用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野 ...
樓主: Queenies
go

2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野喎 [複製鏈接]

上個星期六去咗啟思面試N班,我個B仔係11/07出世. 去完我直情想喊,去間面試房要行一程不短的樓梯,我個仔見到條樓梯已經叫:"走,走,走",仲喊埋添.到佢停咗喊,去到面試房出面,又叫:"走,走,走",又要安撫佢一輪.之後,老師問咗些簡單的問題,我個仔有少少反應咁大把,都有講多謝同唔該,其他完全無反應.

出返去間房,又和一個小朋友爭玩具,仲喊埋添.

之後,校監有個講座,我個仔仔在等,佢就不知幾生猛,自己看書,仲懶叻讀好多字,我真的俾佢激死.

救命!!! 這殘忍的面試遊戲才是開始啊!

原帖由 qsp666 於 09-10-12 16:20 發表
我囡囡前幾日in左一間la! 好彩in個miss 好好人, 一見阿囡(hi同早晨)都唔講, 就冇迫阿囡講野, 所以成個過程阿囡講話唔夠兩句, 我亦冇迫佢講, 費時佢會失控個時仲慘, 但可惜佢平時識做個d, 全部好似失憶咁, 最慘連同校 ...
請問你報咗邊7間呀??我都同你一樣我個仔就無咸但就唔講嘢....最多講謝謝同byebye問你死未!!!

原帖由 jswailam928 於 09-10-3 00:41 發表
請問你係IN N1/K1?我今日收到+BLUE信, 無得IN, 佢話太多人報~我番左佢地PLAYGROUP 半年都無機會IN K1!!! 我女9月07...有小小唔開心~

我記得playgroup張note係寫番夠3個月可免面試n1, 同優先留n1學位, 唔係k1; 我亦聽到老師同家長講不如報n1唔好報k1, 佢係07/12, 不過你baby係07/09, 唔算超細, 又真係幾傷腦根. 以前我地讀書既時候所有8月31日後出世既小朋友, 一定讀遲一年, 佢地全部做大仔, 一班最細反而係8月出世, 咁就唔會出現而家咁由得幼稚園自行決定收定唔收.

醒目開學勳章

我仔上年in迦南(不過n班)都係叫我個仔做一d指令,例如叫佢砌積木,將生果比媽咪,比老師,當然識講byebye會加分,我上年就一心想仔入維記,所以in迦南時好隨意,最後收咗,反而in維記時呀仔一入學校sleep咗(不過學校好好問我要唔要改期,但我無改),比我強行叫醒,最後waiting list,維記就group interview,會講故事問問題

原帖由 Queenies 於 09-9-25 09:36 發表
今朝收信, 收到迦南(窩打老道)通知信, 於2009年10月17日面試, 呢間係第一間面試既幼稚園....
亞囡係2007年12月25日出世...超細女.
而家講野都未太好, 都係爸爸, ma ma, 果果, 餅餅之類既說話....顏色,人物...好多都 ...

醒目開學勳章

唉....... 我都好悲,
小朋友係大仔, 但怕醜到爆,
琴日完成首場interview,
全程除左bye bye無理過老師,
老師叫佢tidy up都無理,
我平時已經嘗試以role play當interview係遊戲咁玩, 盡晒力啦~

我有問過一些朋友, 佢地都話說話都係吾重要, 最緊要係佢0既身體語言表達到, 用手指....等等. 加油啦.

在這裡看到很多人的留言, 有好多家長會給予很好的建議. 可以讓大家減減壓. 我的都要在11月7日INTERVIEW.
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

醒目開學勳章

原帖由 beansan 於 09-10-13 13:43 發表
我有問過一些朋友, 佢地都話說話都係吾重要, 最緊要係佢0既身體語言表達到, 用手指....等等. 加油啦.

在這裡看到很多人的留言, 有好多家長會給予很好的建議. 可以讓大家減減壓. 我的都要在11月7日INTERVIEW. ...

我見你出post都好擔心,
我都係咁, 但無法順其自然啦,
唉... 我緊張到差d想同佢報面試班,
但家陣諗深一層, 臨急抱佛腳都係無乜用,
唉... 我都有諗講嘢係咪咁重要,
但覺得講嘢代表同人溝通同禮貌,
好似我小朋友咁, 全程唔出聲, 大家都感無奈,
dead air時候我又唔知應該點做... 唉
good luck to you!

我都有報迦南, 但無期IN, 我個女係0708 , 唔LIKE講野,見到人唔敢出聲,  我覺得8月出世仲衰過11, 12月,起碼今年真係考唔好, 都可以有個機會出年再試, 但係8月就一定係IN 今年,  我真係到現在為止, 我都想唔到, 會有邊間收佢, 好大壓力, 好想哭, 不過我知無用, 為有盡力. 大家努力, 遊戲才剛剛開始.

我有少少提議, 不過未測試過, 諗住黎緊in n1時試下, 不過你地考k1可能難度高d, 但既然dead air我覺得一試無防. 試下帶小朋友最喜歡既公仔或者書本一齊面試, 當老師問極阿b都冇反應唔望人, 可以同佢講:"bb做mud唔出聲呀? 平時喺屋企你好鍾意同媽咪偈, 你睇下我帶左mud野黎, (拿出公仔)你話比媽媽知邊度係眼睛? 咁呢度(指住個nose)係mud野?" 或者拿出佢最愛既書指比佢讀, 如果係佢最喜歡既玩具或書, 或者會有反應, 當佢有信心老師再問會好好多. 老師要考小朋友佢唔答, 你咪用另一個方法話比老師知小朋友其實識d mud, 你唔答apple姐, 但其實你識banana wor, dead air就想比分你都唔得.

原帖由 甜豆 於 09-10-13 19:52 發表
我都有報迦南, 但無期IN, 我個女係0708 , 唔LIKE講野,見到人唔敢出聲,  我覺得8月出世仲衰過11, 12月,起碼今年真係考唔好, 都可以有個機會出年再試, 但係8月就一定係IN 今年,  我真係到現在為止, 我都想唔到, 會有邊 ...

其實所有事(唔單只阿b interview)都係盡左全力就可以, 其餘看天意, 同埋記住寨翁失馬焉知非福. 大壓力就少d上黎, 因為睇得越多越大壓力.

醒目開學勳章

原帖由 qqbabe 於 09-10-13 20:56 發表
我有少少提議, 不過未測試過, 諗住黎緊in n1時試下, 不過你地考k1可能難度高d, 但既然dead air我覺得一試無防. 試下帶小朋友最喜歡既公仔或者書本一齊面試, 當老師問極阿b都冇反應唔望人, 可以同佢講:"bb做mud唔出聲 ...

我老公都同你建議一樣!!
佢話dead air時用電話播下小朋友最喜歡聽既歌仔,
例如字母歌咁樣, 等佢一齊唱,
我就係諗咁樣會唔會拖得太耐(你知啦, 有D學校interview好似好趕時間咁架),
同埋怕唔尊重老師... 所以都考慮緊呢個方法一試無妨~

唉..... 覺得自己好無能,
小朋友interview幫佢唔到之外,
仲緊張過佢, 我怕影響到佢喺佢面前都唔會提起,
但自己愈諗愈唔開心,
我都覺得喺度愈睇愈大壓力,
但又抵唔住頸慌蝕底咁...

the most important thing is that: don't angry with yr kids after every single interview. if you think there is no chance for yr kid to get a place bcoz of deadair or something....you still need to say something to encourage her/him, then maybe he/she will need to take another interview. so, don't give up. besides, if he/she likes to go to Mcdondon, stop to go there for more than a week/10 days+ b/4 the interview, you may tell him/her, if you can play with the teacher/answer the teacher simple question (name/color/ sing a song) in the interview, we may go to Mcdondon after that, then he/she will have a goal inside his/hers mind. good try!!

i did it for my daughter few years ago, it works!!

原帖由 甜豆 於 09-10-13 19:52 發表
我都有報迦南, 但無期IN, 我個女係0708 , 唔LIKE講野,見到人唔敢出聲,  我覺得8月出世仲衰過11, 12月,起碼今年真係考唔好, 都可以有個機會出年再試, 但係8月就一定係IN 今年,  我真係到現在為止, 我都想唔到, 會有邊 ...

醒目開學勳章

小小建議, 今年照報K1~~
若多人爭的學校(e.g. Kln Tong)就報多幾間,
然後再報屋企附近少人爭的學校
若有心儀學校收就照讀K1, 睇能力再升k2
若不就讀屋企附近幼稚園,
下年再考過心儀或一條龍的幼稚園

原帖由 joypeace 於 09-10-3 17:56 發表
可能係我太後知後覺...我唔知道原來讀幼稚園係有n班(2歲)~~我一直只係以為得2歲8個月班讀....但我依家發現已經太遲....好多學校都無曬位比我個女插班讀n班~~and我依家都唔知道比佢去in k1班定比佢in n1.....佢07年12 ...

原帖由 paklok 於 09-10-13 23:34 發表

我老公都同你建議一樣!!
佢話dead air時用電話播下小朋友最喜歡聽既歌仔,
例如字母歌咁樣, 等佢一齊唱,
我就係諗咁樣會唔會拖得太耐(你知啦, 有D學校interview好似好趕時間咁架),
同埋怕唔尊重老師... 所以都考慮 ...

唱歌我都有諗過, 當冇道具喺手時, 可以同小朋友唱隻abc或old macdonald, 我個b細未識唱晒成首, 但我會唱到and on that farm he had some...就比佢填唱, 佢會好開心. 媽咪領唱就可以, 唔駛用手機. 再講, 攞電話出黎可能有d突兀, 但攞一本書或一件玩具感覺又唔同. 我連場景都幻想埋: 同阿b warm up既時間開始讀本書/玩具, 入去面試時比阿b攞住, 講完早晨媽媽就攞番, 有需要用時都係喺你隻手, 唔駛專登喺個袋摷, 順住個勢冇問題. 而且單對單的話你做mud野都冇影響其他人, 剩係喺老師面前, 媽咪同baby交流唔存在尷尬, 最緊要全程說話溫柔(高難度)唔好嚇親baby, 你有信心佢自然唔驚. 時間係短, 盡力而為.

其實如果老師問問題個小朋友唔答,我地父母應唔應該幫口?例如幫佢答 我個仔面試左一間,不過佢一係好嘈,一係唔答我答哂.

my son will apply for K1 this year, i didn't prepared too much.
different kindergartens adopt different interview modes, suggesting that they are looking for different personality, intelligence, specialities.
if the kids cannot behave what the kindergarten wants which indicates that -- he/she are not fit for that particular kindergaten, why parents have to interfere ?
and is it useful if parents invloved too much in the interveiw, in my opinion, if parents invlove too much during the conversations (techers vs kids), the interveiwer may take it into account!!

醒目開學勳章

原帖由 qqbabe 於 09-10-14 10:31 發表

唱歌我都有諗過, 當冇道具喺手時, 可以同小朋友唱隻abc或old macdonald, 我個b細未識唱晒成首, 但我會唱到and on that farm he had some...就比佢填唱, 佢會好開心. 媽咪領唱就可以, 唔駛用手機. 再講, 攞電話出黎 ...

我小朋友喜歡聽到音樂先唱...
唉... 點都要諗定d辦法,
其實事前都盡量俾個愉快情緒佢,
帶佢去玩陣早d去warm up咁,
都唔知點解一入課室就唔出聲,
事後我都無話佢, 唔想佢有壓力同反情緒,
但問佢頭先玩得開唔開心佢又好開心咁,
有同佢講老師問問題要有禮貌回答,
佢就唔出聲當聽唔到, 無佢乎呀...

你們好呀, 亞囡於2009年10月17日in 完窩打老道迦南.....昨日收到學校之回覆.....竟然係要waiting list....
當日亞囡做齊晒所有指令....., bye bye又識講....點解會waiting呢.....咁搞法.....黎緊做要in "創價" , "禮賢" 同"啟思"......無晒信心....好down

醒目開學勳章

我都係咁諗.我細女超細女,0712尾出世,報左5間幼稚園,IN都未有得IN,有D連攞FORM都話係後備,真係有D心灰

前日諗通左,如九龍區果兩間5收就算,讀住屋企附近果D先,下年再黎過,費事自己咁大壓力

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-14 10:08 發表
小小建議, 今年照報K1~~
若多人爭的學校(e.g. Kln Tong)就報多幾間,
然後再報屋企附近少人爭的學校
若有心儀學校收就照讀K1, 睇能力再升k2
若不就讀屋企附近幼稚園,
下年再考過心儀或一條龍的幼稚園

...

Queenies都唔好咁灰心,可能仲有機呢?
我連金巴倫道嘅迦南面試都要waiting呀........
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)
‹ 上一主題|下一主題