用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 真的要学珠心算吗?
go

真的要学珠心算吗? [複製鏈接]

我阿仔差不多4岁。成日听到人地去学珠心算。请问学珠心算是否真的对计数有很大帮助?值不值得学?边到学最好?几多岁开始学?对不起,很多问题。谢谢!
   0    0    0    0

Thank you, please PM me!

原帖由 靜字派 於 09-9-29 18:08 發表
其實冇話一定學珠心算的,都要睇番你小朋友對珠心算有冇興趣。
4歲的小朋友最適合學珠心算,因學咗後佢唔會再數手指。
灣仔有間好好的,你有需要我可PM你。 ...

Pls pm me, thanks.

醒目開學勳章

please PM me. thanks

珠心算應該只能應付四式運算, 大家要知道四式運算只是數學裡面一個好基礎, 好細的部份. 可能有人會覺得這樣打好這個基礎便對將來有莫大的幫助, 這個見仁見智吧.
小朋友從小學習數學, 數手指只是一個過程, 幫助小孩子了解加減數原理. 珠心算, 算盤, 計算機, 對數表, 計算尺......都是我們運算工具之一, 現在有很多小朋友埋頭苦幹去操練珠心算, 直至比計算機還快, 試問我們日常的數學學習中會經常出現一連串的數字運算嗎?你們有否發覺很少中學生會繼續學習珠心算, 原因有待各位家長自己參透吧!

學唔學真係睇家長覺得有無需要, 但無學到亦唔會影響佢地學業, 學左對學業既幫助亦只係好細.

pls pm me thanks
原帖由 靜字派 於 09-9-29 18:08 發表
其實冇話一定學珠心算的,都要睇番你小朋友對珠心算有冇興趣。
4歲的小朋友最適合學珠心算,因學咗後佢唔會再數手指。
灣仔有間好好的,你有需要我可PM你。 ...

please PM me. thanks

could you pls PM me as well. Thanks so much

我個仔5歲半,[只係]學珠心算,冇學其他.

學咗大半年,最初係用[手珠],而家學到用算盤.

我覺得值得俾佢學,因為佢學咗之後,無論係學業上,自信,及參加小一面試.都有好大的幫助!

不過,最後都要重申,佢只係學緊珠心算,未學過其他.所以其他嘅計算方法,是否有同樣效果,我就唔清楚囉...
悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山

琛爸, can you please elaborate more on how 珠心算 can help primary school interview?  Thanks!

回覆 2# 靜字派 的文章

靜字派, pls PM to me. Many thanks.

Hi 靜字派, pls PM to me too. Thanks!

本一是珠心算導師,過往一身有在學校,同私補珠心算接近2年.

總結一下,在過去2年的觀察吧.
小朋友最好由k2-k3就要學珠算, 珠算重視四則運算,當小朋友懂得小許的加法(eg.1+1=2)就應該比他學,因為我有一個親身經驗,我現教一個k2的小朋友,他本身好記性,我教了他只是幾個月, 他現在已經可以直接答我的數學(eg. 9+9=18)而不用數手指.而且,當問他一些2位數+1位數的數學 (eg. 32+8=40),他都可以準確地計出, 所以明顯地知道珠算對小朋友是有利..

但當小朋友去到p2-3左右,其實就不用學珠算, 而是學其他.因為p2-3的小朋友,已經對四則運算掌握了, 所以可以不用浪費金錢去學.

以上是我小小的個人經驗

我個仔仔都係K2時去咗學珠心算,好快已經不用數手指,可以一學
‹ 上一主題|下一主題