用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 早交表;遲交表... ...
go

早交表;遲交表... ...

早交定遲交好?

我覺冇關事既 but都唔好2號last個日先交 比d時間走盞好d
原帖由 中英數常 於 09-9-24 09:36 發表
早交定遲交好?

其實係冇分別,冇先到先得嘅特權,上年我排第十二入表,第一輪都唔中,所以講彩數.今年我又要同細佬入表,或者下星期一先遞表,應該冇咁多人掛.

醒目開學勳章 王國長老

有D學生除左STANDARD野, 仲有特別要求, 例如回郵信封, 如果早交, 帶漏左都可以有時間去多次
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-24 10:04 AM 發表
我覺冇關事既 but都唔好2號last個日先交 比d時間走盞好d   

仲之唔好最後一天交表,文件唔齊都可以即時攪

Don't submit on the last day. I think the last day has so many parent to submit.

I will submit on next Monday or Tuesday.

今朝一早交表已經好多人

其實早交同遲交表機會都係一樣,
只不過早交怕自己有唔齊文件,
可以再交回學校....
不過...唔好最後一天交就可以了..

唔明..個申請表簽左媽咪..但爹d交表..個學校話要媽咪個id card 正本...小一入學須知都無提到gei.........跟住又話要結婚證書..須知裡又無提到...激死..我老公真係要去多次

今早去交表時,先知原來學校收表有時間限制, 記住問清楚學校收表時間.

有d學校既網址有寫明要帶齊邊d證明文件同交表時間, check 清楚好d.

唔係喎, 我記得交表果個係要監謢人本人(簽名果個)架喎, 我記得當初我都諗住叫老公去交, (但係我係簽名果個), 之後我睇完份野知道我要自己去交, 因為要核對身份証正本...同埋如果你叫老公去交, 係要結婚証書證明, 因為相信你個住址證明係你個名,(同埋住址證明正本都要帶埋去比佢地verify 架) 咁老公去交, 學校要睇你地結婚証書先可以証明到你老公同你既關係....如果婆婆代交, 仲要攞埋你個出世紙先可以交到添..(同一道理)...

所以最後, 我係自己親身去交, 咁就唔使煩...

原帖由 JT2008 於 09-9-25 15:45 發表
唔明..個申請表簽左媽咪..但爹d交表..個學校話要媽咪個id card 正本...小一入學須知都無提到gei.........跟住又話要結婚證書..須知裡又無提到...激死..我老公真係要去多次 ...

貢獻勳章

今天奶奶幫我交表,我奶奶好似犯人咁猛問
好彩,我地是住公屋,
租約上列明了我地一家同奶奶的名字及id no.
而我又約我同我老公的身份証彩印,所以真是好好彩過到關,

交表時間都是在平日,又是office hours,咁我地呢d雙職父母真是好"呢hea"

不過,我聽日都是打去問問是不是要我親自去,因他們無收我地的id copy

基本上佢地建議填表果個最好係番住址證明果個,亦都係第日幫小朋友辦手續果個,搵番果個去"一條龍"就無衰
我填自己,電費單又係自己個名,所以我只係交左電費單copy,我同阿仔身份證copy就得啦~重要俾多$3佢整回郵信封,因為我無帶亦唔知要帶

原帖由 JT2008 於 09-9-25 15:45 發表
唔明..個申請表簽左媽咪..但爹d交表..個學校話要媽咪個id card 正本...小一入學須知都無提到gei.........跟住又話要結婚證書..須知裡又無提到...激死..我老公真係要去多次 ...

原帖由 babycherry22 於 09-9-25 19:02 發表
今天奶奶幫我交表,我奶奶好似犯人咁猛問
好彩,我地是住公屋,
租約上列明了我地一家同奶奶的名字及id no.
而我又約我同我老公的身份証彩印,所以真是好好彩過到關,

交表時間都是在平日,又是office hours,咁我地呢d雙職父母真 ...

我自己去交表學校都無收到id copy喎, 佢地話唔洗收

大家好呀,
其實老公做申請人,老婆交表冇問題喎,
因為小朋友出世紙有寫父母個名嘛,
唔洗結婚証明書架(因為交表學校都冇要我交喎):)
可能 除非小朋友冇香港出世紙

仲有尋日交表時,
校方對完老公ID COPY D資料,
都俾返我,
佢地話校方唔會KEEP 住D ID COPY

冇可能,我報果間,所有教育局要求的文件(包括id copy)都收了

原帖由 yanq 於 09-9-26 10:48 發表
仲有尋日交表時,
校方對完老公ID COPY D資料,
都俾返我,
佢地話校方唔會KEEP 住D ID COPY

醒目開學勳章

應該係因為係媽媽負責交, 所以只收媽媽 ID COPY, 基本上如父/母是但一方去交, 係唔需帶另一方的ID COPY嘅!!!

原帖由 CHARLES2007 於 09-9-27 17:23 發表
冇可能,我報果間,所有教育局要求的文件(包括id copy)都收了

有d學校睇完你張表,可能知你唔夠分冇希望咪求其囉.
好似我女得15分,唔知係咪真係唔記得定扮野,直頭冇睇地址證明及收地址證明copy添呀,我老婆問佢先話漏左,然後先收番.
我都知係陪跑,排左九個字,咪陪我做下戲Y嘛.
無知是福