用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生發燒問題
樓主: xmanman
go

中學生發燒問題 [複製鏈接]

係呀, 我地做媽咪既唯有諗吓有冇方法, 可以預防流感或者加強仔女既免疫力...

仔仔好番後, 冇再食西藥, 但仲有幾聲咳, 我就燉咗川貝冬蟲夏草湯比佢飲, 連續飲咗2劑就冇咳啦 !
Tomorrow is better

所以話有時買料煲湯仲貴過睇醫生
原帖由 ytpeople1 於 09-9-26 12:13 PM 發表
你有冇睇過好耐之前既一集「東張西望」啊?係講坊間賣
o既海底椰,真空包裝果d係假o既!(係另外一些植物,我唔記得個名),果集個中醫師話乾身o個隻一邊有啡色綑邊先係正貨,大約$70-80/兩(唔係圓圓地、成片都有啡色綑邊)。我都o ...
Tomorrow is better

原帖由 ytpeople1 於 09-9-26 12:13 發表
你有冇睇過好耐之前既一集「東張西望」啊?係講坊間賣
o既海底椰,真空包裝果d係假o既!(係另外一些植物,我唔記得個名),果集個中醫師話乾身o個隻一邊有啡色綑邊先係正貨,大約$70-80/兩(唔係圓圓地、成片都有啡色綑邊)。我都o ...

我買嗰d $50/兩, 幾蚊兩唔敢再買.

醒目開學勳章

hi,

已sent!祝早日康復!

yuk hei mum

原帖由 winnieyahoo 於 09-9-26 10:13 發表
我也住黃大仙可否給我中醫的資料.
阿囡昨日終於發病,今早燒到102-103. 今日唯有留係屋企.

阿囝食完d西藥後, 個口腔生左好多粒痱子, 應該煲咩比佢飲好呢?

原帖由 波子 於 09-9-28 09:23 發表
阿囝食完d西藥後, 個口腔生左好多粒痱子, 應該煲咩比佢飲好呢?

我個仔又係喎, 唔知係咪西葯好藻呢?
我煲左的羅漢果無花果湯比佢飲, 又用羅漢果煲茶, 佢飲左2日的痱子好左好多, 痰都小左

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 13:17 發表

我個仔又係喎, 唔知係咪西葯好藻呢?
我煲左的羅漢果無花果湯比佢飲, 又用羅漢果煲茶, 佢飲左2日的痱子好左好多, 痰都小左

唔該! 咁我都試下煲比佢飲.
羅漢果用一個定半個?

回覆 4# tinetinew 的文章

謝謝. d燒終於退咗, 不過就重有好多痰.希望快d好番, 如果唔係放幾日假都無得玩就慘!

原帖由 波子 於 09-9-28 13:37 發表

唔該! 咁我都試下煲比佢飲.
羅漢果用一個定半個?

煲湯我用半個, 如果煲水我就用1/4, 不過我會先整爛佢出味

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 15:01 發表

煲湯我用半個, 如果煲水我就用1/4, 不過我會先整爛佢出味

明白

回覆 3# winnieyahoo 的文章

阿囡昨晚又再燒過,仲燒到103.4, 嚇到我同老公要成晚睇住佢,又不停幫佢換冰墊. 最慘佢唔想食野, 食完又嘔. 點知今早同佢探熱又無發燒. 都唔知係唔係夜晚先嚟燒.

你女是好返之後再燒嗎?   你立刻帶佢去看醫生!!  我仔確診豬流感,  初初是晚上才發燒, 到最辛苦的時侯就全日都發燒, 最高燒到103, 阿仔手軟腳軟連行路的力都無, 又咳又流鼻水!!  好彩他現在已經康復了!!!

原帖由 winnieyahoo 於 09-9-29 11:20 發表
阿囡昨晚又再燒過,仲燒到103.4, 嚇到我同老公要成晚睇住佢,又不停幫佢換冰墊. 最慘佢唔想食野, 食完又嘔. 點知今早同佢探熱又無發燒. 都唔知係唔係夜晚先嚟燒. ...

我個仔都係, 上個星期本來流感都好返哂, 突然間又咳又發燒, 第二朝即刻去睇醫生, 醫生講話因為之前抵抗力差, 好易會中另一的病毒, 結果又要食抗生素殺菌

回覆 2# xmanman 的文章

其實阿囡上星期五放學後已經開始有d發燒, 已經即刻去睇醫生,之後星期六日佢都留係屋企,燒亦退佐. 所以星期一就比佢返學. 原本想睇中醫清埋個底, 不過老公話睇多次西醫穩鎮d. 去到醫生度都只係99度幾, 點知返到屋企就開始又燒過,而且不斷升高, 加埋食mud嘔mud, 可能d藥未到胃已經嘔晒. 所以就高燒. 今日放假係屋企又好地地, 打電話比佢又不知幾精神,都唔知點解呢d病毒係咁.
‹ 上一主題|下一主題