用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野 ...
樓主: Queenies
go

2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野喎 [複製鏈接]

Totally same situation with you elmolly.  My girl is same as yours 0703.  Talk and sing at home, but shy in front of strangers.  Share the same thought with you - pay $30 to see which KG accepts her.

原帖由 elmolly 於 09-9-28 12:41 發表
我都忍唔住呻下, 我個女0703, 平時起屋企好ok, 唱歌, 講野, 乜都得. 有去街, 去playground, 有返n1, 但係一見到陌生"大人"就唔睬人, 淨係望住人又或者望都唔望, 講野一定唔洗指意, 我都唔知點in.. 當比$30睇下有無學 ...

我個女上年都係考迦南, 但係 N 班. o的老師會叫晒o的小朋友同家長入課室, 之後就比o的小朋友自己玩玩具. 每個老師都會有一份list. 各老師 mark 住名單上的小朋友, 睇佢o地玩成點, 有什麼反應.未必會問小朋友問題.
我當日入到課室就叫個女自己行去玩自己想玩的玩具, 之後見到有一個老師坐在阿女旁邊我就叫阿女同老師講早晨同講自己個名 , 跟住我就教個女點玩o個套玩具, 阿女一邊聽就一邊做晒我講o的o野. 都唔駛5 分鐘老師就送禮物比我個女, 跟住同我o地bye-bye.
如果你個女唔識講太多o野, 你 咪就住佢講佢識講個o的o羅. 我覺得係佢識唔識人o地同佢講咩, 有冇反應, 同禮貌係最重要.

以我經驗,唔洗緊張咁多, 就算平日小朋友點醒 or 點唔掂, 到interview 果時, 未必好似平日一樣咁醒 or 唔好掂, 真係講當日小朋友既反應, 佢可能平日做到,到果日做唔到或者唔識, 平日成日喊 or 怕羞, 可能到個日好醒好叻,真係估唔到, 擔心都無用, 同埋相信好多媽咪一定報幾間學校, 一定有間中既 !

回覆 6# 天賜小公主 的文章

我報左幾間幼稚園, 間間都未覆我幾時有得in! 睇o黎有排緊張呀! 其實我已經有d心灰意冷la, 我越緊張囡囡, 佢就越怕羞, 我宜家唔敢再叫佢同人講野la, 唯有等天由名, 可能佢到時見我唔叫佢講野, 佢反宜會好d掛.....

我嗰個都係細b(11/07),幼兒班都未開始返,就要見幼稚園,睇怕都係吸取經驗,留待做大b
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

我個女...07/12/23.....佢依家只係識講"byebye"...無論同佢講咩都好~~佢都只係應"byebye"...其他咩都唔識....我想問....有無邊間幼稚園肯收......我好驚無幼稚園肯收佢.....好擔心

請問你係IN N1/K1?我今日收到+BLUE信, 無得IN, 佢話太多人報~我番左佢地PLAYGROUP 半年都無機會IN K1!!! 我女9月07...有小小唔開心~

Hello... i just received the interviewing letter for N1 from 迦南 too.. It's on Oct 17 at 9am.  My son was born on Dec 3 and he can speak his name, his age, who takes him to interview and the type of transportation he takes to the school! Good luck to all of us!

原帖由 jswailam928 於 09-10-3 00:41 發表
請問你係IN N1/K1?我今日收到+BLUE信, 無得IN, 佢話太多人報~我番左佢地PLAYGROUP 半年都無機會IN K1!!! 我女9月07...有小小唔開心~

讀緊playgroup都無著數, 所以我寧願讀n班,

我bb係07年12月, 上年報左迦南 (富榮花園) n班, 都係in都無得in.  

我今年報左兩間迦南的k1 (waterloo+富榮花園), 兩間都有得in, 而且同一日, 但不同時間.

可能係我太後知後覺...我唔知道原來讀幼稚園係有n班(2歲)~~我一直只係以為得2歲8個月班讀....但我依家發現已經太遲....好多學校都無曬位比我個女插班讀n班~~and我依家都唔知道比佢去in k1班定比佢in n1.....佢07年12月23日出世.....但如果要in k1....就要今年10月-11月in....我睇過荷花出個本面試題.....佢都無一條係答到...基本上佢唔識講野,只係識講"byebye"...even我知佢係明我講咩...但佢唔會出聲or開口講野....佢出年1月仲要返去健康院做2歲發展test.....如果test fail......我又唔知佢要唔要讀特殊學校.........有無家長可以教下我應該點做...........

我個仔前年in迦南(金巴倫道)時得1歲10個月, 係11月細仔, 第一間in迦南感覺極差! 安排非常混亂, in我地果個老師感覺好無愛心無耐性, 一見我個仔係細仔, 先問會唔會考慮讀n班, 下年先讀k1, 我梗係話會考慮啦, 我個仔專心玩玩具, 唔睬個老師, 佢已經表現得好無耐性, 後來佢問我個仔顏色, 我仔用英文答, 佢之後竟然用好恐怖的英文問我個仔問題:"give the car to 爸爸啦!" 最後我連取錄與否的信都收唔到, 我都費時打電話去查詢, 因為覺得呢間學校好差!

另外如果真係太細的小朋友, 遲一年讀k1會比較好, 因為今年競爭非常激烈, 淨係我個仔現在讀果間金巴倫都已收過千份表, 大仔細仔分開兩日面試, 有得選擇學校當然會揀大仔, 將來揾小學情況都係一樣!

原帖由 joypeace 於 09-10-3 17:56 發表
可能係我太後知後覺...我唔知道原來讀幼稚園係有n班(2歲)~~我一直只係以為得2歲8個月班讀....但我依家發現已經太遲....好多學校都無曬位比我個女插班讀n班~~and我依家都唔知道比佢去in k1班定比佢in n1.....佢07年12 ...

你囡囡係12月尾, 不如你俾佢做大女啦, 如果你話佢完全唔識講野咁你可以試下報1-2間俾佢試下INTERVIEW, 就算唔收, 起碼你都知INTERVIEW時會問咩, 等你可以好好準備下年既K1 interview, 請真, 你12月尾同人地1月頭個d差成年, 真係會差好多, 我都有個細女係11月尾, 我都會俾佢做大囡, 因為就算有kinder收佢, 到時佢跟唔上都會影響佢對學習既興趣同自信心! 如果你俾佢做大囡佢仲可以讀出年既n班, 唔好太擔心啦!

thank you mosibaby
我會嘗試搵d無咁多人爭既幼稚園(活動教學)比佢試下in......好彩既話收左佢...等佢同多d小朋友玩下可能會好d......唔好彩唔收.....都希望可以搵到d n1班比佢入.....

就算收左都未必係好事架, 大仔同細仔距離真係好大, 三年幼稚園未必睇到分別, 升上中小學成績唔好的好多都係細仔! 趙sir都係咁話架.

原帖由 joypeace 於 09-10-3 19:11 發表
thank you mosibaby
我會嘗試搵d無咁多人爭既幼稚園(活動教學)比佢試下in......好彩既話收左佢...等佢同多d小朋友玩下可能會好d......唔好彩唔收.....都希望可以搵到d n1班比佢入..... ...

趙sir???但唔比佢返學....得我同佢2個人成日對住.....我驚佢唔識進步.....

我bb都係超細仔 (12月), 但我都會今年報k1, try my best 啦.

我最初都介懷bb考唔到名校, 但之後睇左"小一選校"環節, 心態就改變了.  如果你地的target一心係津小/官小, 根本讀邊間幼稚園都唔重要, 就算讀出名的幼稚園, 但想入受歡受的津小, 都係靠大抽獎, 純粹睇你的運氣.  如果你係名小學的舊生/教徒, no matter你bb讀普通幼稚園/能力有限, 一樣可以入到名校.  所以, 我唔想delay一年入學, 會盡力試下在今年報k1.

醒目開學勳章

我仔仔0711bb..今日in第一間..好怕醜好彩佢識笑..全程好好笑容對住miss,,搞到個個miss都要同佢玩..其實佢係唔識講野架~平時o係屋企叫佢做識既野都肯做..但係一去到幼稚園就失憶...

http://hk.myblog.yahoo.com/siuyu_ma

我囡囡前幾日in左一間la! 好彩in個miss 好好人, 一見阿囡(hi同早晨)都唔講, 就冇迫阿囡講野, 所以成個過程阿囡講話唔夠兩句, 我亦冇迫佢講, 費時佢會失控個時仲慘, 但可惜佢平時識做個d, 全部好似失憶咁, 最慘連同校長byebye都唔做, 咁就失敗左一間, 不過我報左7間學校, 今次當去左面試班la! 希望阿囡in下間個時, 情緒可以好d la!

我之前打過電話問 dr. poon (有開 course 教 interview) 最終我無報, 但佢教話:

1)係屋企一路做interview 既 過程, 當玩 role play 遊戲, 令佢覺得係一個game
2) 平時帶多d去有人會讚既場合, 穩定佢既安全感同放下防衛, 如樓下看更, 公園婆婆 (善良果種)  當佢成功講一句or 看一眼都好, 即讚

我都係努力中. 仔仔見人講野好細聲, 細聲到無咩人聽到佢講 咩........

原帖由 天賜小公主 於 09-10-12 10:41 發表
你仔仔就好啦! 雖然好怕醜, 但都識笑 我囡囡就.... 當老師問佢這件玩具是什麼顏色時, 她就大喊然後不停講媽咪, 死未... 所以一定唔收佢.  其實我預計到in其他學校都會同一結果, 所以我都好唔開心, 幾晚都瞓唔著, 都 ...
‹ 上一主題|下一主題