵怡有什麼意見呀 ? 我喜歡它的學習環境及老師親切 , 又近的屋企.

:  :

waterlin

Oh ! 原來個大眼媽媽係你 , 你小朋友係仔定女呀 ? 我個係仔仔 , 一月出世係大仔 , 好開心我仔仔可以同你小朋友做同學仔 , 你住在那裡呀 ? 我住在寶林富麗花園 , 返學都很方便 . 你有冇 interview 其他幼稚園呀 ? 我幫仔仔報了易澤峰及力勤 , 兩間都收 , 但最後都選擇了茵怡 . Keep in touch.

Iwff, Waterlin,

I was the one who asked about the English lesson but the big eye mum mum is Waterlin.  I was sitting beside the headmaster.  Was Waterlin sitting near the entrance and asked the 3rd question?  

My daughter is a small child and born on Oct, 2002. I feel that Yan Yee's teachers are good, the curricumlum is not heavy, few extra activities, children there would be happy, environment is good (external playground).  I hope I can know more later when the child studies there.  I had taken views on Yik Yak Fung and Mei Sin.  I didn't enroll there.  In fact, I consider if I apply for Pui Ching but it is next year.  But the travelling time ...

hello ar ~~

我都係係附近住架.. 我想問茵怡幼稚園好唔好呀 ??  我仔仔歲半啦 , 依加想緊邊間幼稚園好.. !  希望你可以俾下D 意見 .

kkwchow,

若你是坐在beside校長 , 我就記得你了

你意思係下年會考慮幫囡囡報讀培正 ? 是否重讀 K1呀 ? 我覺得十月出世的BB都O.K.呀 , 比起十二月的BB大些. 是否真的需要這樣安排就要好好考慮了 , 因為到時你囡囡比起其他BB大很多了. 加上車程太遠又是一個頭痛問題 . Anyway, 睇下下年茵怡開學後再打算吧 ! 我就一定不轉校了, 因為沒有什麼特別原因要轉校.  

shun619

我仔仔下年先讀茵怡 K1, 我個人喜歡該校校風好 , 有露天playground , 老師很有愛心的. 你可以睇返之前現在有小朋友讀緊茵怡的家長留言 , 他們都推薦此校的. 若你想報06年上午班 , 下年就要更早去排隊了, 因為它們是先到先得的. 我今年係之前一晚10:30pm去排隊 , 已經排第十位了.

iwff
kkwchow:
哈哈!!! 對不起!對不起!有些誤會.......我真係問過有關English lesson 的問題,我的眼晴都係大的....
不過,我問校長的時間是在最早時段----9:30am....哈哈,誤會哂hahahaa

Re: 將軍澳宣道會茵怡 Chat Room

Hello !! all beautiful mami   

真開心終於有現就讀該校o既家長一齊分享下, thank you 嘉蓮娜 & 陶陶,維維,迦迦之老豆, 希望你地多d入o黎傾下啦 !!

iwff 等各位,
睇o黎你地 d interview 都冇乜問題,好多都交o左留位費, 咁你地d仔女下年咪係同學仔 lor  

大家入黎傾吓啦

present !! 不過等極都未有人返來報到呀     再係咁就遲 d 返到學校大肆宣傳先得啦

waterlin 寫道:
大家入黎傾吓啦

嵐豬仔

我仔仔下年先讀K1, 所以很想知道學校的情況 , 請你真的要大肆宣傳先得啦 ! 等多些高班家長比多些意見我們初入讀的新丁 .

agree!!!!   

嵐豬仔,
話是話茵怡畢業生多數升讀那些小學?

kkwchow,
聽聞話都係宣基, 東華三院余家潔, 真失禮,其實我都唔係好清楚   

kkwchow 寫道:
嵐豬仔,
話是話茵怡畢業生多數升讀那些小學?

特別介紹

呢個 website 俾小朋友學英文, 好正o架 :  http://www.starfall.com
有哂 phonics, 遊戲, 故事書, 音樂, 連練習都有得 download, 最緊要唔駛 $$$$$    

Hello all,

So happy to find this area for us to chat. My boy is studying K.1 p.m. Actually, I was thinking of applying Pui Ching this year since my boy is born in Oct. Now, I've changed my mind, cos the teacher said my boy seems act & grow faster than the same age group.

So, other parents please reconsider again about repeating K.1 if your kids are born on or after Sept.

各位心儀茵怡的家長:

本人小朋友是讀K2am,現分享學校的情況:
薘星期三由國語老師教普通話,以童謠及唱遊形式,薘星期四由外籍老師教英文,以Playgroud形式,平時英文亦有教拼音,工課不多,K1只學寫線條,老師說K1的小手肌肉未完全成長,學寫線條比較好,K2每天兩種工課,間行間格,小朋友並不辛苦。
由於學校是活動教學,K1教他們煮飯,有一堂帶他們到超市參觀學習,新年帶他們行花市,夏天有學習游泳於學校的小泳池。
學校亦辦家長教師會,上年辦了幾個講座給會員,如何教導小朋友,亦幾有用。
如你們有任何意見,亦可與家教會聯絡,他們亦計劃將安裝意見箱於大門。

宜媽

好嘢 !! 有人報到啦 !!
     小淵媽咪 & Kayi

小淵媽咪,
我個囝都係讀 k1, 不過係上午班, 佢亦都同你個囝相反, 比同齡發展得慢啲, 尤其是講嘢, 所以我一心一意揀茵怡, 希望老師有愛心令佢冇咁大壓力,開開心心返學

Kayi,
k1 都有咁多活動, 我仲以為會冇乜, 因為到 e+ 都未有安排佢哋出外, 我諗可能等佢哋適應期過哂先開始啩, 但係我又開始擔心聖誕新年放完長假後, 阿囝又扭計唔返學    :evil:
‹ 上一主題|下一主題