用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生發燒問題
樓主: xmanman
go

中學生發燒問題 [複製鏈接]

JP,

係咪你仔吃退燒藥不退,醫生才開特敏福?

豬流感都並非一定要吃特敏福的(我諮詢過唔同醫生),不少豬流感患者在吃其他藥3-4天後病情會好轉而康復的,不過當然都要睇醫生點講,同埋看小朋友的病情發展~

原帖由 JP 於 09-9-22 16:49 發表

yukheimum>

Thanks!
我有問e生特敏福有乜副作用,佢話冇!
唯有信佢食lor!

診所昨晚通知, 阿仔是 甲形流感, 之後就send 比政府驗係唔係豬流感!!   不過private doctor 無開特敏福比阿仔食!  

不過佢今日無發燒啦, 只係咳同有鼻水, 今日都無比佢返學!! 避免佢傳染人啦!!  今早有同老師溝通, 她表示班中都有很多同學sick leave,  現在全班都一定要帶口罩!!
原帖由 xmanman 於 09-9-22 13:30 發表
阿仔班(中一)都有幾個同學仔請病假, 坐佢格離的同學上星期五請病假(話肚痛), 點知阿仔話同學最後都發燒
唔知其他中學多唔多人發燒呢?

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗 ...

醒目開學勳章

hi SearchSchool,

唔好太擔心,冇事嘅!帶佢睇中醫試吓清吓d感冒底,幾好kar!

yuk hei mum

原帖由 SearchSchool 於 09-9-23 12:13 發表
Hi Yuk Hei Mum,

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and did ...

Zoey,

又係到見到你.

唉! 我囡星期六發燒, 食完一次藥就退燒, 但藥力一過, 又燒噃. 睇咗兩次醫生, 話康復中, 但唔敢肯定係咪H1N1喎, 昨天, 學校話退燒後一天, 都唔可以返學, 所以今天冇燒都要Stay Home

明天仲要係Swimming Gala ! Maggie 有冇參加呀, 佢係邊個 House?

sunniema,

真係唔想係度見到你呀,唉...

退晒燒就好喇,有咳或鼻水嗎?

阿女開學唔夠十日就已經請假喇(cry~),睇番晒所有 h1n1 既徵狀,中左7成,所以退晒燒後第四日我先比佢番學,唉~

今年阿女冇報水運呀,你女有?無燒都唔好去住啦,可以放多日呢,take care!~

(漏左潻,係 TAI 呀)

原帖由 sunniema 於 09-9-23 17:10 發表
Zoey,

又係到見到你.

唉! 我囡星期六發燒, 食完一次藥就退燒, 但藥力一過, 又燒噃. 睇咗兩次醫生, 話康復中, 但唔敢肯定係咪H1N1喎, 昨天, 學校話退燒後一天, 都唔可以返學, 所以今天冇燒都要Stay Home

...

today 學校宣佈停課7日.....
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

Zoey,

Sunnie 已經好噃, 只是學校堅持要 stay home 觀察. 我知道每天請假的學生真係好多, 真係唔知幾時停課:cry:

Zoey,

Please check PM.

回覆 5# sunniema 的文章

我囡囡明天都是水運會喎!我們女兒是否同校何官,呢?

原帖由 AnnieMak 於 09-9-23 21:36 發表
我囡囡明天都是水運會喎!我們女兒是否同校何官,呢?

不是呢, 我囡是民生.

原帖由 tinetinew 於 09-9-23 14:16 發表
hi SearchSchool,

唔好太擔心,冇事嘅!帶佢睇中醫試吓清吓d感冒底,幾好kar!

yuk hei mum

Hi .

我已帶兩個女看了中醫 . 因今天時間太趕 . 沒去您推介的那間 . 改去了之前我曾看過的中醫 . 也在黃大仙 .... 新光中心 2 樓 . 他們有較方便不會煲藥的家長.......是中藥包 .即沖即飲 . ( 十幾小包不同中藥沖埋一杯 )
阿女飲了咳多了小許 . 不知是否在清清 d 啖 . 要吃兩天 .
希望有功用 .
藥費是 $300 / 2 days / 2個女 . ( 您的較經濟 )
這次兩個女同時感冒 , 淨是看西醫和中醫已差不多用了 $2000 . 還要停晒 d 課外活動 . 部份冇得補堂 . 這個月個荷包已乾硬化 ..........  

原帖由 sunniema 於 09-9-23 21:05 發表
Zoey,

Please check PM.

sunniema,

已經 check 過,沒收到喎,可否再 send?

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 16:34 發表
hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍 ...

沖「温水浴」對幫發高燒者散熱是非常有効,「温水」的温度祇要低於發燒的温度已經可以發揮作用。反之,沖凍水會令皮膚毛孔收縮,減低散熱効用,况且發病期間身體較弱,冷親「肺炎」就不妙啦!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

而家未到高峰期已經係咁,遲d真係唔知係點.

我個女都病左,第4日,仲有喉嚨痛,呢個星期完全無返學.

對於學生長病假,唔知d課程點安排,呢d後遺症,又要家長擔心.

至於特敏福,我有家人試過,話個人會好 high,
至於有無中醫話既好散,就唔清楚,不過我都當係.

回覆 12# tinetinew 的文章

我也住黃大仙可否給我中醫的資料.
阿囡昨日終於發病,今早燒到102-103. 今日唯有留係屋企.

各位靘媽, 今次既流感好似特別多中學生受到感染, 真係令人擔心 ! 我仔仔上2個星期都中咗招, 我係網上搵到預防流感湯水, 有興趣可試吓 :  

伍 醫 師 教 煲 湯 水 抗 流 感 , 「 最 好 每 星 期 煲 兩 次 , 大 約 2 、 3 碗 , 分 2 、 3 日 飲 用 , 能 增 強 小 朋 友 抵 抗 力 。 這 3 款 湯 水 大 人 都 啱 飲 。 」

四 寶 湯
材 料 : 淮 山 30 克 、 黨 參 15 克 、 蓮 子 15 克 、 扁 豆 15 克 、 紅 棗 5 粒 ( 去 核 ) 。
做 法 : 全 部 材 料 加 雞 肉 或 豬 瘦 肉 , 煲 約 個 半 鐘 。
功 效 : 健 脾 益 氣 、 強 身 健 體 。

防 風 通 聖 湯
材 料 : 北 芪 15 克 、 防 風 10 克 、 白 朮 10 克 、 大 棗 5 粒 ( 去 核 ) 。
做 法 : 全 部 材 料 加 雞 肉 或 豬 瘦 肉 煲 約 個 半 小 時 。
功 效 : 常 感 冒 及 體 弱 的 小 朋 友 , 可 加 強 體 質 及 提 高 免 疫 力 。
* 可 跟 四 寶 湯 每 星 期 交 替 飲 用 。

三 根 飲
材 料 : 板 藍 根 30 克 、 蘆 根 30 克 、 崗 梅 根 30 克 。
做 法 : 全 部 材 料 煲 約 1 小 時 , 去 渣 加 蔗 糖 , 可 當 茶 水 飲 用 。
功 效 : 清 熱 解 毒 、 消 炎 , 尤 其 小 朋 友 愛 吃 煎 炸 燥 熱 食 物 , 容 易 有 咽 喉 炎 或 慢 性 扁 桃 腺 發 炎 , 常 飲 這 湯 有 預 防 功 效 。
Tomorrow is better

阿囝噚日早退, 係學校有輕微發燒(38度), 週身骨痛及喉嚨乾, 跟住去睇醫生, 醫生話係普通感冒, 開左退燒藥及5日抗生素比佢食, 今朝已無發燒.

今日諗住煲d清潤湯比佢飲 :
紅蘿蔔, 雪耳, 百合, 川貝, 海底椰, 蜜棗+豬展

今次既流感好勁, 仔仔今次感冒都係燒吓, 退吓, 又燒吓, 拉鋸咗3日, 要成足7日先好番哂 !!

溫馨提示, 如果感冒未好番哂, 我個中醫話唔好食用含有膠質既食物, 好似花膠, 雪耳等.... 否則感冒好難好...

原帖由 波子 於 09-9-26 11:43 AM 發表
阿囝噚日早退, 係學校有輕微發燒(38度), 週身骨痛及喉嚨乾, 跟住去睇醫生, 醫生話係普通感冒, 開左退燒藥及5日抗生素比佢食, 今朝已無發燒.

紅蘿蔔, 雪耳, 川貝, 海底椰, 蜜棗+豬展:funn ...

Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-9-26 11:53 發表
今次既流感好勁, 仔仔今次感冒都係燒吓, 退吓, 又燒吓, 拉鋸咗3日, 要成足7日先好番哂 !!

溫馨提示, 如果感冒未好番哂, 我個中醫話唔好食用含有膠質既食物, 好似花膠, 雪耳等.... 否則感冒好難好...

...

係咩! 未好原來唔食得雪耳 ka! Thx.
諗住雪耳係清潤.

今年流感真係勁, 未試過同一日同一班有9個請病假.

你有冇睇過好耐之前既一集「東張西望」啊?係講坊間賣
o既海底椰,真空包裝果d係假o既!(係另外一些植物,我唔記得個名),果集個中醫師話乾身o個隻一邊有啡色綑邊先係正貨,大約$70-80/兩(唔係圓圓地、成片都有啡色綑邊)。我都o係藥材鋪睇過,正貨真係約$70/兩。
原帖由 波子 於 09-9-26 11:43 發表

紅蘿蔔, 雪耳, 百合, 川貝, 海底椰, 蜜棗+豬 ...

‹ 上一主題|下一主題