用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀 ...
樓主: playnapeat
go

迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀 [複製鏈接]

每個小朋友的性格及適應能力都不同, 做家長的如果覺得學校不適合仔女讀就應盡快轉校, 講多無謂, 行動最實際.

我唔係新加入國民, 我只是有話直說, 頑皮學生間間學校都有, 我兩個小朋友在LTFC就讀得不錯, 和同學相處ok, 阿大現正考會考, 阿細讀中三.

原帖由 justella81 於 10-5-6 22:10 發表

我也是中一學生的家長,我每天接送孩子上學和放學,以我自己觀察到的和孩子告訴我學校所發生的事情跟你所說的真是完全相反。校園欺凌每天無時無刻的在發生,老師跟本不想也不會保护一些乖學生,所以我每天也非常担心孩子在 ...

我想知道...妳有沒有同學校方面反應過呢 ?
高層d 果d ........

因某種關係, 我認識部份林大輝既" 體育精英" .... 由中一至中五都有.....

我見啲細路好有禮貌,  ok woh... 佢地啲媽媽都覺得學校唔錯....

我自己有個經驗, 同大家分享下...

就有一日, 我聽一個某名校同學話, 學校啲校隊, 港隊系有特權, 例如因為訓練而唔洗上堂, 有另一班課程系鬆啲既, 等佢地可以舒服啲上堂, 留番啲精力去集訓, 考試老師又特別鬆手改卷, 又可以成日請假去比賽 , 佢好羨慕人地......

咁因為亞仔今年想考呢間學校, 而呢間學校既其中一位老師系我舊同學, 咁當然要求番支好簽啦.....

老師既答覆系.....
第一..所謂既唔使上堂/輕鬆啲既堂 , 系因為佢地有精英班, 所以佢地會分開上堂, 而唔系同學仔講既另一班特別為"校隊/港隊代表 " 而設.

第二, 大家都系考同一張試卷, 有好多科都系跟 step 同有 modal  answer 既, 無可能有所謂既鬆手, 而其他既就真系見仁見智, 你只要有呢個心, 唔系校隊, 你一樣可以話老師偏心某一個同學..

第三, 成日唔使番學, 出去比賽....
會有呢個問題, 不過一定唔會成日, 學校同家長都會考慮比賽是否國際賽, 會唔會撞考試等...並不是系港隊就大晒...

要數港隊成員, DBS / DGS / 喇沙/ 協恩 都不少..... 佢地同樣有上述既情況...

我想講既系, 小朋友有時睇嘢可能系表面咗啲, 家長要了解多少少, 睇佢真正需要系咩, 林大輝既學生真系咁差, 定系某啲嘢影響咗佢, 令佢覺得唔開心.

原帖由 哥師奶2010 於 10-5-11 10:06 發表
因某種關係, 我認識部份林大輝既" 體育精英" .... 由中一至中五都有.....

我見啲細路好有禮貌,  ok woh... 佢地啲媽媽都覺得學校唔錯....

我自己有個經驗, 同大家分享下...

就有一日, 我聽一個某名校同學話, 學 ...

睇黎比較中肯,但仲有冇其它讀緊ge家長意見?

bad school

very very very bad school, principal do not listen to parent, teachers too green, messssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表
本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...
mnachiteeeeeeeee

過來人!

各位家長, 我是此 post 的 發起人, 已經半年了, 我先報告下我女女的現況!

首先, 我個女終於有學校留位給她了, 不過只是 band 2 的中中, 即使如此, 我也一定會為她轉校的, 我不會再讓女兒再逗留在一間 "學生品格差劣" 的學校就讀! 而新校的老師則表示希望我女女出年 9月才正式入讀, 他說行政手續會簡單一點 (我沒有追問詳情, 我估這是校內的行政安排)

如果.... 家長們真的認為你的子女在此校讀得很開心! OK, fine , go ahead, 我不會反駁你們; 可是, 我親身看到, 感受到,..... 小女確是受了很多壞影響, 不愉快的經歷, 最恐怖的, 原來壞的學生不集中在中一, 據小女說, 那些高高大大的中三,中四哥哥 (應該是你們說的 " 體育精英") , 10句有10句都是粗口, 而且他們無論對老師, 低年級學生都是橫行霸道, 沒有禮貌.... 小女因為行路比較慢, 就是 "無故故" 的常被他們說 " 行x開 , 阻x 住晒... 等等的說話" , 每次她也回來泣不成聲!

其實, 可能有家長問我為何不同老師反映, ... 唉,.. 這半年, 我已經不斷從多個渠道收集這學校的資料.... 原來, 這學校的老師流失率極高, 小女說自從新年假之後, 有多位好老師也辭了職.... 我是從事管理階層的職業, 很清楚一個員工在 contract 未完結前都要辭職, 一定是對公司 / 學校有很多的不滿, 我相信老師們也是因為學生的問題, 身心疲憊,才會辭工, 所以, 這間學校的訓導老師或 老師不會幫到我的...

最後, 我真心的奉勸各位家長, 一個學校開放日, 可以蒙騙你的, 如果10-11 選中一, 真的要三思 !!!! 如果有子女正在就讀, 也不如找一間普通的中文中學.

如果有家長想駁我, 盡情吧! 因為我來不是要與人對罵, 而是好心提提大家

Hi,

恭喜你,是好是壞都算la.....過左去...
最重要係搵到適合自己要既野,祝你囡囡有好既開始,忘記不快既經歷.........

原帖由 playnapeat 於 10-6-7 22:48 發表
各位家長, 我是此 post 的 發起人, 已經半年了, 我先報告下我女女的現況!

首先, 我個女終於有學校留位給她了, 不過只是 band 2 的中中, 即使如此, 我也一定會為她轉校的, 我不會再讓女兒再逗留在一間 "學生品格差劣 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

playnapeat:
恭喜你們!希望妳囡囡有一個新的開始,愉快的學習!
其實一所好的中中,不遜於一間所謂的英中,最緊要還是要有好的校風和良好的學習氣氛!

原帖由 playnapeat 於 10-6-7 22:48 發表

首先, 我個女終於有學校留位給她了, 不過只是 band 2 的中中, 即使如此, 我也一定會為她轉校的, 我不會再讓女兒再逗留在一間 "學生品格差劣 ...

醒目開學勳章

見到你囡囡可以成功轉校, 都"鄧"你開心. 中中同英中都好, 不過我覺得讀得開心, 令孩子有動力去讀先至係最好. 身為父母見到仔女每日都唔開心咁去返學, 一定好心痛.

anyway, 唔開心既日子好快過喇. 俾心機考埋大考啦. 希望佢有個愉快既中學生活啦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

I believe everyone is looking for the best things for themselve. If you feel this is not "your cup of tea", I agree & support your decision.

For the others, this school may fit their expectations somehow....

終於搵到自已鐘意嘅學校,恭喜晒!
希望你個女能夠儘早融入新嘅校園生活。
e度有唔少LTF家長都想轉校,你可以分享你轉校嘅過程嗎?

恭喜!!係沙田好多中中都唔錯,只不過係用中文教學,只要讀得開心就得,祝你囡囡可以開開心心完成學業。

hi, i have the same experience with you,
I really agree your thinking,
100% agree.:)
congrualation.....good environment is very important

hi, playnapeat,
may i give my email address to you to share in private : [email protected]

let us share our similar experience between ourselve
[email protected]

hi, let us share our same experience in private_
i do have a child in LTF s.1 too, the school let me cracy.

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-9 10:35 發表
hi, let us share our same experience in private_
i do have a child in LTF s.1 too, the school let me cracy.

看來, 這所學校真有些問題喎!!!

醒目開學勳章 王國長老

nb9120

不如好似樓主,找間中中,
其實沙田中中都唔錯,
畀資料你參考

Band 2頭:
保良局胡忠中學 (今年會考6科14分佔48.75%)
馬鞍山聖若瑟中學
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

Band 2中:
馬鞍山崇真中學 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
青年會書院 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
東華三院馮黃鳳亭中學 (上年會考6科14分佔30%, 今年會考6科14分佔18.9%)

Band 2尾:
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學 (推算今年會考6科14分佔24.56%)
樂善堂楊葛小琳中學 (推算今年會考6科14分佔24%)
基督書院 (推算今年會考6科14分佔23%)
東莞工商總會劉百樂中學 (推算今年會考6科14分佔21.88%)
佛教覺光法師中學 (推算今年會考6科14分佔21.5%)
梁文燕紀念中學 (上年會考6科14分約佔25%, 推算今年會考6科14分佔20%)
佛教黃允畋中學 (推算今年會考6科14分佔20%)

Band 3頭:
博愛醫院陳楷紀念中學 (推算今年會考6科14分佔19%)

以上資料只供參考.

轉貼自會員khmama

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 11:37 發表

看來, 這所學校真有些問題喎!!!

我估今年已經比LTFC confirm 收左嘅學生,睇完e 幾個家長嘅"第一身"感受,心情一定會好複雜。
下一步應該點做?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 pineapple0983 於 10-6-9 11:49 發表

我估今年已經比LTFC confirm 收左嘅學生,睇完e 幾個家長嘅"第一身"感受,心情一定會好複雜。
下一步應該點做?

會唔會呢間學校唔適合性格內向的乖乖學生,
2年前, 我係個女暑期活動識個家長,
佢話佢家姐個仔都讀得ok.
我諗:''沒有好與不好的學校, 只有適合與否''
至於校風, 家長真係要親身觀察,
個個感受不同.

唉! 總之做人父母甚艱難........

大家共勉!!!

‹ 上一主題|下一主題