用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下  

各位SHCC的家長,
唔好意見, 我有一個比較傻的問題想問吓.
我想問依家轉咗334, 仲有無話係幾多班文, 多班理?還是每班都有文, 理的科目讀?
我見你哋話D, E, F的成績係好d, 咁呢3 班係文or理?
有無話一定要成績好的學生, 先可以讀理科?
私小和津小上的學生差別大嗎?
Thanks

即係原本升唔到(可能緊緊爭一D先至合格), 要留班, 但係都比佢試下升中三囉

原帖由 fatty爸 於 10-10-20 23:51 發表
請問「試升」係乜黎架?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我上星期五先至去咗中三個家長會, 學校都有介紹334.....

將來無話分文科同理科班, 同學可以又讀文, 又讀理, E.G. (英國文學+PHYSIC+ACCT)都得, 以舊年選科為例, 好多同學都選ECON, 所以讀ECON既可以開三班, GEOG就開兩班, 讀同一班同一GP既就一齊上堂, 即係話, 中四讀既科係:

必修: 中、英、數+通識

選修(3科): 可以係下面揀, 少人揀就唔開

中史, 西史, 英國文學, CHEM, PHY, BIO, GEOG, ECON, COMBINE SCIENCE(半個學期讀一科) (CHEM+PHY), (CHEM+BIO), (PHY+BIO), ACCT, IT (唔係好記得個內容, 好似係同商業有關)......好似仲有一D外語讀

選科先後次序: 以囡囡中三全年總成績排先後, 總平均分最高所選既三科志願可全部fulfill, 每人會根據興趣選出10科(跟先後次序排), 班主任話就好似升中選校既原則揀, 最好成績揀先, 有位輪到下一個, 派完第一科, 無位就比第二志願既科, 如此類推....

私小同津小學生係開頭都有差別, 但係上到中學就開始無乜, 我囡果屆全級考第一果個根本就唔係聖心小學升上黎既....

p.s. 不過都幾多同學仔(尤其係成績好果D, 中二已經去咗英國, 出年重多, 我就會安排亞囡讀完中五至過去)

原帖由 AhiruNoPekk 於 10-10-27 14:07 發表
各位SHCC的家長,
唔好意見, 我有一個比較傻的問題想問吓.
我想問依家轉咗334, 仲有無話係幾多班文, 多班理?還是每班都有文, 理的科目讀?
我見你哋話D, E, F的成績係好d, 咁呢3 班係文or理?
有無話一定要成績好的學 ...

還使我的心靈得到舒暢。

回覆 2# beaclem 的文章

唔該晒beaclem,

個人覺得年紀大 d先去外國讀書比較好d。有能力的話(錢同埋個人成績),留在香港讀埋 本地top3大學其中一間,才去外國「升呢」更理想。

聖心校慶星光熠熠 「阿梅」撐場

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101122/00176_076.html

回覆 1# i_jdg 的文章

i_jdg ,thank you for sharing

點解唔讀埋中六完成334課程先去外國? 點解咁早就送去外國, 由F2開始? 好早呀!  一早就唔諗住在香港讀?

原帖由 beaclem 於 10-11-4 12:54 發表
我上星期五先至去咗中三個家長會, 學校都有介紹334.....

將來無話分文科同理科班, 同學可以又讀文, 又讀理, E.G. (英國文學+PHYSIC+ACCT)都得, 以舊年選科為例, 好多同學都選ECON, 所以讀ECON既可以開三班, GEOG就 ...

關於補習

請問各位家長如何找到適合的補習方式

小女中一,今次測驗麻麻,若以百分計算,除了數學90+以外,其他各科60-78。(既是若50分滿分,30/50即為60分,若40分滿分,30分即為75分)我比較愚鈍,習慣把分數折算成百分制。
現在很頭痛即將來到的考試,(好像和小學不一樣,一次過考晒之前學的東西。內容好多。)想幫她請補習,自己教她真是好傷心,她現在變得好像爆仗脾氣,一點就燃,駁嘴,講什麽都不耐煩聽。以前那個天使到哪兒去了?
各位家長若有好補習介紹,請PM我。謝謝!

各位家長好 , 來這個forum幫其他親子尋找information , 我是graduated student from shcc 看到你們的問題當年我也遇過 , 希望幫助到你們
其實初中生時候很少學生補習 , 若果想尋找補習應該大學生比較好 , 我有不少同學也在幫師妹補習
btw shcc分班的問題是經常遇到的 , 是以英文和數學作為consideration , 當然兩科比較差的會到A-C班 ,, 當然有其他科目fail都會 , 他們上課時應該再分小班教學 , 而D-F分班是random的 , 分別只有你遇到甚麼老師
而bridging course , 講真 , 和你到british council上course沒有分別 , actually it's not compulsory
如果你們的女兒屬於 music (choir/orchestra) sports team , dance society 應該經常會夜歸 , 但幾年前已下令6:00pm全部人都要走
希望幫到大家 ^^
原帖由 me2 於 10-12-1 10:19 發表
請問各位家長如何找到適合的補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=2119方式

小女中一,今次測驗麻麻,若以百分計算,除了數學90+以外,其他各科60-78。(既是若50分滿分,30/50即為60分,若40 ...

me2,你不用擔心,你女成績不太差,現在中一不用太急,給她一些時間,慢慢會好D。我女係dance club 11月28日參加舞動人心,之前一星期每晚9:00先返,有一日10:30,仲有一日11:30,第日要返學,我覺得好過份,見佢好慘,叫佢唔好跳,又話唔得,話上海教跳舞老師來香港教,唔可以唔返,但係佢成個人跳完之後謝晒。如果真係6:00全部人走晒就好。

嚇死人!聽阿囡講,今次考試幾個科目都有半班人唔合格,好驚!

原帖由 me2 於 10-12-1 10:19 發表
請問各位家長如何找到適合的補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=2119方式

小女中一,今次測驗麻麻,若以百分計算,除了數學90+以外,其他各科60-78。(既是若50分滿分,30/50即為60分,若40 ...

你好, 我係讀緊SHCC S.3
我之前S.1既時侯一開始成績好差
就連以前數學最好都變得60+
但可能係我比較緊張同埋未適應到
過左一排 成績都開始好番
我覺得中一可能係個適應期所以唔洗咁擔心,
而且第一次CT可能係會失手因為未知道點考同埋有一D科目以前小學係無(JH,中史)
我覺得一開始要俾佢學識點掌握溫呢D科目
而且, 要佢明白中學同小學開始唔同 中學唔可以死背一定要識得將D野吸收再連用番出泥.
希望可以幫到你:).

School marks calculation

Sorry for late reply, 因為而家先至睇到!!

係呀, 不過, 呢幾個月變化真係好大, 我老公公司1月中通知佢會調去加拿大三年, 佢就五月起行, 但係我地就7月先至走, 所以亞囡提早去外國讀(本來諗住英國, 而家變咗加拿大), 相信都唔會返聖心, 高中會係加拿大讀完, 再睇下佢想係英國讀大學定返香港讀..........

原帖由 panbaby 於 10-11-25 11:22 發表
點解唔讀埋中六完成334課程先去外國? 點解咁早就送去外國, 由F2開始? 好早呀!  一早就唔諗住在香港讀?
還使我的心靈得到舒暢。

咁祝你地一路順風,囡囡學業進步,得閒上黎傾下加拿大情況

我們在BK 得你們一班前輩教導不少, 不知不覺間時間過得真快.  囡囡有沒有不捨得同學仔?  聽聞呢兩年啲家長怕了334, 聖心都好多學生去了外國, 仲F2,3 就去.

祝 beaclem媽 一路順風, 生活愉快, 囡囡學業進步.

原帖由 beaclem 於 11-3-16 13:58 發表
Sorry for late reply, 因為而家先至睇到!!

係呀, 不過, 呢幾個月變化真係好大, 我老公公司1月中通知佢會調去加拿大三年, 佢就五月起行, 但係我地就7月先至走, 所以亞囡提早去外國讀(本來諗住英國, 而家變咗加拿大) ...

多謝, 我諗我去到加拿大會比較得閑, 可以多D上黎報料

原帖由 fatty爸 於 11-3-17 01:04 發表
咁祝你地一路順風,囡囡學業進步,得閒上黎傾下加拿大情況
還使我的心靈得到舒暢。

唔好咁講, 我都係有果句講果句。

我囡當然有唔捨得D同學仔啦!!亦都有幾多真係F.2同3就去咗外國讀書.......

真係多謝咁多位, 我得閑會多D上黎架啦, 不過未能比到乜野意見大家, 希望後人能多D幫手, 幫下師妹們

Take care everybody

原帖由 panbaby 於 11-3-20 19:45 發表
我們在BK 得你們一班前輩教導不少, 不知不覺間時間過得真快.  囡囡有沒有不捨得同學仔?  聽聞呢兩年啲家長怕了334, 聖心都好多學生去了外國, 仲F2,3 就去.

祝 beaclem媽 一路順風, 生活愉快, 囡囡學業進步.

...
還使我的心靈得到舒暢。

眨眼就捱一年,今日派成績表,阿女表現中規中矩,其實新學校、新教法,真係要時間適應,希望明年爭取好成績

我呀囡都係聖心讀緊S3,九月去英國了,成績唔多好,人又懶又心散