用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st. paul co-ed 面試報料站
樓主: cutekiddy
go

st. paul co-ed 面試報料站 [複製鏈接]

Hi Beaclem,

My friend's daughter interviewed for 45 mins on the first day.  My daughter interviewed for 45 mins on the second day.  Both of us saw that all the kids were interviewed for at least 35 mins.  She mentioned that there was one kid who dress in T-shirt and sports shoes.  But that kid was also interviewed for 35 mins.  I'm not sure if the interview for this year is lengthen or not.

By the way, my friend's daughter who is unrelated group was interviewed by the principal, do you think she has a higher chance?  I have no clue why she's in the un-related group but interviewed by the Principal.

應該可以, 因為所有班級中文科都係用普通話教! 而且, 每班都有一位普通話教學助理

不過你最好問咗學校先

原帖由 ysnmama 於 09-9-29 15:31 發表
要考普通話嗎?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

對不起. 我可能問得不好. 我想知面試有沒有考小朋友的普通話? 例如要用普通話讀出生字又或用普通話問答. 謝.

原帖由 beaclem 於 09-9-29 15:34 發表
應該可以, 因為所有班級中文科都係用普通話教! 而且, 每班都有一位普通話教學助理

不過你最好問咗學校先

我囝三年前考, 我記得當年考真係有好多人十幾分鐘就出咗黎

著T-shirt未必係唔好, 我當年見到既牛記笠記, 真係牛得好緊要, 著圓領Tee再加短褲(記住, 係女仔喎, 比去沙灘好少少), 重要係對鞋好似涼鞋咁濟(好過涼鞋少少), 我自己都睇到眼都突埋.....

原帖由 Astoria 於 09-9-29 15:32 發表
Hi Beaclem,

My friend's daughter interviewed for 45 mins on the first day.  My daughter interviewed for 45 mins on the second day.  Both of us saw that all the kids were interviewed for at least 35 m ...
還使我的心靈得到舒暢。

當年我個囝無考普通話, 以我所知, 都應該無

原帖由 ysnmama 於 09-9-29 15:38 發表
對不起. 我可能問得不好. 我想知面試有沒有考小朋友的普通話? 例如要用普通話讀出生字又或用普通話問答. 謝.
還使我的心靈得到舒暢。

謝謝

原帖由 beaclem 於 09-9-29 15:40 發表
當年我個囝無考普通話, 以我所知, 都應該無

今年都係, 有兩個男仔同我個女一起入, 但佢哋兩個15分鐘後就好開心的出返來, 仲有一對Twins, 兩個一起入都相距一段時間分別出來, 唔知佢父母知唔知點解有分別.
亞女講的面試情況同大家講的都係差不多, 但今年入去唔使點等, 我們早了去就早了入.

BTW, 據我了解Co-ed面試一向唔考Academic或language.

原帖由 beaclem 於 09-9-29 15:39 發表
我囝三年前考, 我記得當年考真係有好多人十幾分鐘就出咗黎

著T-shirt未必係唔好, 我當年見到既牛記笠記, 真係牛得好緊要, 著圓領Tee再加短褲(記住, 係女仔喎, 比去沙灘好少少), 重要係對鞋好似涼鞋咁濟(好過涼鞋少 ...

Hi abc媽咪,

請問妳囡囡Interview咗幾耐? 我有朋友今日Interview, 都係20分鐘. 但佢囡囡的問題好深, 有人話如果副校長Interview會較短, 問題亦較深. 請問妳知唔知?

原帖由 Astoria 於 09-9-30 22:01 發表
Hi abc媽咪,

請問妳囡囡Interview咗幾耐? 我有朋友今日Interview, 都係20分鐘. 但佢囡囡的問題好深, 有人話如果副校長Interview會較短, 問題亦較深. 請問妳知唔知? ...

Can you share how difficult is that question?

我個女28/9in, in左20分鐘出左黎囉, 肯定佢唔得啦

請問係咪按照面試時間準時入去Interview?

原帖由 luiluimama 於 09-9-30 22:24 發表
我個女28/9in, in左20分鐘出左黎囉, 肯定佢唔得啦

你地計時嘅方法係咪由小朋友一行入去玩玩具開始,定係見到佢同interviewer傾計開始計?

我朋友沒有詳細說出, 她只說有兩題處境題, 囡囡不懂回答, 但我的囡囡只有生活題!所以我覺得她的題目比較深!

Are you sure they did not ask the child for some sort of story telling? Story telling is a "definite will exam part" for all the interviews my son attended last year.

I suspect other daily life questions are just ice breakers.

e
原帖由 Astoria 於 09-9-28 15:06 發表
Only interview the children.  My girl's group has 3 candidate.  She said she played two group game and read book while waiting for individual interview.
She was asked her name, the name of the kinderg ...

cemily,

我也不大肯定, 我囡囡和一位朋友有故事, 但有兩位朋友說沒有故事, 我之前所說的兩個遊戲和生活題是四個小朋友也是一樣, 始終靠小朋友口述會有偏差

原帖由 beaclem 於 09-9-29 15:23 發表
可以好長, 又可以好短

如果你囝囡大機會, 可能會長D, 如果無乜機會, 又會短D

當年我囝考, 有一個等咗個幾鐘都未出來, 有D十幾分鐘就出來, 不過, 我諗唔好著得咁誇(校長唔係咁鐘意), 我記得有個小朋友著"踢C兔" 唔 ...

我女係monday 2.30 interview,岩好放學同佢去。局住要著幼稚園校服wor。甘…有無問題???

原帖由 o狂人o 於 09-10-1 00:39 發表

我女係monday 2.30 interview,岩好放學同佢去。局住要著幼稚園校服wor。甘…有無問題???

I don't think this is a problem, I did see a kid wearing school uniform.

原帖由 Astoria 於 09-10-1 00:36 發表
cemily,

我也不大肯定, 我囡囡和一位朋友有故事, 但有兩位朋友說沒有故事, 我之前所說的兩個遊戲和生活題是四個小朋友也是一樣, 始終靠小朋友口述會有偏差 ...

Apparently, there were some variations in terms of the kind of questions asked and games played.  My kid said there wasn't any sort of real group game, each kid had his/her own toy to play although the toys were the same.

I think uniform is O.K.

原帖由 o狂人o 於 09-10-1 00:39 發表

還使我的心靈得到舒暢。
‹ 上一主題|下一主題