用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀 ...
go

迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀 [複製鏈接]

本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮, 而且還見過公然用說話挑戰老師, 用手指指著老師說話,即使老師訓示他們, 他們也豪不懼怕. 本星期一二三我連續放假三天,不用上班, 故有時間到學校附近等小女放學, 這幾天我確實見到有些較高大的男生頭髮長長的多的是. 邊行邊說說粗言, 旁若無人,行為令人髮指! (我懷疑學校有沒有訓導組!?)  

與我先前在學校資訊日見到的學生表現完全是兩碼子的事.

小女還告知高大的哥哥姐姐在校內好囂張, 曾多次見小息期間對工友都好無禮貌, 呼渴他們. 小女反問我為何當初選擇此校給她, 她開始表現得不想返學

自問本人一直重視家庭教育, 小女亦算學懂待人有禮的重要性. 因此我和太太一直都很著意學校的品德教育. 當初選擇此校是因為見到學校重視學生的多元發展, 並非只谷學生成績.

如今我非常後悔, 想盡快為小女轉校, 跨區也沒有所謂, 只想找一間學生品德良好的學校, 學生成績怎樣都不是我優先考慮的因素, 最緊要是小女不會害怕返學!

非常心急, 各位家長有沒有資料提供?????? 謝謝
   1    0    0    0

而家開咗學都成一個月, 我諗津貼學校比較難搵, 既然覺得學校有問題, 事不宜遲, 立刻向其他直資中學查詢 !

同埋你女女既成績點樣, 都會好影響學校收唔收佢 ! 祝你早日搵到間適合女女既學校 !
Tomorrow is better

乜咁誇呀

其實可以直接send application form 去吾同學校(直資機會大d),佢地有位會call 你,放心有機會轉ge........

校風真係好緊要,新校始終............

motherlau

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表
本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

你囡囡甚麼Banding, 若其他直資/津貼找不到, 會否考慮大埔羅定邦?(直資英中, 都算近火車站) 我聽過升中講座覺得應該都o.k.

回覆 1# playnapeat 的文章

現在已開學一個多月, 津中機會比較少, 相信直資會有多點機會, 如果你不計較跨區, 找到心儀中學後, 在網上資詢各位家長吧!

而家諗轉校,難度好高;LTFC點講都係Band2 - Band1丫,最怕第二間可能仲差喎。因為而家都未收齊生既,多少都會有啲暗病。不如忍埋喱幾個月,等中二先轉,咁會多啲好學校揀喎。

其實每間中學都會有呢d 學生架啦...
只不過...係上堂時間唔會影響到自己....都沒有問題喎.....
而家先轉校...真係好難...好似阿 pineapple0983 話的岩...如果而家d 學校仲有學位...都唔方係好野啦......

尼間學校係唔多好.
你可以以其名search本forum以往資料.

沙田有其他直資: 培僑, 培基, 王錦輝都比它好.

我個女學校唔錯架,校風好,我個女今年中二精英班,被老師選為prefect,有自信,係女校,九月開學,有中一學生轉去何官,不過唔知仲有冇位?:)

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...

我很少上網, 誰不知原來有那麼多朋友回應, 謝謝!

剛過去兩天都要上班, 故沒有再接小女放學, 不過小女已經到了一個想找藉口不上學的地步, 她表示有點頭痛, 不想返學, 但她沒有發燒, 我便著她要返學. 不過我知她在想什麼的, 故我真的想為她盡快轉校

如果大家知有邊間可以申請, pm 我可以嗎? 我自己都找過幾間學校, 他們說現在沒有位, 連填表的機會都無. 所以, 如果有學校有表填, 起碼我可以排列等住先!

小女在小學時的操行: 上/下學期都是 A- , 自問管教嚴格, 故她都是純品和有禮貌的一類小朋友, 只是比較怕醜和不愛做運動. 不過她是代表學校朗誦的學生之一.

所以我自己都感到無奈, 好像比不到最好的東西給她!

因為我最近才 REGISTER, 所以沒有睇之前原來有家長都在討論區提到此校. 我看回當時的討論, 絕對同意這是 BAND 1 至 BAND 3 學生都有的學校, 我自己觀察, F.1 學生真是幾不錯, 我見到他們放學時會邊行邊討論功課. 但F.3, F.4... 那些我相信是 正宗 BAND 3 學生, 因為我本星期幾天等小女放學時, 見到有一些 "運動形" 的高 FORM 男仔, 一出來已經用 "問侯人" 的方式對話, 真的不敢想像.

你可以去呢個網站睇吓, 佢有齊直資中學既資料, 如果你個女女已經唔想返學到呢個地步, 唔明你仲等d 咩 ??

我係你就會逐間學校打去問, 同埋坦白講出你要轉校既原因, 最緊要表現出有誠意, 必要時親身去學校求校長都要架啦 !

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/
Tomorrow is better

回覆 1# playnapeat 的文章

我仲諗住報tim,依家可以唔諗啦~~
我個仔成績唔好,我揀學校唯一要求就係校風好,我唔担心佢學壞,但我怕佢比人蝦

原帖由 carolyschan 於 09-9-26 21:28 發表
我仲諗住報tim,依家可以唔諗啦~~
我個仔成績唔好,我揀學校唯一要求就係校風好,我唔担心佢學壞,但我怕佢比人蝦

我善意的建議: 先考慮其他學校吧!

我其實都有不斷打電話問, 不過都係環曉 沙田區, 所以如果跨區有的凡我一定會報名..

謝謝有朋友提供的 link, 我會慢慢研究

唔介意,考慮下香島la.....校風一流......咁好........成績都唔差........

motherlau

原帖由 playnapeat 於 09-9-26 22:24 發表

我善意的建議: 先考慮其他學校吧!

我其實都有不斷打電話問, 不過都係環曉 沙田區, 所以如果跨區有的凡我一定會報名..

謝謝有朋友提供的 link, 我會慢慢研究 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

希望樓主早日搵倒新學校。

原來沙田啲中一位唔係我想象咁嚴峻;個女有個同學係上星期成功轉到間Band2頭,咁原來嗰間Band2中唔知個位搵倒人未?

Really ??????? which school ?

原帖由 pineapple0983 於 09-9-27 16:33 發表
原來沙田啲中一位唔係我想象咁嚴峻;個女有個同學係上星期成功轉到間Band2頭,咁原來嗰間Band2中唔知個位搵倒人未?

原帖由 playnapeat 於 09-9-27 21:35 發表
Really ??????? which school ?

你可以搵番小學個校長或副校,由佢地去搵,我相信會比你咁樣逐間敲門搵有效啲。

原帖由 playnapeat 於 09-9-26 11:18 發表
我很少上網, 誰不知原來有那麼多朋友回應, 謝謝!

剛過去兩天都要上班, 故沒有再接小女放學, 不過小女已經到了一個想找藉口不上學的地步, 她表示有點頭痛, 不想返學, 但她沒有發燒, 我便著她要返學. 不過我知她在想 ...

找到學校了嗎?
請收pm
‹ 上一主題|下一主題