用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 三年級家長集合區
go

三年級家長集合區

快d上來傾幾句啦!
以下資料/建議可能你們收過風, 都講多次,咪話我煩.
三年班下學期英默會有unseen, 不過C班好似進度快D,唔知會唔會提早 ?
如果計乘數重未識一講就背到答案, 即8*7, 阿囡要81如8,8216.........咁背到去8*7才知答案, 咁就叫佢背熟所有 5的倍數, 咁如果問佢8*7, 都係由85中40,8648,8756,背三個就知答案, 唔駛由81開始背咁耐才知答案.
有個升了中一的同學媽咪建議: 中英文好難確定攞到最高分(因為有作文等的題目), 反而叫小朋友多多做數學, 可以扯高D分.

原帖由 yk0108 於 09-9-24 09:09 發表
快d上來傾幾句啦!
三年班下學期英默會有unseen, 不過C班好似進度快D,唔知會唔會提早 ?
如果計乘數重未識一講就背到答案, 即8*7, 阿囡要81如8,8216........ ...

請問有咩資料/建議可以俾"二年班"呢?
常識科是否必測課外常識呢(印象中好似有家長post過傾過)?
小女今年是2A班, 謝謝

kikimon

嘟嘟嘟嘟................
3C 煦喬媽咪報到

你終於蒲頭!!!!! 好似你們班英文好多功課喎!

kikimon,

我想不到有咩建議. 你有無咩想問, 我知的一定會詳盡答你, 唔知的都會扮到好似知咁答你.........
常識一年級已有課外常識題了!

回覆 1# yk0108 的文章

shirley報到

原帖由 yk0108 於 09-9-24 09:09 發表
快d上來傾幾句啦!
如果計乘數重未識一講就背到答案, 即8*7, 阿囡要81如8,8216........ ...

yk0108

仲有unseen 想死呀,你唔好嚇我呀,佢地寫緊"了草"
你地寫緊未呀

剛剛今個假期才開始寫"潦草". 感覺上升了三年班好似要求多了好多. 好似返去一年班咁好多嘢要適應過. 希望下學期適應了會好些.
今次中文,常識測驗都要自己填字, 無得選....
雖然數學科是教快半年, 這幾年的遇到的數學老師都很好, 今年教阿囡那位老師. 如果做錯數, 會捉住每個每個教, 真是很用心!( 感受到小班教學的好處!)

終於測完喇﹐又可以 hea 幾日,

lee幾日去邊度玩呀? 阿囡就病了, 係屋企吽足幾日.
見到阿囡寫的潦草和毛筆字, 真係驚嚇!

喂老友們
近排超忙,連阿女測驗都係係咁夷幫佢溫左啲咋,

原帖由 yk0108 於 09-10-27 12:06 發表
lee幾日去邊度玩呀? 阿囡就病了, 係屋企吽足幾日.
見到阿囡寫的潦草和毛筆字, 真係驚嚇!

點解咁"綸最"放假先病﹐好返未呀

都算好彩, 測完驗先病, 不過可能係讀到病!
現在好似逢星期六差不多用大半日時間溫默書, 下個星期仲中英普一齊來!
你們阿囡中文測驗點呀? 阿囡由一年級開始中文就差d, 現在就更加差. 唉! 諗住搵星期六d時間做吓額外補充都無咩時間.......