用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自律
go

自律

我小朋友放學後唔肯自己做功課, 溫書..點都要等我放工先嚟搞, 晚晚搞到成11點..咁樣我根本冇哂時間, 連食飯都係邊食邊教, 真係好鬼辛苦.....但講極都唔聽

每晚一放工放低袋就即刻CHECK功課, 發覺好多都冇做, 就算做咗都好馬虎..那刻真係好激氣! 下晝打電話返去要佢做功課, 佢就走去瞓覺..(因為唔俾開電視),  各位在職媽媽, 你地會唔會好似我咁架..我小朋友係P2

原帖由 winniecarson 於 09-9-25 16:27 發表
我小朋友放學後唔肯自己做功課, 溫書..點都要等我放工先嚟搞, 晚晚搞到成11點..咁樣我根本冇哂時間, 連食飯都係邊食邊教, 真係好鬼辛苦.....但講極都唔聽

每晚一放工放低袋就即刻CHECK功課, 發覺好多都冇做, 就算 ...

same same la , 若唔介意比老師罰下,忍手唔理(默書,温習除外),一星期必見成效. 一個月後變了第2個人.
無知是福

我仔都係小二,但放學返到屋企,食完生果就會自動做功課,自動練琴,默書測驗我已經係小一最後一個學期放左手,只係提佢幾時默書測驗,佢就自己溫習。在小一開學初期,我已經日日同佢洗腦,話我只會幫佢檢查功課一段時間,之後佢要自己來,因為每個人都有自己的責任,而讀書就係佢的責任,所以佢要自己管理好自己,由初初做功課做到9點都未做完,到第二個學期已經可以係食飯之前做完,而家我放工返到屋企,佢已經做晒功課(唔識的會等我返來問我),練晒琴,仲有時間同工人姐姐捉下棋,咁我返到屋企就可以同佢傾下偈、有時幫佢預默下書、一齊睇下DVD同埋閱讀課外書。

原帖由 winniecarson 於 09-9-25 16:27 發表

每晚一放工放低袋就即刻CHECK功課, 發覺好多都冇做, 就算 ...

試下唔好理佢,因為遲早都要咁做。

winniecarson,

Pls consider whether he can plan what he should do except the homework.  If yes, he can have ability to do & arrange his duties.  But he cant arrange the schedule that he have the problem.  Some of the kids are passive for doing something.  So, you can talk with him for setting the timetable after school.  Otherwise, you should find the tutor centre for him.
Then, you are no need to argue with him after yr work so much.

Best Regards
Candy

It is not effective way to send him Tutor centre since there were lots of different level students to be arranged in one class, the teacher actually was very busy to take care of a number of students that they didn't concentrate on teaching homework with some students who may need more time to finish their homeworks.  However, most students only played and chatted during spare time.

To solve this issue, I will sincerely talk with my son that he must finish all homework which he should know how to do before watching TV, otherwise, I will cancel the I-cable as he love some program on I-cable very much.   Hopefully,  it is one of our effective way on the time arrangement of homework and study. Thank you for your valuable ideas.

原帖由 cluk15hon 於 09-9-25 20:44 發表
winniecarson,

Pls consider whether he can plan what he should do except the homework.  If yes, he can have ability to do & arrange his duties.  But he cant arrange the schedule that he have the probl ...

越照顧小朋友, 越令佢地更有依賴性...係咪應該好似我地細時自覺地做...(因為媽媽不會理會)..

唔理佢佢都會做只是草草了事, 錯漏百出咁做完, 但我真係睇唔過眼...小朋友幾時先會自覺架?

原帖由 brian61950 於 09-9-25 17:57 發表

same same la , 若唔介意比老師罰下,忍手唔理(默書,温習除外),一星期必見成效. 一個月後變了第2個人.

會唔會因為唔識做功課而去左推右推去逃避呢??? 我唸先攪掂每日功課問題, 再去解決溫書問題.

我們知道一個好的小學重要,於是千方百計的要踏入第一步.

可否把這份心情,放在小朋友的自理及自學能力上?

當你覺得唔試讀,點知佢讀唔到的同時,是否也可以先認同他們的自理及自學能力?

初期的甩甩漏漏在所難免,可否讓他們去承擔並改進?

自理和自學的能力失去,日後引生的問題又豈止功課,默書,温習這麽簡單?

睇唔過眼是元凶,

忍心唔理是策略,

親子溝通是方法,

目光放遠是正途.

願與你一同加油,p2仍是個容易掌控的時機.

不同階段的小朋友,總給我們不同的考驗去讓我們成長,但亦是我們快樂的獎賞.

後補:其實這裡真的有很多有耐性有方法的媽咪 看了她們的分享,我也有很大很大的得着

我有時都比D女激親,考起,玩謝 嚟呢度呻下,聽下人哋D建議,真係會有番D  N哪展  
再同我D女死過

一齊加油,實可以安全過渡嘅

hi, winniecarson,

Exactly same ...
我女都係P2, 都有同樣問題.
每天放學,我比佢45min.休息+睇電視
然後,佢會自行去做功課,但當然做得麻麻,又做錯,做漏等等...
我都打算試下學其他媽咪"放手"既做法,會先試一星期. 希望真的可行啦!

家長你接受到(眼睇+忍心唔理).低小, 高小更冒險加困難.
時間, 其他方法.

有些小朋友會引伸到愈來愈"pair".

, 小朋友個個. 家長觀察. 可以d. 小朋友 golden rule, 階段 surprise, 要.

5, 6開始每每到有d名不見經傳人跑, 希望!

原帖由 黃巴士 於 09-9-30 15:59 發表
有些小朋友會引伸到愈來愈"pair".

醒目開學勳章

hi,

其實真的早d要試吓放手,因為佢哋重細,跌低咗重有時間再嚟!不過佢你果個係p2,你可試吓俾d甜頭佢,eg睇電視45mins,試兩三個禮拜再睇吓點情況!

yuk hei mum

男仔嘅自理能力一般係咪低過女仔嘅呢 ?定係真係遲熟的關係. 我囝囝可以連文具都會唔見, 特別係擦膠, 三兩日就用一塊, 因為唔見咗..我都冇氣再鬧喇....而d書讀咗一個月啫就殘哂, 好似係讀咗成年咁 , 做數學文字題就只睇數字, 內容都懶得睇(其實都識架).. 又那會自覺地做功課, 溫書? 但參考了你們的意見, 我都要忍心放手, 觀察他一段時間..但希望不會影響測驗, 考試啦..=_=

原帖由 tinetinew 於 09-9-30 23:54 發表
hi,

其實真的早d要試吓放手,因為佢哋重細,跌低咗重有時間再嚟!不過佢你果個係p2,你可試吓俾d甜頭佢,eg睇電視45mins,試兩三個禮拜再睇吓點情況!

yuk hei mum ...

hi,winniecarson,

你仍在線?

原帖由 winniecarson 於 09-10-1 01:38 發表
男仔嘅自理能力一般係咪低過女仔嘅呢 ?定係真係遲熟的關係. 我囝囝可以連文具都會唔見, 特別係擦膠, 三兩日就用一塊, 因為唔見咗..我都冇氣再鬧喇....而d書讀咗一個月啫就殘哂, 好似係讀咗成年咁 , 做數學文 ...

聽說這是男女荷爾蒙的分別,

男孩多是觸覺型,會比較活潑些吧.

看情況你的是小一吧,文具失縱,何關男女?我囡囡還不是一樣?很多時都被拾起一大堆,放在課室一角,只是小朋友沒有意識要回.試向老師瞭解吧.

原帖由 winniecarson 於 09-10-1 01:38 發表
男仔嘅自理能力一般係咪低過女仔嘅呢 ?定係真係遲熟的關係. 我囝囝可以連文具都會唔見, 特別係擦膠, 三兩日就用一塊, 因為唔見咗..我都冇氣再鬧喇....而d書讀咗一個月啫就殘哂, 好似係讀咗成年咁 , 做數學文 ...

hi,

要小朋友自律,做好本份,如能k1時就着手,到小一再調節少許模式,大多數都可以在小二以提點為主,

不過遲到好過無到,有心亦是拜年時.

我也來分享我的方法及重點:

1.表達要清晰......

棄用  做快D.....飯前7點就要做好......
棄用  做好D......字嘅筆畫要清楚......
棄用  乖D啦......自已將唔識嘅字記熟,真係好乖噃......

2.專注地改....

要小朋友改的可能有好幾項,先找出你最想,最逼切的一項
向小朋友提出,(今天a要求做到,但b要求做不到,就會把失意蓋過得意,反正不能完全達到,他索性不做也罷).

如果孩子較定性,親子和階,也可嘗試多定一項容易改的習慣,

3.提出前先觀察......摒除印象...清楚事實

你覺得他慢,你想他快,何謂快,何謂慢,當中其實已經涉及主觀及目標模糊,

所以要用一星期觀察並紀錄,當中一定不可有提示,要是他的真正行為模式,一紙在手,可能你突然發覺,並非如你想像嚴重,又或比想像更差.

4.選適當時間,地點,心情開始......

找個你和他都優閒,心情暢快,坐在舒適的梳化上,面對面的,先找出相關可讚的讚他一下,再把不足與他探討,定立目標及賞罰,

5.貫徹執行.....

定立可行的目標及賞罰,貫徹執行,缺一不可,否則必敗,賞要是他想要的(不宜太貴重,可以是累積貼紙到某某地方等等),罰可選奪去他既有利益,如看電視時間,决定前必須留意其可行性,否則信用破產,不划算,日後更難談判.

目標不應太廣(家課要做齊,要做得快,要寫得清楚,已經是三個目標)目標不能偏離實際,要因應他的能力,例如他平日功課做至八點,你要他立即六時做妥,太難達到,他會失去動力,何來實踐的動機.可試訂:7時半前完成家課

6.雙方訂下檢討日期......

這步驟至關重要,因雙方有機會道出困難(有時你可能會估計錯誤),從中更可向他誘導分析,再從詳計議,感受被體諒,

低小可以一星期或兩星期(不宜太長),達到目標,拿取獎勵,再定更高目標(例如再提前20分鐘完成),   甚至訂立另一題目:10點前執好書包

..注意:訂立的目標.賞罰.檢討期要清楚列寫在紙上,貼在當眼處,每日把實質完成時間(例如今天7:20完成家課,前天7:25完成)紀錄,讓他清楚看到自己的行為,最好甚至互相簽名作實,以示重視.

..聽落繁複,做落簡單,主要祕訣是不要急,做前先要有明確態度,清晰要求,絕不心軟,心軟了就變成孩子的獎賞,鼓勵他繼續錯下去了.

其實很多家長都知道的,我不過總結一下,願與bk家長一同加油
原帖由 Annabellalaw 於 09-10-1 02:51 發表
聽說這是男女荷爾蒙的分別,

男孩多是觸覺型,會比較活潑些吧.

看情況你的是小一吧,文具失縱,何關男女?我囡囡還不是一樣?很多時都被拾起一大堆,放在課室一角,只是小朋友沒有意識要回.試向老師瞭解吧.

...

我個女放學後可以留係學校做功課, 有教學助理睇住, 但教學助理唔會compulsory要佢做, 如果佢唔做, 係冇人會理佢.  

係初初開學時, 佢真係冇做, 因為有其他同學一齊, 所以幾個同學變成"老友", 一齊唔做.

我覺得唔係辦法, 所以就用賞罰. 我話如果佢做到8成功課, 我就幫佢揹書包.  佢開始都唔so我, 我就真係要佢自己揹書包, 佢真係覺得好辛苦 (佢好細笠, handle唔到自己個書包), 第二日就唔敢唔做.

我好極端, 一係賞, 一係罰, 比你都唔想比人罰啦.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.