用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

剛剛收到面試通知, 於13/10/09 面試

我仲未收到信呀..你地係幾時交表ga

請問讀緊既學生係唔係大部份深水步區居民?如果住得遠又參加課外活動,D時間時早時遲,係唔係仲有校車載返屋企?

原帖由 靚太太 於 09-9-29 17:47 發表
國際又好本地班都好!

重點係第一上小學一定有PACKUP可以選出面學校或者原校都得,入讀原校機會好高架,高過好多其他私立小學!

第二學校出名英文普通話好,因為好著重這兩種語言投入好多資源,本人認為只係地點唔係九龍 ...
Twins 媽咪

原帖由 rubyrubylau 於 09-9-29 11:29 AM 發表
我打左去問啦, 好好人呀, 今次話比我聽阿B 10月14日INTERVIEW啦, 好緊張.

係咪打去講小朋友既名就得架喇?

因為我都仲等緊信呀, 好驚會無呀 >.<

yes, ask the children name is OK.

原帖由 julieann 於 09-9-30 16:14 發表

係咪打去講小朋友既名就得架喇?

因為我都仲等緊信呀, 好驚會無呀 >.

I haven't received the letter yet, hope will get it after holiday.

醒目開學勳章

請問上課外活動,
若11時上車, 那麼便要很早吃早/午餐,
小朋友下午會不會很肚餓?
茶點是學校供應還是自己帶?

原帖由 靚太太 於 09-9-30 23:36 發表
我諗唔係深水步區反而多d啦!好多公務員子女讀架!
因為大部份來自唔同地區遠至屯門元朗,香港島等等...我就住九東,你可以上佢網頁睇校車路線,差唔多全港都有校車線返學!
我小朋友返下午班正常出門12:35時時間ok!下午開學1 ...

醒目開學勳章

我打電話問過, 職員話而家處理緊8月收到的申請表, 9月份收到的表未開始搞, 我係9月中親身交表上去的.

my son will attend the interview on14/10. His auntie will be taking him to the interview as both my husband and I cannot leave work on that day. Not sure whether this is going to work...Anyway,
is there anyone know what were asked in the interviews last year?

i checked and marked the date i mailed out to TT (4 AUG) in CTL General Post Office
i called my daughter will interview on 14 but still waiting the letter ...... not yet tdy, too bad
i called to TT just now and they ask me see see till mid of this week

原帖由 靚太太 於 09-9-29 17:47 發表
國際又好本地班都好!

重點係第一上小學一定有PACKUP可以選出面學校或者原校都得,入讀原校機會好高架,高過好多其他私立小學!

第二學校出名英文普通話好,因為好著重這兩種語言投入好多資源,本人認為只係地點唔係九龍 ...

請問你小朋友是國際班or本地班架?

我其實都心大心細......想報國際班/本地班
心裏想報國際班,但因想小朋友返上午, 所以又想報本地班.......
does anyone know which  class is better? how do you both choose?
大家有何意見呀?thx!

呀.....其實我是08bb, 下年才報的,
所以現在做資料搜集......

靚太太,

實在好多謝你比咁多實用的資料比我, 本來我對這間學校所知不多, 依家聽你講真係好想BB係度讀.

謝謝

原帖由 靚太太 於 09-10-5 19:26 發表
簡單d講各有各好!
平時如果講開英文的小朋友當然選國際斑好啦!
如果講開廣東話當然選本地班好啦,因為老師講書小朋友都明白多d!
同埋國際班會用英文同普通話面試家長同小朋友,如果各得小朋友應付得來可先考國際班先唔得 ...

原帖由 靚太太 於 09-10-5 19:26 發表
簡單d講各有各好!
平時如果講開英文的小朋友當然選國際斑好啦!
如果講開廣東話當然選本地班好啦,因為老師講書小朋友都明白多d!
同埋國際班會用英文同普通話面試家長同小朋友,如果各得小朋友應付得來可先考國際班先唔得 ...

thx for comment.
i think i can find my direction.

‹ 上一主題|下一主題