用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: maths
go

09/10 N1 同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-26 23:23 發表
其實校車分左好多條線,你嗰邊喺另一架,車程應該唔駛加多10分鐘咁多,你可以問吓校車公司上落車啲時間,然後考慮吓囉!唔駛送返學,自己都方便啲!

今日去完家長會了!其中一環係示範教學,真係好正!終於明白點解阿仔咁鍾意返學了!老師 ...

好的, 等我再打去學校問一問我呢邊路線時間先.

昨日我老公去完家長會也回來講老師的DEMO, 小朋友會幾鐘意的. 係呢, 你打算比星仔一路上K3嗎?  原來去年只收20個街客.  真係唔知得咁少.

原帖由 monkey05 於 09-9-27 09:56 發表

好的, 等我再打去學校問一問我呢邊路線時間先.

昨日我老公去完家長會也回來講老師的DEMO, 小朋友會幾鐘意的. 係呢, 你打算比星仔一路上K3嗎?  原來去年只收20個街客.  真係唔知得咁少. ...

呢度真係唔錯呢!星仔又讀得開心!學校會為每個小朋友做一個portfolio,個file好厚,對第二時升小學都有幫助呢!

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-29 21:21 發表

呢度真係唔錯呢!星仔又讀得開心!學校會為每個小朋友做一個portfolio,個file好厚,對第二時升小學都有幫助呢!

我都見過有d 小朋友拎住個portfolio 既物體, 真係好厚吓.  我幾欣賞學校做埋呢樣野, 我地不用煩.  

係呢, 星仔番學咁耐, 有無病過呀?  我呀仔病左呀.

原帖由 monkey05 於 09-9-29 21:56 發表

我都見過有d 小朋友拎住個portfolio 既物體, 真係好厚吓.  我幾欣賞學校做埋呢樣野, 我地不用煩.  

係呢, 星仔番學咁耐, 有無病過呀?  我呀仔病左呀. ...

有呀!呢個星期病左,有少少鼻水。返學,都預左會容易病。

今日喺學校整左個燈籠,都幾靚!仲有一個電燈籠,中秋節可以拎去街呢!

math,

your kid make a lantern??
My daughter is in K1 class but she dont make any lantern ar....but I receive a electronic one today (not hand make)...

Why K1 dont make lantern but PG has such schedule....In fact, I wonder why HKPS dont have any celebration about Mid-Autumn Festival....

原帖由 msquare 於 09-10-1 01:19 發表
math,

your kid make a lantern??
My daughter is in K1 class but she dont make any lantern ar....but I receive a electronic one today (not hand make)...

Why K1 dont make lantern but PG has such schedu ...

係呀!阿仔帶左兩個燈籠返屋企,一個係hand make,好簡便,一張A4紙摺幾吓,然後小朋友填顏色。另一個就係傳統電燈籠。

會唔會年年有唔同嘅安排?可能K2 or K3要小朋友做親子燈籠功課呢!

我個女有條好似"魚"的物體...用玻璃紙包全d "泵"成ball shape的paper.....可能這就是9月份的art work了

醒目開學勳章

原帖由 msquare 於 09-10-2 16:42 發表
我個女有條好似"魚"的物體...用玻璃紙包全d "泵"成ball shape的paper.....可能這就是9月份的art work了

呀仔都拎左件手製品回來.  呢類artwork 實在好個隱. 睇見都想笑, 但又唔笑得佢喎.

Hello!各位,
我囡囡現在K2,但2年都冇試做過親子燈籠呀!而且今年國慶都冇攪穿中國look回校!

原帖由 KEIIN-BB 於 09-10-6 22:23 發表
Hello!各位,
我囡囡現在K2,但2年都冇試做過親子燈籠呀!而且今年國慶都冇攪穿中國look回校!

會唔會新年先著中國服呢?以往有無呀?

醒目開學勳章

原帖由 KEIIN-BB 於 09-10-6 22:23 發表
Hello!各位,

係囉, 唔知新年會唔會有玩中國 look 呢 ?
今年, 個燈籠變左係class work .  都好既, 我呢類無咩頭緒整勞作既人, 可以不用動腦筋整.

醒目開學勳章

maths,

今早仔仔突然有d 普通話發音既野講呀.  佢講左 "好不好" , "謝謝" 的普通話.  都似係堂上教了, 因我地在家無人講普通話的.

Holloween 有冇party架...??

回覆 4# maths 的文章

係有的,仲要穿2日

回覆 2# msquare 的文章

有o家!D同仔會扮得好型添o家!

回覆 4# monkey05 的文章

佢o地D音會講得好好聽o家!!!

醒目開學勳章

原帖由 KEIIN-BB 於 09-10-9 00:34 發表
佢o地D音會講得好好聽o家!!!

係呀, 真係幾好聽.  雖然佢暫時講既唔多, 但就咁聽都覺得d 字音講得準.

真的有party嗎?? 好多家長話last year 中秋有party,今年都冇了....好dispointed.....

其實我希望佢地攪多d這些party lor....the kids will be happier....

醒目開學勳章

今日見派左訂冬季校服通告.  果件 jacket with cap , 校褸, 你地買唔買呢 ?

回覆 1# monkey05 的文章

我估流感關係所以cut了d Party!我上年有買件校褸呀!Ok的!
‹ 上一主題|下一主題