用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下  

up!!

呢處好靜, 我都較為少上黎, 希望多D家長入黎chat啦
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

醒目開學勳章

原帖由 beaclem 於 09-11-20 19:52 發表
up!!

呢處好靜, 我都較為少上黎, 希望多D家長入黎chat啦

hello beaclem,

我女現讀聖心下午p6,
想問自行時選聖心要交portfolio嗎?
黎緊open day我地都會去,
想問自行時64個有多少收外人?
你女的同學如不是聖心小am or pm,
又是from那些小學?
之前小六家長會說差不多都全聖心,對嗎?
希望我女會繼續是你女的師妹!

原帖由 venusch 於 09-11-24 12:23 發表

我女現讀聖心下午p6,
又是from那些小學?
之前小六家長會說差不多都全聖心,對 ...
                                                               你好,自行要交portfolif,遲D班主任會教點樣做,
自行應該只收聖心,
我囡都係 pm,依家讀緊S.2,
希望你囡能做學妹。

醒目開學勳章

原帖由 ck721 於 09-11-24 16:34 發表
                                                                你好,自行要交portfolif,遲D班主任會教點樣做,
自行應該只收聖心,
我囡都係 pm,依家讀緊S.2,
希望你囡能做學妹。 ...

唔該晒!班主任教就最好,
如果唔係又驚太多或太少。

Sorry, 咁遲先至覆你, 因為呢排好忙, 唔得閑上bk

profolio我都有交, 我囡係讀pm的, 我記得f.1註冊時"立"過個表, >90%都係聖心兩間小學既學生, 不過我聽有位外來生家長講, 聖心都會invite其間學校成績or運動good既學生過檔, (我囡都有講過)

以我所知, 好多同學讀到f.3左右就會去外國讀書, 剩係我囡同我講都有成10個會去外國......(重要係成績好果"乍")

原帖由 venusch 於 09-11-24 12:23 發表

我女現讀聖心下午p6,
又是from那些小學?
之前小六家長會說差不多都全聖心,對 ...
還使我的心靈得到舒暢。

真係好耐無上過黎啦, up 下先
還使我的心靈得到舒暢。

弊!聽你地講有d囡囡上左中學情況,有少少驚

by the way,通常聖心中學部interview會問d乜呢?

我都唔係好記得問乜, 等我返去問下個囡再覆你啦

其實, 女校好多都有呢種情況, 不過, 好多時佢地都係假拍拖, 到真係出黎做野, 識咗男仔之後, 真係重女仔過女仔囉!

我自自就無乜點樣擔心, 唯有自己睇實D

原帖由 fatty爸 於 10-1-26 17:41 發表
弊!聽你地講有d囡囡上左中學情況,有少少驚

by the way,通常聖心中學部interview會問d乜呢?
還使我的心靈得到舒暢。

多謝晒!唉!我諗讀男女校仲擔心D

唔好意思, 咁耐先至覆你, 因為太忙, 公司太多野做

我囡話interview都係group interview, 全英文, 首先會問下同學仔有乜野hobbies, 我囡當時答reading, 咁老師跟手就會問下鍾意睇乜野類型既書, 睇完有乜感想等等.....

希望可以幫到你啦!!!

原帖由 fatty爸 於 10-2-4 18:30 發表
多謝晒!唉!我諗讀男女校仲擔心D
還使我的心靈得到舒暢。

十分感謝你的幫忙!

不用客氣

原帖由 fatty爸 於 10-2-25 23:00 發表
十分感謝你的幫忙!
還使我的心靈得到舒暢。

Textbooks

My daughter is studying P6.  I would like to borrow S1 textbooks.  Can anyone help?

我個女也可到聖心面試

我個女係在香港仔其中一間天主教小學讀,
據知你地小學部是2號面試,而我地在4號,
我估南區大約有5~7間天主教小學,
每間約有6~10個可以被推薦面試,
當日我都見到重有其他外區的,
但都只是5~7個 (其他時段就唔知喇, 我 3:15pm 就走了),
** 我個女話面試好輕鬆, 應該係副校.....佢好nice.

回覆 1# gwly 的文章

請問面試, 問了甚麼問題,可分享下嗎?

原帖由 rrma 於 10-3-24 12:16 發表
請問面試, 問了甚麼問題,可分享下嗎?

我地學校有10個同學仔被推薦, 5人一組, 只用英語,
無個人面試, 唔使自我介紹, no group discussion
每組大約10-15分鐘, 所以佢地話好容易

~ 比左塊七巧板 叫佢地一齊砌一幅圖出來,
   問 What is this? 有什麼用?
   (邊個答都得....唔知咁算唔算group disc.)

~一幅圖片...有隻狗仔
   問 : 你覺得隻狗想要什麼?
   (每人都要答)

~你用什麼代表/介紹自己, 可以比人容易記起你!

** 唔知有冇漏 ,再問吓亞女, 有漏後補,
    唔知另一組/另一間校是否同一樣, 問左再話你知

有漏後補:
重有一首很短的英文詩要讀, 另一組都一樣.

另一間校:
~都有比左塊七巧板 叫佢地一齊砌一幅圖出來
    及看圖(仍佢地有得揀狗/人物)

~午餐食嘜野?

~喜歡玩那些球類活動

回覆 1# gwly 的文章

唔該晒你呀, 希望你囡囡入到理想既中學啦

聽d家長講

* 你個英文名係乜野意思
*  財政預算案話畀上網津貼畀綜援學生,你點睇

回覆 1# fatty爸 的文章

thank you fatty dad