用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網囝囝, 小一選校, 那間好?
go

11網囝囝, 小一選校, 那間好? [複製鏈接]

請問囝囝11網, 小一選校先後次序怎樣? 謝謝
   1    0    0    0

原帖由 BenKeung 於 09-9-22 23:31 發表
請問囝囝11網, 小一選校先後次序怎樣? 謝謝

以男生成績順序排列 :
1) 聖彼得
2) 聖安多尼
3) 英皇二
4) 基恩
5) 呂明才

睇埋以下統計表, 再考慮吓.
 上下午   上下午
2008/2009聖彼得聖安多尼英皇二基恩呂明才

英皇書院 KING'S2179713
皇仁書院 QUEEN'S1---------1
聖若瑟書院32132
聖類斯中學272414525
聖士提反書院 (直資)11---1---
聖保羅書院 (直資)71382
男生入讀英中人數6035272443

你的資料好齊全呀, 請問係邊個網站搵到架?

因為我見學校的官方網站, 有些只列出合共兩年的數據, 無你的咁清楚.

2008Mom2008,
女仔又如何呀? 請指教.

原帖由 ew911 於 09-9-23 16:27 發表
2008Mom2008,
女仔又如何呀? 請指教.

女生選校按以下順序排列:
1)基恩 2)聖彼得3)呂明才4)聖安多尼5)英皇二校

基恩聖彼得入一線英中既百分比都係一樣, 不過基恩係全日制學校, 個人認為學習時間較充裕.

聖彼得同呂明才既數字係計算埋上下午班, 所以要張數字除二, 至反映到實際入英中人數.

以下係呢五間今年升中結果:
 08/0908/0908/0908/0908/09
  上下午上下午  
    聖安英皇
2008/2009基恩聖彼得呂明才多尼二校
英華女校10212674
聖士提反女子52614
聖保祿中學---------------
庇理羅士女子---1---11
瑪利曼中學---------------
瑪利諾(中學部)1------------
聖保羅男女(直資)111------
皇仁 QUEEN'S---11------
英皇 KING'S7211379
聖若瑟書院33221
華仁書院---1---------
喇沙書院------------1
張祝珊---11---1
入讀一線英中(人數)28%(27)28%(52)20%(50)16%(18)22%(21)

聖嘉勒女書院1------21
嘉諾撒聖方濟各---114---
大坑真光---1---------
高主教書院---2222
聖公會鄧肇堅中學19424
聖公會呂明才中學2---811
循道中學---1---------
聖類斯中學527252414
聖士提反 (直資)11---1---
聖保羅書院 (直資)87213
港大同學會(直資)---2---1---
中華基金(直資)---1---------
羅氏基金(直資)---1---------
滙基(東九龍)(直資)1------------
Carmel (Int'l School)---------------
入讀二線英中(人數)19%(19)29%(53)16%(42)34%(38)27%(25)

區內其他非聯繫/直屬津小既升中結果都較差, 入一線英中(band1生)人數都不足20%....

希望可以幫到您選校.

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-23 09:30 發表
你的資料好齊全呀, 請問係邊個網站搵到架?

因為我見學校的官方網站, 有些只列出合共兩年的數據, 無你的咁清楚.

剛剛post咗一個數字較齊全既統計表俾ew911,請參考...
另外我既資料係從呢d學校既網站再加上自己分析得嚟,因為我囡囡今年升中,所以呢兩年咪做咗d資料分析同埋賽後檢討!

如果見到學校既官方網站唔清楚公佈學生入讀英中人數,又或者把兩年既數字一齊公佈,咪反映佢哋d學生入讀英中人數唔理想,唔敢刊登實際數字,以免影響小一收生!

2008mum2008, 你的資料好實用, thx , 不過我覺得選校最好睇多兩三年的升中數據較好, 唔好剩睇一年.

你咁熟行情, 我有一事想請教你.  我仔仔雖然只係升k1, 但我想問定先.  我係呂明才舊生, 仔仔有20分, 但我心儀的, 係聖彼德, 上下午都唔緊要.  我知道20分first round呂明才應該十拿九穩, 但我又想博聖彼德大抽獎, 如果你係我, 咁你會點抉擇?  博定唔博好?  

我知道呂明才派位和師資都唔錯, 連升學專家趙sir都說它是中西區值得考慮的三間小學之一 (其餘是聖彼德和基恩), 但呂明才的環境設施唔多好, 校舍又舊又殘.  

我知聖彼德有機會轉全日制, 但唔知邊一年, 轉全日可能位仲少.

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-24 09:08 發表
2008mum2008, 你的資料好實用, thx , 不過我覺得選校最好睇多兩三年的升中數據較好, 唔好剩睇一年.

你咁熟行情, 我有一事想請教你.  我仔仔雖然只係升k1, 但我想問定先.  我係呂明才舊生, 仔仔有20分, 但 ...

Hi jaycee_mami,

原來您個係仔仔,好可愛喎!

講番選校,其實您仲有兩年時間考慮。既然您心儀聖彼得,我認為可以自行報聖彼得,如果您唔介意下午班,機會仲會大d,因為上午班較受家長歡迎!如果失敗都仲有大抽獎,只要唔揀上午班,都唔係冇機會。

關於轉全日制,2002年已經聽聞佢哋話2006年會轉,直到2009年我囡囡都小學畢業,佢哋都未有行動!曾經聽聞佢哋會等St Paul Boy's搬走後,攞埋佢哋個校舍,然後至會轉全日制,應該係唔會縮減學位。

個人認為基恩同埋聖彼既整體成績都唔錯,考2x名都仲係band 1生,區內其他冇聯繫/津貼學校已經跌落band 2啦。

俾埋舊年既升中結果您參考吓..........
  上下午上下午  
    聖安英皇
2007/2008基恩聖彼得呂明才多尼二校
英華女校63223126
聖士提反女子878---6
庇理羅士女子1---1------
皇仁 QUEEN'S------1------
英皇 KING'S112016710
聖若瑟書院2322---
入讀一線英中(人數)(28)(62)(51)(21)(22)

聖嘉勒女書院321131
嘉諾撒聖方濟各---------2---
大坑真光------11---
高主教書院---2128
聖公會鄧肇堅中學3661 
聖公會呂明才中學1111011
聖類斯中學33230237
聖保羅書院 (直資)275---5
入讀二線英中(人數)(12)(60)(64)(33)(22)

多謝你的意見呀,

我好大機會博下聖彼德下午, 上午班就一定唔會想了, 首輪百分百無行.

至於基恩, 我覺得和呂明才差唔多, 因為我見報紙講基恩和呂明才的band 1學生分別有41%及40%, 兩校相差不太多, 不過聖彼德band 1學生就有51%, 明顯好得多.

不過我還有很多時間考慮, 可以再睇多兩三年.

2008mum2008

thanks a million! Very Very Useful!

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-24 23:37 發表
多謝你的意見呀,

我好大機會博下聖彼德下午, 上午班就一定唔會想了, 首輪百分百無行.

至於基恩, 我覺得和呂明才差唔多, 因為我見報紙講基恩和呂明才的band 1學生分別有41%及40%, 兩校相差不太多, 不過聖彼德band  ...

唔好俾d報紙誤導呀!唔係入到英中就係band 1生,只係入到一線英中先肯定係band 1生,如果top既band 1生一定會揀一線英中,除非唔好彩至會跌落二線英中,所以相差既百分比唔會咁大!好似我囡囡間小學,佢哋有50%學生入到英中, 但其實得21%係band 1生!

2008mum2008,
我想囡囡入讀天主教學校。又想請問天主教的官津係未(1)聖安多尼。其他又如何?

原帖由 ew911 於 09-9-25 01:23 發表
2008mum2008,
我想囡囡入讀天主教學校。又想請問天主教的官津係未(1)聖安多尼。其他又如何?

如果您囡囡係天主教徒, 咪有20分? 自行可以博吓聖心, 如果唔得, 到大抽獎先揀番聖安多尼, 其他天主教津小就不太好了.

2008mum2008, 多謝你的意見呀.

我還有一點唔明白, 你列出的排名, 點解唔見般小?  係咪漏左呀?  

我見般小超多人揀, 想知佢比較上面5間熱門學校, 有什麼唔同呢?  般小無宗教背景, 15分有無機會呢?

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-26 15:52 發表
2008mum2008, 多謝你的意見呀.

我還有一點唔明白, 你列出的排名, 點解唔見般小?  係咪漏左呀?  

我見般小超多人揀, 想知佢比較上面5間熱門學校, 有什麼唔同呢?  般小無宗教背景, 15分有無機會呢? ...

我做既統計表係比較幾間冇直屬同聯繫學位既小學升中情況,加上區內兩間官小都冇公開d學生入讀英中數字….有算有都好難同其他小學比較!

其實般咸道官立既排名高過基恩同埋聖彼得,佢既優勢係有英皇書院、庇理羅士女子中學、金文泰中學呢d聯繫中學做back up,雖然每間聯繫中學學位都係得幾個,已經好受家長歡迎,加上佢哋小一得兩班,有嘜唔競爭激烈……如果得15分自己揀般咸道官立,除非個小朋友好smart,否則係大抽獎學額唔多過30個既情況下,就真係要睇吓有冇運!

般小係25人一班唔係三十人

聖心, 我覺得am class is fine. pm class.....I don't like it.... and I prefer my girl can have whole day school. hehe...... as I can have more time to take care my little one. hehe......

By the way, thanks for your advise.

原帖由 2008mum2008 於 09-9-25 22:25 發表

如果您囡囡係天主教徒, 咪有20分? 自行可以博吓聖心, 如果唔得, 到大抽獎先揀番聖安多尼, 其他天主教津小就不太好了.

‹ 上一主題|下一主題