用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 新高中文憑試英文科
go

新高中文憑試英文科 [複製鏈接]

想問大家知道嗎 ?3 年後的中學文憑試,英文卷 READING & LISTENING,有一 PART 係會分 SET A & SET B,會兩份都派俾考生,等佢地自己挑選有把握既一份黎作答,不過揀左 SET B 既,要有心理準備,做到 100 分都得 4 等 = C GRADE ....   

請各位留意或者問下自己小朋友,我係上星期去學校 PARENTS FORUM 先聽到架 .....
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 09-9-21 14:57 發表
想問大家知道嗎 ?3 年後的中學文憑試,英文卷 READING & LISTENING,有一 PART 係會分 SET A & SET B,會兩份都派俾考生,等佢地自己挑選有把握既一份黎作答,不過揀左 SET B 既,要有心理準備,做到 100 分都得 4 等 = C GRADE ... ...

2b,

咁咪同以前課程甲&乙一樣

原帖由 慧妮會員 於 09-9-21 22:03 發表

2b,

咁咪同以前課程甲&乙一樣

唔同,以前要報考既時候決定考 A or B ,同埋成份卷都會不同,現在的做法係,只有 reading & listening 兩份卷有分,同埋只係其中一 part,會俾考生睇晒 A & B 卷,自行決定考邊份,係成績單上都唔會顯示到考既係 A or B .... 不過考B 卷既係唔會有可能拎到 5 or 5* 成績 .....

原帖由 2bzmummy 於 09-9-22 08:52 發表

唔同,以前要報考既時候決定考 A or B ,同埋成份卷都會不同,現在的做法係,只有 reading & listening 兩份卷有分,同埋只係其中一 part,會俾考生睇晒 A & B 卷,自行決定考邊份,係成績單上都唔會顯示到考既係 A or B .... 不過 ...

考生揸住份reading卷睇一大輪/listening卷估一大輪,決定答A or B 卷,好迷網啫!

2b>
你地老師有乜建議/tips 比學生點揀呢?

原帖由 ha8mo 於 09-9-22 11:01 發表
唔怪得我見sample paper會寫住"easier"同埋"more difficult"啦

5.5.3 Public Examinations
Paper 1 Reading (1½ hours) (20%)
This paper will be divided into three sections, each worth 10% of the total subj ...

唔該 ha8mo 的補充 .....

原帖由 JP 於 09-9-22 17:02 發表

考生揸住份reading卷睇一大輪/listening卷估一大輪,決定答A or B 卷,好迷網啫!

2b>
你地老師有乜建議/tips 比學生點揀呢?

我唔覺得考生會迷惘既,經過 3 年的練習,相信同學們已經熟習遊戲規則。
我諗現在講什麼建議 / tips 會比較早喎,揀 A or B 好睇同學的能力,我相信到時老師肯定會俾到意見同學點去揀既 ....

好多謝你們的分享,等我同阿女唔會唔清唔楚

Thx 2bzmummy - didn't know about that at all.  Let me warn my girl.....

-----------------------------------------------------

原帖由 2bzmummy 於 09-9-22 21:14 發表

我唔覺得考生會迷惘既,經過 3 年的練習,相信同學們已經熟習遊戲規則。
我諗現在講什麼建議 / tips 會比較早喎,揀 A or B 好睇同學的能力,我相信到時老師肯定會俾到意見同學點去揀既 .... ...

多謝2B提示.
同意2B講.相信學校會非常著緊地提醒各同學.
凡公開試,所有學校都想有理想成績比各方睇

原帖由 CCM 於 09-9-29 18:08 發表
Thx 2bzmummy - didn't know about that at all.  Let me warn my girl.....

-----------------------------------------------------

Hi 2bzmummy,

Thanks for sharing.  I am really not aware about this.

SearchSchool

原帖由 2bzmummy 於 09-9-21 14:57 發表
想問大家知道嗎 ?3 年後的中學文憑試,英文卷 READING & LISTENING,有一 PART 係會分 SET A & SET B,會兩份都派俾考生,等佢地自己挑選有把握既一份黎作答,不過揀左 SET B 既,要有心理準備,做到 100 分都得 4 等 = C GRADE ... ...
‹ 上一主題|下一主題