用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生發燒問題
go

中學生發燒問題

阿仔班(中一)都有幾個同學仔請病假, 坐佢格離的同學上星期五請病假(話肚痛), 點知阿仔話同學最後都發燒
唔知其他中學多唔多人發燒呢?

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗快速測試, 但都要明天下午才有結果, 是否要驗這麼多天?? 我以為私家會快d!!!!

另外我想問定, 如果是豬流感要入住醫院, 可否住私家醫院?  那間醫院好??

醒目開學勳章

hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞仔有效,你可考慮!

yuk hei mum

原帖由 xmanman 於 09-9-22 13:30 發表
阿仔班(中一)都有幾個同學仔請病假, 坐佢格離的同學上星期五請病假(話肚痛), 點知阿仔話同學最後都發燒
唔知其他中學多唔多人發燒呢?

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗 ...

我個仔上星期1開始發燒, 睇私家醫生冇check係咪H1N1, 星期3未退晒燒就去左面營盤診所再睇同check埋, 星期4打電話話係, 禽日先開始返學, 請足一星期假. 好在病況輕微, 只係發微燒, 冇乜其他病態.
先前兩星期格離班己經話有成1x個冇返學, 大仔間學校全校又係有幾十人冇返...

其實我覺得差唔多係流感都係H1N1嫁....

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 14:13 發表
hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞 ...

我細仔尋日放學後燒到 39.x度,私家醫生快速測試驗到甲型流感,有7成以上機會係豬流感,要食特敏福。醫生仲話家人好大機會被傳染!

tinetinew>>

飲乜果汁呀?中醫食乜中藥呢?
thx!

醒目開學勳章

hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍果、奇異果或萍果汁)!我亞仔飲咗兩劑就清咗喉嚨痛,如果你住係黃大仙附近我可介紹亞仔睇個中醫俾你!

隔離topic mandy話特敏福有副作用,我去睇醫生佢又冇幫亞仔check(有一次去醫院睇街症),佢total病咗五日,期間擔心死我!

不過退咗燒而有喉嚨痛及咳,以下條form或者可幫到手,但當然執药時最好問清楚,因每個人唔同:
養陰清肺湯:(我果邊收三十蚊一劑,不過預咗飲完會痾兩三次)
生地
甘草
川貝
元參白卓
薄荷葉(後下)

yuk hei mum

原帖由 JP 於 09-9-22 15:46 發表

我細仔尋日放學後燒到 39.x度,私家醫生快速測試驗到甲型流感,有7成以上機會係豬流感http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=107&cb=12345630&n=a40b61dd,要食特敏福。醫生仲話家人好大機會被傳染!: ...

醒目開學勳章

hi,

亞仔病好只有幾聲咳,就到我頭赤赤,我又即刻睇中醫打低,touchwood都冇俾佢傳染!

yuk hei mum

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 16:34 發表
我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍果、奇異果或萍果汁)!我亞仔飲咗兩劑就清咗喉嚨痛,如果你住係黃大仙附近我可介紹亞仔睇個中醫俾你!

隔離topic mandy話特敏福有副作用,我去睇醫生佢又冇幫亞仔check(有一次去醫院睇街症),佢total病咗五日,期間擔心死我!

不過退咗燒而有喉嚨痛及咳,以下條form或者可幫到手,但當然執药時最好問清楚,因每個人唔同:
養陰清肺湯:(我果邊收三十蚊一劑,不過預咗飲完會痾兩三次)
生地
甘草
川貝
元參白卓
薄荷葉(後下)

yuk hei mum

yukheimum>

Thanks!
我有問e生特敏福有乜副作用,佢話冇!
唯有信佢食lor!

我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍.

剛收到sms, 大仔學校明日起停課7天!!!!

原帖由 maggiewong1238 於 09-9-22 17:00 發表
我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍. ...

我地睇政府時佢地有問學校有冇確診? 答左有就即刻同佢驗, 重問食唔食特敏福? 我地話緊係食......

醒目開學勳章

hi,

yes, agree!

yuk hei mum

原帖由 maggiewong1238 於 09-9-22 17:00 發表
我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍. ...

唉! 我個姪仔間學校又係好多同學病左, 佢話學校入面個個口罩黨咁..........隔離班半數人請病假喎!~ 老師都好幾個發燒...真係好鬼嚴重喎!~

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 16:34 發表
hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍 ...

Hi,

我兩個女都同時病了成個星期 . 阿大看了 4 次西醫 . 細女看了兩次才好 . 今天才返回學 . 擔心死我 . 因怕要食特敏褔 . 我是住近黃大仙那邊 . 請問您指的中醫是那位 . 在那處 . 等阿女盡快清清個感冒底 .因她們個喉還有些痛 . 可能 d 病未清晒 . 謝謝 !

醒目開學勳章

hi,

already sent, pls check!

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 00:17 發表

Hi,

我兩個女都同時病了成個星期 . 阿大看了 4 次西醫 . 細女看了兩次才好 . 今天才返回學 . 擔心死我 . 因怕要食特敏褔 . 我是住近黃大仙那邊 . 請問您指的中醫是那位 . 在那處 . 等阿女盡快清清個感冒底 .因她 ...

原帖由 tinetinew 於 09-9-23 00:34 發表
hi,

already sent, pls check!

yuk hei mum

hI ,

Sorry , 眼大看過龍 . 真是找不到 . 請幫忙報多次料 .....中醫名稱 / 地址 / 電話等...........勞煩晒 .

醒目開學勳章

hi,

我已pm多次俾你la!

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 00:50 發表

hI ,

Sorry , 眼大看過龍 . 真是找不到 . 請幫忙報多次料 .....中醫名稱 / 地址 / 電話等...........勞煩晒 .

原帖由 tinetinew 於 09-9-23 08:38 發表
hi,

我已pm多次俾你la!

yuk hei mum

Hi,

收到啦 !! 勞煩晒 !!
請問診金是多小 ?

醒目開學勳章

hi,

因為係屋村,我覺得勁平,診金$30另兩劑药共$96,total126

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 10:36 發表

Hi,

收到啦 !! 勞煩晒 !!
請問診金是多小 ?

Hi Yuk Hei Mum,

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and didn't take 特敏福 of course.

She has no fever now.  Only some coughing.  If she was indeed suffered from swine flu and we had not taken any action for this special disease, do you think there will be any harmful effects to her in future.

I'm just worried.

SearchSchool

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 14:13 發表
hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞 ...

SearchSchool, don't worry ! my son also got sick last week and suffered from fever for almost 4 days.   The doctor didn't mention he is H1N1 or not, but I guess he might be affected by it.  I heard the there are so many side effect for Tameflu, it might casued depression.  So, if your girl didn't take Tameflu, it might be a good news !!

In our forum, there are almost 5/4 kids were sick after the summer holiday even they are so healthy.

原帖由 SearchSchool 於 09-9-23 12:13 PM 發表
Hi Yuk Hei Mum,

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and did ...
Tomorrow is better