用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 Tofyma 於 09-10-6 23:43 發表
是否只是國際班先?我已很早交了表,但昨天打去問時竟找不到我BB的INFO,只叫我10月中再打,真激死。

仲有是否因我是寄去不是親身? 我都擔心越遅越難成功,所以先早交FORM。 ...

一齊in既。
你幾時交表? 有d家長8月頭已開始交。
越遲越難.....係.....不過第二輪都ok。但好多上午班既主流部, 係第一次in已經收左好多。

原帖由 小思 於 09-10-7 09:44 發表
靚太太,

如果爸爸係崇小畢業生, 對囝囝考崇幼有沒有幫助呢?

好似有....你有冇join舊生會?
記憶所及好似張form有位要填舊生資料。不過兩-三年前既事, 真係唔太記得。

原帖由 Denisech 於 09-10-7 10:32 發表
靚太太:
請問崇幼一般收幾多個學生咖? 主流班共有幾多班, 而一班有幾多人呢?

上午班今年好似4班k1, 不過由於今年既k3人數特別多, 所以唔知今年收生會唔會收返多d(因為班k3畢左業, 多返d課室出黎)。
一班28 - 30人(主流), 兩個老師全程係樹。國際班少d人。

原帖由 ppsbear 於 09-10-7 10:44 發表
Hi 靚太太,你個小朋友現在係祟真讀緊, 請問你有冇考慮直升祟小? 不過我search 過祟小學費都唔平好似要$3600/mth, 所以我現在都心大心細考唔考祟幼好?

考崇幼不一定只為佢既小學, 不過當然有小學back up, 總好過冇。小學主流3600(小班教學), 國際5200。

我大仔崇幼畢業, 都冇讀返崇小。如果經濟許可,我地絕對一定會選崇小。而家細女仲係崇幼, 如果他日佢考唔到哥哥果間小學, 就真係貴都要比囉....

原帖由 方麗娟 於 09-10-7 18:17 發表

我在8月底寄form去, 報國際班.
昨日打去問, staff好nice問我小朋友咩名(中文全名), 佢即時check話未入資料, 可以下星期再打去問下.
8月底/9月初交表的, 將會於10月尾interview. ...

校務處既staff真係好nice架! 佢地咁忙係因為小學同埋幼稚園同時招生, 而幼稚園既人數仲好多添。真係入form都入到傻呢。
10月尾應該係第二輪面試, good luck! 小tips...除左小朋友有禮貌, 家長都記住有禮貌呀

我囡囡係13號面試請問知吾知.....Interveiw的形式是怎樣? 謝謝!!

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 09-10-7 22:28 發表

好似有....你有冇join舊生會?
記憶所及好似張form有位要填舊生資料。不過兩-三年前既事, 真係唔太記得。

張表有位填架, 我都有填, 希望有幫助啦!

各媽咪:

你地知唔知現在還可報名嗎?你地會選國際班or主流班,可否兩班都in,另外國際班返下午,k2 & k3要返全日.你地掂睇呢?知唔知小一如何?

醒目開學勳章

silvia_ng,

請問interview要不要父母一起出席?
因有些學校只准一個大人陪小朋友面試,
但有些學校就希望父母同時出現

另外, group interview其實都是個別問問題嗎?
因亞仔一定不會主動答問題,
那麼表現便會很差了
同埋小朋友咁細個,
聽完故事真的會識答嗎?

醒目開學勳章

靚太太,

我囝囝而家其實讀緊K1, 不過佢係細囝, 今年再考崇幼俾佢做大囝, 但又驚金豬年出生率比較高, 競爭大了.  想問崇幼可以插班嗎?如想插班, 可以幾時填表報名呢?

醒目開學勳章

小思,

你可以考幾間心儀的學校,
若收左就俾留位費hold住個位先
到K1完, 再睇下小朋友的能力是否適合升K2,
還是轉校 repeat K1

原帖由 小思 於 09-10-8 11:43 發表
靚太太,

我囝囝而家其實讀緊K1, 不過佢係細囝, 今年再考崇幼俾佢做大囝, 但又驚金豬年出生率比較高, 競爭大了.  想問崇幼可以插班嗎?如想插班, 可以幾時填表報名呢? ...

下星期國際班interview, 我都有d緊張, 聽講個interview都幾難, 都expect我個囡都係至在參與.

醒目開學勳章

多謝你的意見, 咁好不好在Interview時向老師提出, 其實想插k2多d呢?老師會幫忙記低嗎?

原帖由 小思 於 09-10-8 12:11 發表
多謝你的意見, 咁好不好在Interview時向老師提出, 其實想插k2多d呢?老師會幫忙記低嗎?

你不如直接搵吳老師, 佢會答到你。同埋幾時適合插班,吳老師好好人架。

原帖由 靚太太 於 09-10-8 12:14 發表
崇幼佢係好在有小學中學可以直上,致於小學學費貴你可以到時先諗,將來的事無人知或者會減價呢?(幻想下)

但起碼叫做有back up,有back up好過無back up呀!
你依家仲係度諗緊考唔考,不如你考到先至諗讀唔讀教為實際,因為 ...

靚太太,
今個星期六你會返TT嗎? 我下午會返去呢。我都好想識你....睇下你係邊個小朋友既家長
(其實你知唔知我係邊個小朋友既家長呢又?)

有冇媽咪知道主流班第一/二次係幾時面試 ?
‹ 上一主題|下一主題