用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 第一輪交 嘉諾撒聖方濟各學校
go

第一輪交 嘉諾撒聖方濟各學校 [複製鏈接]

我囡得15分交左,不過我係天主教.學校叫我交埋領洗紙佢話會考慮,我唔明佢點會考慮.不過都希望收我囡囡啦

0    0    0    0

教育局規定在自選收生時須按申請人的分數分派學位,但在分數相同的情況下,學校可按學生的表現或背景作出取捨,或許這就是所謂的考慮。

原帖由 hoiyin 於 09-9-25 18:46 發表
我囡得15分交左,不過我係天主教學校叫我交埋領洗紙佢話會考慮,我唔明佢點會考慮.不過都希望收我囡囡啦

係就好啦...我希望大囡入到呢間學校咁細囡又可以入,如果呢間唔收.我唯有叩門.
原帖由 sfcssfcc 於 09-9-25 22:12 發表
教育局規定在自選收生時須按申請人的分數分派學位,但在分數相同的情況下,學校可按學生的表現或背景作出取捨,或許這就是所謂的考慮。

回覆 2# sfcssfcc 的文章

我都有帶埋自己嘅洗禮紙, 但佢又話唔需要, 叫我唔使交啊!

重有通告話若同分的話, 學校會交比教統局抽啊, 以示公允

我都見到張通告呀.所以覺得奇怪,不過學校叫我交我就照交,你會唔會小朋友係20分呀,因為我囡得15分,20分通常都第一輪都收到
原帖由 MiuMiu2004 於 09-9-26 00:33 發表

對不起,再次因過時的記憶而產生誤導,因為我囡囡在多年前是有提交受洗紙的,但最終亦只能循統一派位入讀學校。

根據教育局網頁常見問題的說明,學校會根據「計分辦法準則」甄選不屬於(甲)類的申請人,以申請人的得分多少,決定取錄的先後次序。當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把申請交由教育局中央處理。

或許學校叫交埋受洗紙,只是以備叩門時考慮之用。

原帖由 MiuMiu2004 於 09-9-26 00:33 發表

咁想問下你知唔知到,第一輪係咪有waiting list 呀?因為我聽到其它媽媽講話如果有人第一輪有小朋友放棄學位,學校可以找waiting list 同學補上,其實方間我好多唔同講法唔知係咪真,所以問下?唔該晒
原帖由 sfcssfcc 於 09-9-26 01:01 發表
對不起,再次因過時的記憶而產生誤導,因為我囡囡在多年前是有提交受洗紙的,但最終亦只能循統一派位入讀學校。

根據教育局網頁常見問題的說明,學校會根據「計分辦法準則」甄選不屬於(甲)類的申請人,以申請人的得分多少,決定 ...

這方面就不清楚,因為我囡囡都只係大抽獎先入到學校。當時其他學校(私校)就有來信話我囡囡入咗候補名單,但唔知情況係唔係相同。

原帖由 hoiyin 於 09-9-26 01:06 發表
咁想問下你知唔知到,第一輪係咪有waiting list 呀?因為我聽到其它媽媽講話如果有人第一輪有小朋友放棄學位,學校可以找waiting list 同學補上,其實方間我好多唔同講法唔知係咪真,所以問下?唔該晒 ...

柴灣出發最好是搭港鐵,灣仔站出,向山的方向行,到合和中心搭電梯上17樓到堅尼地道,轉右再上山,行多約兩分鐘便會見到牆身有四個天使的學校。

原帖由 曲曲 於 09-9-26 15:32 發表
請問由柴灣出發怎樣去比較方便?
我只知學校地址, 但唔識點去

想問下你今日多唔多人交表,同埋你個分表係幾多號呀?謝謝.
原帖由 曲曲 於 09-9-28 18:59 發表
多謝
今日已經去交表, 只有適齡分自知機會=0

hi
我記得你仲有個大仔, 係米呀, 以前讀寶血的, 吾知我有冇記錯呢
原帖由 曲曲 於 09-9-28 18:59 發表
多謝
今日已經去交表, 只有適齡分自知機會=0

上年15分都有人第一輪入咗喎

相信係好多呢區既都會選mps, 所以....

原帖由 hoiyin 於 09-9-28 19:29 發表
想問下你今日多唔多人交表,同埋你個分表係幾多號呀?謝謝.
I sumbited the form on the first day, my number is 43

今日朝早有朋友去交表, No. 097呀, 希望今日唔好太多人交啦!

如有人下午去交, 請報料

回覆 11# hoiyin 的文章

yes, i think so, i know someone was waiting list in first round and admitted to P1 this academic year

我剛剛有個朋友2點半交左,排135.希望大家都成功入到啦
原帖由 MiuMiu2004 於 09-10-2 12:14 發表
今日朝早有朋友去交表, No. 097呀, 希望今日唔好太多人交啦!

如有人下午去交, 請報料

135個?!  大件事喇, 首輪得60個位, 即成功嘅機會只約45%   真令人擔心
‹ 上一主題|下一主題